Paikallisuutiset

Pietarsaaren stadion sai takauksensa – kaupunginvaltuusto äänesti vakuuksien puolesta selvin numeroin

Reipas enemmistö valtuutetuista oli stadiontakauksen puolella. Kannattajiin lukeutuivat muun muassa vasemmistoliiton Sauli Isokoski ja Vuokko Piippolainen (istumassa) sekä sdp:n Kari Koskela.
Reipas enemmistö valtuutetuista oli stadiontakauksen puolella. Kannattajiin lukeutuivat muun muassa vasemmistoliiton Sauli Isokoski ja Vuokko Piippolainen (istumassa) sekä sdp:n Kari Koskela. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaaren kaupunginvaltuusto myönsi maanantai-iltana Jeppis Stadion Oy:lle takauksen, joka koskee yhtiön ottamaa 4,9 miljoonan euron pankkilainaa.

Päätökseen tarvittiin kaksi äänestystä, mutta tulos oli odotetusti selkeä takauksen puolesta. Kuusi valtuutettua olisi hylännyt takauksen myöntämisen, 37 oli sen kannalla.

Aiheesta käytettiin viitisentoista puheenvuoroa. Kuukauden takaisessa kokouksessa pöydällepanoa ehdottanutIlmari Heinonen (kok) asettui nyt hankkeen kannalle, vaikka kritisoikin kaupunginhallitusta tiedottamisen huonosta hoidosta. Yhtiön poliitikoille esittämiä laskelmia hän piti ylioptimistisina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Minun matematiikkani mukaan [kaupungin yhtiölle maksama] vuokra on niin matala, että se ei peitä edes pääomakustannuksia. Myös hoito- ja käyttökulut on laskettu hyvin optimistisesti. Pidän edelleenkin todennäköisenä, että tämä tulee kaupungin maksettavaksi ajan mittaan, mutta sen voimme ottaa päällemme, kunhan tiedämme mitä olemme tekemässä, Heinonen sanoi.

Asian palauttamista esitti nytMarita Salmu (pro). Hänen mielestään olisi pitänyt riittää, että kaupunki tarjoaa stadionyhtiölle infran.

– 4,9 miljoonaa euroa tuskin on lopullinen summa, josta kaupunki joutuu vastaamaan. Rakennuskustannuksilla on taipumus paisua, Salmu arvioi.

Palauttamista kannattivatSami Laurila (peruss.) jaAnders Kronholm (vihr.)

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Mitä tapahtuu tässä taloustilanteessa, jos tällaiset kaupungin takaamat hankkeet ovat rasitteena? Pystymmekö järjestämään peruspalvelut sen jälkeen? Itse hanke on tervetullut, mutta kaupungin takuu siinä on se ikävä puoli, Laurila lausui.

Palautusehdotuksen taakse asettuivat äänestyksessä Salmun, Laurilan ja Kronholmin lisäksi Helinä Sipinen (pro), Matti Dahlbacka (peruss.) ja Mervi Rantala (sdp).

Käsittelyn jatkuessa päädyttiin keskustelun jälkeen äänestämään uudelleen, ja samalla jaolla eli selvällä enemmistöllä kaupunginvaltuusto hyväksyi takauksen. Puolestapuhujat muistuttivat muun muassa, että Jeppis Stadionin puuhahenkilöt ovat onnistuneet keräämään hankkeelle huomattavan ulkopuolisen tuen.

– Pitää muistaa, että tämä hankeporukka on hankkinut tähän kaupunkiin yli kaksi miljoonaa euroa rahaa. Ja on otettava huomioon, että se tuo myös rakennusvaiheessa työpaikkoja, Kari Koskela (sdp) sanoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sauli Isokoski (vas) oli samoilla linjoilla.

– Jokainen ymmärtää, että takaamisessa on riskinsä. Tässä se riski on, että jos tämä homma kaatuu kaupungille, meille tulee stadion, mutta puoleen hintaan.

Pietarsaaren kaupunginvaltuusto hyväksyi myös ensi vuoden tulo- ja kiinteistöveroprosentit, jotka pysyvät samoina kuin nykyiset. Tästä aiheesta ei käytetty ainuttakaan puheenvuoroa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä