Paikallisuutiset

Pietarsaaren puukotustapaus oikeudessa: Tapon vai murhan yritys?

Pietarsaaressa syyskuussa tapahtunutta puukotusta käsiteltiin Kokkolan käräjäoikeudessa keskiviikkona. Oikeus antaa tapauksesta välituomion perjantaina. Kuva: Tapio Lehtinen

Pietarsaarelainen mies joutui hyökkäyksen kohteeksi Rautatienkadulla maanantai-iltapäivänä 22. syyskuuta. Teosta epäilty 23-vuotias pietarsaarelainen mies pidätettiin lyhyen ajan kuluttua hyökkäyksen jälkeen.

Tapausta käsiteltiin Kokkolan käräjäoikeudessa keskiviikkona. Syyttäjä hakee tuomiota tapon yrityksestä, kun taas puukotuksen uhri pyrkii saamaan tuomion murhan yrityksestä. Tapon ja murhan ero liittyy yleensä aikomukseen ja tahallisuuteen. Murhaan liittyy enemmän aikomusta ja harkintaa kuin tapossa.

Puukoniskut kohdistuivat päähän, rintaan, kaulaan ja vasempaan käteen, iskuja oli kaikkiaan ainakin kymmenen. Uhri selvisi hengissä puukotuksesta, mutta sai vakavia vammoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tapahtuma sai alkunsa, kun puukottaja vaurioitti uhrinsa henkilöautoa, rikkoen sen oikean takarenkaan.

Työpäivän päättyessä kello 16 aikaan uhri lähti liikkeelle autollaan. Noin 150 metrin ajomatkan jälkeen hän huomasi renkaan vaurion ja pysähtyi tutkimaan sitä.

Puukottaja seurasi uhriaan polkupyörällään ja saapui Rautatienkadulle samaan paikkaan, jossa uhri tutki autonrengastaan.

Puukottaja huusi "petturi" samalla kun aloitti veitsellä iskemisen. Tämän jälkeen hän poistui hetkeksi paikalta, mutta palasi vielä jatkaakseen puukottamista. Lopulta tekijä poistui paikalta ja laittoi veriset vaatteensa pesuun saavuttuaan kotiinsa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uhri soitti itse ambulanssin paikalle.

Uhriin kohdistui neljä pistohaavaa rintakehän alueella. Lisäksi hän kärsi verenvuotoa aiheuttavista haavoista pään, vasemman käden, oikean ranteen ja kaulan seudulla. Pääkalloon tuli murtuma ja vasemman olkavaltimon katkeaminen aiheutti hengenvaaran.

Syyttäjän kanta on, että hyökkääjän tarkoituksena oli surmata uhri ja hänellä oli oltava ymmärrys siitä, että uhri voi kuolla vammoihinsa. Puolustautuminen oli käytännössä mahdotonta, sillä puukoniskut tulivat yllättäen ja ennalta arvaamattomasti.

Syyttäjä vaatii vähintään kuuden vuoden pituista vankeusrangaistusta tapon yrityksestä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uhrin edustajan mukaan 23-vuotias osoitti teollaan suunnitelmallisuutta, mikä tekee teosta murhan yrityksen. Tähän viittaa muun muassa auton renkaan vahingoittaminen ennen hyökkäystä. Käytetty puukko oli varustettu viistetyllä kärjellä ja tukevalla kahvalla, mikä entisestään lisäsi hyökkäyksen vaarallisuutta ja harkittua luonnetta.

23-vuotias mies on myöntänyt tekonsa ja väittänyt olleensa sekavassa mielentilassa tekohetkellä. Puolustuksen kanta on, että teossa ei ollut suunnitelmallisuutta.

Käräjäoikeus antaa perjantaina väliaikaisen päätöksen, jossa otetaan kantaa mahdollisen mielentilatutkimuksen tarpeeseen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä