Paikallisuutiset

Pietarsaaren Messukenttää muovataan nuorison hittilajien harrastuspuistoksi – katso video suunnitelmasta!

Pumptrack, parkour ja pallolajit ehdolla sora-aavikon paikalle.

Messukentän skeittiparkki saa seurakseen tukun nuorison suosimia harrastusmahdollisuuksia, jahka valtio myöntää hankkeelle tukea. Samalla ankea sorakenttä jää historiaan. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaaren Messukenttä Puutarhakadun ja Parenteesin kulmauksessa saattaa saada aivan uuden elämän liikunnallisten harrastusten monitoimialueena.

Sivistyslautakunnan kulttuuri- ja vapaa-aikajaoston asettama työryhmä on pohtinut erilaisia kehittämisvaihtoehtoja. Lopulliseen ehdotukseen on valikoitunut jalkapallo- ja monitoimikenttä, koripallokenttä, pumptrack-rata sekä parkourin harjoitteluun soveltuva rata. Alueella on ennestään jo skeittipuisto.

Katso Pietarsaaren kaupungin kaavoitusosaston koostama havainnevideo tulevasta:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jaosto päätti viime kokouksessaan ehdottaa eteenpäin, että Messukenttää kehitetään edellämainitun suunnitelman mukaisesti.

Monitoimialueen rakentamiskuluiksi arvioidaan puoli miljoonaa euroa. Tähän voidaan hakea enintään 30 prosentin valtionavustusta, joten kaupungin maksettavaksi jäisi 350 000 euroa.

Jaosto esittää, että tekninen lautakunta varaisi summan jo ensi vuoden talousarvioon.

Pumptrackin poimuilevilla pinnoilla ja kaarteissa voidaan etenemiseen käyttää paitsi polkupyörää, myös skeittilautaa, rullaluistimia tai potkulautaa. Kuva on Kittilän radalta. Kuva: Miika Sirkiä

Kulttuuri- ja vapaa-aikajaoston puheenjohtaja Kim Yli-Pelkola (r.) kertoo lopullisen ehdotuksen muotoutuneen parin tärkeän kriteerin pohjalta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Messukenttä on tärkeä liikuntapaikka läheisille kouluille. Halusimme säilyttää mahdollisuuden niin isolle kentälle, että siinä voi pelata jalkapalloa tai pesäpalloa, tai harrastaa koululiikuntaa ylipäätään.

Kaupungin nuorisolle tekemissä kyselyissä on ilmennyt kiinnostusta juuri pumptrackiin ja parkouriin.

– Huomasimme myös, että Kielikylpykoulun koripallokenttä on tosi kovassa käytössä, joten ajattelimme laittaa koriskentän myös keskeisemmälle paikalle.

Jouduimme hylkäämään ehdotukset, jotka olisivat vaatineet kiinteää rakentamista.

Suunnittelutyöryhmä joutui myös karsimaan joukon toiveita ja esityksiä pois, enimmäkseen kaavamääräysten takia. Messukenttä kuuluu Pietarsaaren eteläisen sisääntulon RKY-alueeseen, eli se on asemakaavassa osa valtakunnallisesti arvokasta rakennettua kulttuuriympäristöä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jouduimme hylkäämään sellaiset ehdotukset, jotka olisivat vaatineet kiinteää rakentamista. Myös isot telineet ja korkeat aidat karsittiin lopullisesta ehdotuksesta.

Kim Yli-Pelkolan mukaan jaoston kokouksissa mukana olleet nuorisojaoston edustajat pitävät nyt valittuja lajeja helposti lähestyttävinä ja nuorten toimintaa tukevina.

Messukenttä on taannoin rakennettua skeittipuistoa lukuunottamatta vuosikymmeniä vanhassa tilassaan. Isoimmat tapahtumat ovat olleet sirkus- ja tivolivierailut ja uskonnollisten herätysliikkeiden kesäiset telttakokoukset. Kenttää käytetään satunnaisesti pysäköintialueena, kun naapurustossa on tapahtumia.

Viime kesäkuussa varmistui sekin, että Messukenttää ei tarvita Etelänummen koulun laajentamisen tarpeisiin. Tuolloin kaupunginvaltuusto valitsi toisentyyppisen kouluverkkoratkaisun.

Suojelumääräysten takia kentällä ei esimerkiksi sallita asfalttipintoja, joten kaikkien jalankulkuväylien ja vastaavien alueiden on oltava sorapintaisia. Tulevan monitoimikentän pinta on tekonurmea. Koripallokentän päällyste on multisport-pintaa.

Poimuilevalla pumptrack-radalla ajetaan polkupyörillä, rullalaudoilla, rullaluistimilla tai potkulaudoilla. Polkemisen sijasta vauhtia säädellään vartalon pumppaavilla liikkeillä. Pumptrack-rata voidaan rakentaa betoni- tai komposiittielementeistä.

Sirkuksenhan voi aina tuoda vaikka torille.

Kentän rakentamiseen ollaan hakemassa valtionavustusta vielä tämän vuoden puolella. Enimmillään sitä voi saada 150 000 euroa.

Kim Yli-Pelkola näkee, että rakentaminen kytkeytyy valtionapuun. Ellei sitä tule ensi vuodelle, työ todennäköisesti siirtyy eteenpäin.

Telttatapahtumille hän uskoo löytyvän korvaavia alueita kaupungista.

– Kyllä varmasti. Jossain välissä telttatilaisuuksia oli Ristikarin koulunkin takana. Ja sirkuksenhan voi aina tuoda vaikka torille.

//Juttua on päivitetty 5.10.2023 korjaamalla monitoimikentän pinnoitteeksi tekonurmi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä