Paikallisuutiset

Pietarsaaren suomenkielinen helluntaiseurakunta juhlii 90-vuotista taivaltaan

Saalem-helluntaiseurakunnan puheenjohtaja Kimmo Uusitalo ja vanhemmiston puheenjohtaja Kristian Hiltunen valmistelevat seurakunnan 90-vuotisjuhlallisuuksia, jotka tuovat yhteen yhteisön jäseniä. Kuva: Tapio Lehtinen

Pietarsaaren Saalem-helluntaiseurakunta viettää 90-vuotisjuhlaansa ensi lauantaina Jaakonkadun rukoushuoneessa.

Suomenkielinen seurakunta perustettiin 8. huhtikuuta 1934, jolloin 39 henkilöä liittyi sen jäseniksi perustavassa järjestäytymiskokouksessa.

Muutaman kuukauden kuluttua perustamisesta seurakunta valitsi johtajakseen Ernst Mattssonin. Hän on tunnettu paitsi seurakunnan johtajana, myös yrittäjänä; Ernst perusti yhdessä veljensä Sanfrid Mattssonin kanssa polkupyörä- ja urheiluliikkeen Pietarsaareen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alun perin suomenkielinen ryhmä kokoontui ruotsinkielisen seurakunnan tiloissa, mutta suomenkielisen työn kasvettua oli tarpeen perustaa oma seurakunta.

Seurakunnan perustamisen alkuvaiheet kattoivat myös ajan, jolloin työväentalolla järjestettiin tilaisuuksia. Nykyinen rukoushuone valmistui vuonna 1950 Jaakonkadulle. Se oli yksi ensimmäisistä sodan jälkeen rakennetuista helluntaiseurakuntien kirkkorakennuksista Suomessa.

Tragedia kosketti seurakuntaa vuonna 1961, kun Ernst Mattsson menehtyi Koivulahden lentoturmassa. Tapahtuma jätti syvän jäljen yhteisöön, mutta seurakunnan toiminta jatkui ja kasvoi vuosien myötä.

Seurakunnan historiaan kietoutuu merkittävästi Anna-Liisa ja Sanfrid Mattssonin lähetystyö, joka alkoi yli 70 vuotta sitten Etiopiassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mattssonit olivat pioneerihahmoja, jotka veivät evankeliumin Etiopiaan, mikä aloitti maassa laajan helluntaiherätyksen. Vuosikymmenten aikana miljoonat etiopialaiset ovat kääntyneet uskoon, mikä juontaa juurensa muun muassa Mattssonien työstä.

Ensi lauantaina järjestettävään 90-vuotisjuhlaan osallistuu myös etiopialaistaustaisia henkilöitä, jotka ovat lähtöisin helluntaiherätyksen ylläpitämistä orpokodeista.

Kimmo Uusitalo ja Kristian Hiltunen, seurakunnan avainhenkilöt, muistelevat seurakunnan menneitä saavutuksia ja suunnittelevat tulevaisuutta. Kuva: Tapio Lehtinen

Jäsenmäärä saavutti huippunsa 1980-luvun lopulla, kertoo seurakunnan puheenjohtaja Kimmo Uusitalo. Nykyisin jäseniä on vajaa kaksisataa.

– Merkittävä osa jäsenistämme on iäkkäitä. Jos tilaisuuksiimme saapuu sata jäsentä, se on jo hyvä lukema, Uusitalo sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Seurakunnassa on toimintaa myös nuorille. Nuorten mukaan saaminen on haastavaa, kuten muillakin yhteiskunnan osa-alueilla.

– Uskovaisesta kodista tulevat nuoret kokevat usein sidoksen seurakuntaan. On myös nuoria, jotka löytävät tiensä seurakuntaan itse tai ystäviensä kautta, vanhemmiston puheenjohtaja Kristian Hiltunen kertoo.

Juhlapäivä lauantaina alkaa lähetysjuhlalla kello 11, jolloin paikalla on muun muassa etiopialaista osallistujia. Ohjelmassa seuraa Elimin kuoro, jossa on mukana myös kongolaisia laulajia. Tämän jälkeen esiintyvät Marja ja Tauno Toukola, jotka toimivat 30 vuotta lähetystyöntekijöinä.

Päivä huipentuu pääjuhlaan kello 16.30. Pääjuhlassa vastaanotetaan tervehdyksiä lähiseudun seurakunnilta, ja tilaisuudessa puhuu seurakunnan entinen pastori Eino Koistinen.

Kristian Hiltusen ja Kimmo Uusitalon johtamassa seurakunnassa on nykyisin noin 200 jäsentä. Kuva: Tapio Lehtinen
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä