Paikallisuutiset

Pietarsaaren sairaalaa koskevat päätökset siirtyvät joulukuulle – Pohjanmaan hyvinvointialue ei saanut ratkaisua aikaan

Pietarsaaren sairaalan päivystyksen osastonhoitaja Siv Käld-Aspfors on todistanut monet muutokset työuransa aikana. Hän aloitti sairanahoitajan uransa Malmin sairaalassa vuonna 1984. Kuva: Tapio Lehtinen

Malmin sairaala oli monipuolinen aluesairaala, kun Siv Käld-Aspfors aloitti sairaanhoitajan uransa siellä vuonna 1984.

Sairaalassa oli laaja kirjo osastoja ja erikoisaloja, kuten gynekologia, synnytysosasto, lastenosasto, kirurginen osasto ja sisätautien osasto. Lisäksi aluesairaalassa toimi anestesiaosasto ja päivystysyksikkö. 1980-luvulla rakennettiin myös kolme vuodeosastoa vastaamaan perusterveydenhuollon tarpeisiin.

Nykyään päivystyksen osastonhoitajana toimiva Käld-Aspfors on todistanut vuosikymmenten varrella useita muutoksia. Kymmenen vuotta sitten synnytysosasto suljettiin, ja kuusi vuotta sitten päiväkirurgia päättyi lakimuutoksen myötä. Vuosituhannen alussa kuntoutus siirtyi Östanlidista Malmin kiinteistöön. Muutosten tahti on vain kiihtynyt vuosituhannen vaihteen jälkeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Henkilökunta on sopeutunut muutoksiin hienosti, Käld-Aspfors kiittää.

Nyt samankaltainen tilanne toistuu, kun Pohjanmaan hyvinvointialue suunnittelee uutta säästöohjelmaansa, joka vaikuttaa myös Pietarsaaren sairaalan toimintaan. Palveluja keskitetään entistä enemmän Vaasaan.

Pohjanmaan hyvinvointialueen hallitus oli alun perin suunnitellut tekevänsä palveluverkon muutoksiin liittyviä ratkaisuja maanantaina pidetyssä kokouksessaan, mutta päätöksentekoon otettiin jatkoaikaa. RKP:n ryhmä, jolla on enemmistö hyvinvointialueen valtuustopaikoista, halusi vetää käsijarrua.

Päätöksiä on luvassa kolmen viikon päästä, 15.12., kun käynnissä olevat yhteistoimintaneuvottelut hyvinvointialueella on saatu päätökseen. Aluevaltuusto tekee lopulliset päätökset 20. joulukuuta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Elämme nyt jännittäviä aikoja, toteaa Käld-Aspfors.

Listalla on monia ehdotuksia, jotka vaikuttavat merkittävästi Pietarsaaren seudun asukkaiden palveluihin. Suunnitelmassa on esimerkiksi Pietarsaaren sairaalan kahden yleislääketieteen osaston yhdistäminen ja niiden potilaspaikkojen vähentäminen kymmenellä. Lisäksi listalla on lastenosaston sulkeminen sekä gynekologisen, neurologisen ja kirurgisen poliklinikan sulkemiset.

Pietarsaaren sairaalan yöpäivystyksen lopettamisuhka näyttää ainakin toistaiseksi väistyneen. Alun perin yöpäivystyksen lopettamista oli suunniteltu ensi vuoden alkuun, mutta viimeisimmässä säästöohjelmassa tätä ei enää mainita.

– Olimme erittäin iloisia, kun kuulimme, että päivystys säilyy nykyisessä muodossaan, iloitsee Käld-Aspfors.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuitenkaan täydellistä helpotusta ei vielä voida tuntea, sillä Pietarsaaressa päivystys jatkaa toimintaansa erityisluvalla vuoden 2025 loppuun asti.

– Jos asia on ollut kerran esillä, sen uudelleen esiin tuominen voi olla helpompaa. Säästöjä on tehtävä myös seuraavina vuosina, hän pohtii.

Pohjanmaan hyvinvointialue suunnittelee 30 miljoonan euron säästöjä ensi vuodelle, 30 miljoonan euron säästöjä vuodelle 2025 ja 15 miljoonan euron säästöjä vuodelle 2026.

– On äärimmäisen tärkeää, että henkilökunnalla on hyvä olla. Henkilökuntamme on osoittanut sopeutumiskykynsä vuosien varrella. Vaikka haasteita tulee eteen, meillä on vahva yhteisöllisyys, ja tuemme toisiamme, Käld-Aspfors huomauttaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä