Paikallisuutiset

Pietarsaaren keskustakauppiaat kavahtavat katutöitä ensi kesän ajalle: Raatihuoneenkadun kaksisuuntaistamista tulee siirtää, Cityryhmä katsoo ja haluaa teknisen lautakunnan pyörtävän päätöksensä

Keskustan yrittäjillä on vielä tuoreessa muistissa muutaman vuoden takainen myllerrys toriparkin ja Jakob Centerin rakentamisajalta. Raatihuoneenkadun uusiminen on monin verroin pienempi projekti, mutta sattuisi ikävästi kesäkuukausille.
Keskustan yrittäjillä on vielä tuoreessa muistissa muutaman vuoden takainen myllerrys toriparkin ja Jakob Centerin rakentamisajalta. Raatihuoneenkadun uusiminen on monin verroin pienempi projekti, mutta sattuisi ikävästi kesäkuukausille. Kuva: Markku Jokela

Keskustayrittäjiä edustava Cityryhmä ei halua, että Raatihuoneenkatu kaivetaan auki ensi kesäkuukausiksi. Cityryhmä katsoo, että koronavuoden takaiskuista kärsivä kaupunki tarvitsee tulevaa kesää ja sen tapahtumia enemmän kuin koskaan.

Raatihuoneenkadun kaksisuuntaistaminen, josta Pietarsaaren tekninen lautakunta päätti vajaa kuukausi sitten, toisi katutyöt juuri parin kesäkuukauden ajaksi sekä Raatihuoneenkadulle että Isollekadulle.

Cityryhmä pyytää teknistä lautakuntaa perumaan päätöksensä ja siirtämään hankkeen kaupunkirakentamisen työryhmän käsiteltäväksi. Sen arvioidaan saavan raporttinsa valmiiksi ensi vuoden loppuun mennessä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lautakunnalle Cityryhmän oikaisuvaatimuksen valmistellut vt. tekninen johtajaHarri Kotimäki ehdottaa, että lautakunta ei muuttaisi päätöstään asiassa. Hän toteaa samalla, että mikäli katusuunnitelma hyväksytään, rakentamisajan voi ajoittaa syksyyn.

Pietarsaaren tekninen lautakunta päätti 18. marraskuuta äänestyksen jälkeen, että Raatihuoneenkadun torin laidan osuus muutetaan ajoneuvoliikenteen osalta kaksisuuntaiseksi Isonkadun ja Otto Malminkadun välillä. Katu on ollut yksisuuntainen Jakob Centerin ja toriparkki Ludwigin valmistumisesta saakka.

Kaksisuuntaistaminen tuli kuluneen syksyn mittaan keskusteluun, kun Siikaluodon alikulkutunneli avattiin liikenteelle. Teknisen lautakunnan päätöksen mukaan suunnittelu ja työt tulee tehdä pikimmiten, mikä tarkoittaisi rakennustöiden ajoittumista keväälle ja kesälle.

"Vuosi 2020 on ollut monelle [keskustayrittäjälle] eloonjäämiskamppailua ja vaikeudet tulevat jatkumaan vielä 2021, koska menetettyä on vaikeaa saada takaisin. Monille kaupan, ruoan ja palveluiden suhteen kesä on ratkaisevaa aikaa. Pietarsaari tarvitsee tapahtumia, kesää ja asiakkaita tulevana vuonna enemmän kuin koskaan", Cityryhmän keskustakehittäjäIda-Marie Jungell kirjoittaa tekniselle lautakunnalle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskeisten katuosuuksien sulkemisella olisi hänen mukaansa valtava vaikutus terasseille, kaupoille ja yrittäjille, jotka ovat selviytymisensä suhteen riippuvaisia kesäkaudesta.

Kesälle 2021 on suunniteltu useita tapahtumia, mikäli olosuhteet ne sallivat. Muun muassa suomenruotsalainen koulumusiikkitapahtuma tuo Pietarsaareen noin 7 000 koululaista ja vanhempaa toukokuussa, terassikausi avataan samaan aikaan ulkotapahtumien myötä, ja Jaakon Päivät heinäkuussa tarvitsevat kaiken tilan, Jungell kirjoittaa.

Cityryhmä ei ota kantaa Raatihuoneenkadun kaksisuuntaistamiseen sinänsä, mutta haluaa, että päätökset asiassa tehdään kaupunkirakentamisen työryhmässä, jossa Cityryhmä on itsekin edustettuna.

Työryhmä suunnittelee koko Pietarsaaren keskustan liikenne- ja ympäristöratkaisuja vuosikymmeniksi eteenpäin. Se pohjaa työnsä vuodelta 1989 olevaan liikenne- ja ympäristösuunnitelmaan, jossa yksi painopisteitä on kaupunkikeskustan kehittäminen kävelykeskustan suuntaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Päivitetyn suunnitelman tulisi alkuperäisen aikataulun mukaan olla jo valmiina, mutta koronavuosi laittoi työn jäihin. Nyt tulosta odotellaan ensi vuoden loppuun mennessä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä