Paikallisuutiset

Pietarsaaren Sanomien pääkirjoitus 31.8.2022: Yhteisen rohkeuden talvi ottaa meistäkin mittaa

Sääennusteet vihjaavat, että melko pian saamme herätä syksyn ensimmäiseen aamukuuraan. Suomessakin on edessä epävarmuuden talvi ainakin heillä, joiden sähkösopimukset jo kuvastavat alkavaa energiakriisiä. Eikä helppoa ole polttomoottoriautolla paljon ajavillakaan.

Silti ovat suomalaisten edessä olevat epämukavuudet ja rahallinen niukkuus nyt melko pieniä asioita. Näin kehtaa sanoa, kun vertailukohdaksi ottaa Ukrainan kansan sanoinkuvaamattomat kärsimykset.

Meidät suomalaisetkin mitataan alkavana talvena sillä, unohdammeko Ukrainan vai annammeko tukea niin yksilöinä kuin yhteisöinä ja valtiona. Ja miten paljon annamme ja minkälaista. Käpertymällä itseemme annamme pienen voiton hyökkääjälle, jolla on maamme kanssa 1300 kilometriä rajaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

On yhteisen rohkeuden ja eurooppalaisen yhteenkuuluvuuden aika. Pietarsaaressa koettiin viime viikolla vaikuttava tilaisuus, kun ukrainalaiset pakolaisäidit lapsineen kokoontuivat torille kiittämään pietarsaarelaisia ja suomalaisia ylipäätään. Tuli väkisinkin mieleen, että olisi suomalaisilla paikallaan järjestää Ukrainaa ja ukrainalaisia tukevia tempauksia?

Kun Venäjä viime talvena hyökkäsi näkyi Suomessa hetken ajan paljon Ukrainan värejä eli kultaviljaa ja taivaansinistä. Tuosta lipusta on tullut urheuden symboli, jonka kelpaisi olla monessa paikassa esillä Pietarsaaressakin.

Ukrainan asia on meidän – Ukrainas sak är vår yli kieli- ja muiden rajojen.

ps@pietarsaarensanomat.fi