Paikallisuutiset

Pietarsaaren seudulla puhutaan nyt peräti 68:ää vierasta kieltä - eniten arabiaa. Kirjava kielimaisema haastaa kotouttamista korona-aikana. - Kuuntele videolta, miltä arabia kuulostaa! Katso top 20 -lista kielistä alueella.

Samer Tayem on työskennellyt Pietarsaaren kotouttamisyksikössä kuutisen vuotta.
Samer Tayem on työskennellyt Pietarsaaren kotouttamisyksikössä kuutisen vuotta. Kuva: Pirkko Högkulla

Pietarsaari

KotouttamisohjaajaSamer Tayem istahtaa toimistotuolille, viestinnän suunnittelusta vastaava kollega Tove Ahlskog klikkaa luuristaan videoinnin päälle ja Tayem rupeaa puhumaan koronasta arabiaksi. Puhetta kestää noin kahdeksan minuuttia. Naps, klik ja tervemenoa YouTubeen.

Kotouttamisyksikkö jakaa verkkoympäristössä asiakkailleen ajankohtaista tietoa myös koronasta monilla eri kielillä: bulgariaksi, unkariksi, turkiksi, albaniaksi, englanniksi, ranskaksi. Vierasta kieltä osaavia lukijoita on löytynyt videoihin puhumaan oman henkilökunnan joukosta. Lisäksi lukijoiksi ovat ilmoittautuneet vapaaehtoiset vieraskieliset.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kiintiöpakolaiset ovat kuitenkin vain pieni osa seudun kaikista maahanmuuttajista. Pietarsaaressa puhutaan nimittäin jo peräti 71:a eri kieltä. Suomi, ruotsi ja saame pois luettuna on vieraiden kielten määrä 68.

"WhatsApp on paitsi kätevä myös nopea tapa kun viestin voi lähettää kirjoitettuna tai ääniviestinä. Ääniviesti on näppärä, mutta sitä tarvitaan siksikin, etteivät läheskään kaikki osaa lukea". Samer Tayem

Pietarsaaren seudulla asuukin yli 3 000 ihmistä, joiden äidinkieli on jokin muu kuin suomi tai ruotsi. Suurimpana ryhmänä ovat arabiankieliset asukkaat, sitten vietnamilaiset ja kolmanneksi ukrainalaiset.

Kotouttamisohjaaja Samer Tayem antaa pyynnöstä lyhyen ääninäytteen oman kuvauksensa mukaan sillä helpolla arabialla. Hän puhuu mm. käsien pesun ja kättelyn välttämisen tärkeydestä korona-aikana. Tietokoneen näytöllä on esillä aiemmin arabiaksi videoitu ja YouTubeen ladattu tietoisku, joita tehtiin kotouttamisportissa monilla muillakin kielillä. Juttu jatkuu videon jälkeen.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kotouttamisohjaaja

Tayemin maaliskuussa nauhoitettu video on kerännyt yli 800 katselukertaa. Kenties sen ovat nähneet alueen kaikki arabiankieliset. Pietarsaaren seudulla, – Pietarsaari, Pedersöre, Luoto, Uusikaarlepyy, Kruunupyy – on näet 422 arabiaa äidinkielenään puhuvaa. Pietarsaaressa heistä asuu 244 henkilöä.

Paitsi videolla myös muissa kontakteissa maahanmuuttajiin Samer Tayem mennen tullen painottaa korona-aikana kättelemisen ja lähikontaktin välttämisen tärkeyttä. Tuttu juttu. Emme kättele, yritämme estää koronaviruksen leviämistä, muista pestä kätesi ja yski hihaa, vältä lähikontakteja ja jää kotiin jos sairastut.

Tayem huokaisee, että kättelyn ja lähikontaktin välttäminen on monelle kova paikka ja suuri järkytys. Arabikulttuurissa kun osoitetaan kunnioitusta ja toisen huomaamista juuri kättelemällä.

– Kättelemättä jättäminen viestii täysin päinvastaisesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Halaaminen liittyy puolestaan vaikkapa tilanteeseen, että tapaa ystävän, jota ei ole nähnyt pitkään aikaan - pariin kuukauteen, hän kuvailee.

Koronaviruksesta tiedottaminen on poikkeusoloissa hoitunut kotouttamisyksikössä paljolti sosiaalisen median avulla, Instagramissa, Facebookissa ja etenkin kännykällä pikaviestipalvelu WhatsAppissa.

– WhatsApp on paitsi kätevä myös nopea tapa kun viestin voi lähettää kirjoitettuna tai ääniviestinä. Ääniviesti on näppärä, mutta sitä tarvitaan siksikin, etteivät läheskään kaikki osaa lukea, Samer Tayem selventää.

Käytännössä Tayem kontaktoi lähes kaikki arabiaa seudulla puhuvat asukkaat. Kotouttamisohjaajana hänellä on tällä hetkellä kaikkiaan noin 80 omaa asiakasta.

– Saan lähes päivittäin puheluja, joissa tiedustellaan montako tartuntatapausta Pietarsaaressa on tällä hetkellä, kuinka vaarallinen tilanne on, montako on kuollut Suomessa, entisessä kotimaassa ja maailmalla. Yritämme itsekin pysyä ajan tasalla THL:n tuoreimpien suositusten osalta, jotta voimme omalta osaltamme tiedottaa tärkeimmistä asioista eteenpäin.

Normaalisti kotouttamisportti vanhalla Strengbergillä palvelisi kello 13-16 arkisin ja kotouttamisohjaajan työpäivä täyttyisi monilla henkilökohtaisilla tapaamisilla ja monenlaisilla keskusteluilla vaikkapa siitä, miten suomalainen yhteiskunta toimii. Vallitsevana poikkeusaikana portti on avoinna vain ajanvarauksella.

– Yhteydenotot liittyvät edelleen kaikkeen käytännön asioihin, kouluun, kaupassa ja lääkärissä käynteihin, terveydenhuoltoon, kulttuuriin, työnvälitykseen, erilaisten hakemusten täyttämiseen, kuvailee Tayem.

Siitä Tayem iloitsee, että hän pystyy vuorostaan tarjoamaan myös kokemustietoon perustuvaa tukea.

– Muutin Jordaniasta Pietarsaareen yhdeksän vuotta. Kylmää oli, huimat kaksitoista astetta pakkasta. Ensivaikutelmani oli, että taidankin paleltua kuoliaaksi, naurahtaa Tayem.

ps@pietarsaarensanomat.fi

Värikäs kielikartta seudulla

Pietarsaaren seudulla (Pietarsaari, Pedersöre, Luoto, Uusikaarlepyy, Kruunupyy) puhutaan 71 eri kieltä. Vieraskielisiä on 3031 eli 6,1 % koko alueen väestöstä (49 598).

Top 20 kieltä Pietarsaaren seudulla 31.12.2019, Tilastokeskus:

1) Ruotsi 37011 (74.6 %).

2) Suomi 9554 (19.3).

3) Arabia 422 (0.9).

4) Vietnam 314 (0.6).

5) Ukraina 248 (0.5).

6) Venäjä 200 (0.4).

7) Bulgaria 171 (0.3).

8) Englanti 162 (0.3).

9) Viro 155 (0.3).

10) Albania 139 (0.3).

11) Persia 133 (0.3).

12) Bengali 101 (0.2).

13) Thai 91 (0.2).

14) Nepali 85 (0.2).

15) Somali 84 (0.2).

16) Kurdi 75 (0.2).

17) Romania 75 (0.2).

18) Espanja 50 (0.1).

19) Puola 35 (0.1).

20) Norja 30 (0.1).

Muut: 463 (0.9)

Poimintoja: Pietarsaaressa vieraskielisiä asuu kaikkiaan 1 799 henkilöä. Arabiaa heistä puhuu 244, ukrainaa 79 ja mm. vietnamia 200 henkilöä.

Vastaavat luvut Pedersöressä: 314 (58 arabia, 31 ukraina, 19 vietnami) ja Uudessakaarlepyyssä 555 (arabia 46, ukraina 119, vietnami 92).

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä