Paikallisuutiset

Pietarsaaren keskustaan mahtuisi satakunta uutta vuokra-asuntoa – asuntopoliittinen ohjelma tähdentää pienten asuntojen tarvetta

Pietarsaari kaipaa elävöityäkseen reilusti lisää pienehköjä asuntoja keskustaan, esittää asuntopolitiikan tulevaisuutta pohtinut työryhmä.
Pietarsaari kaipaa elävöityäkseen reilusti lisää pienehköjä asuntoja keskustaan, esittää asuntopolitiikan tulevaisuutta pohtinut työryhmä. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaaren uusin asuntopoliittinen ohjelma on valmistunut. Työryhmän raportti käsittää vuodet 2020–2040.

Yhteiskunnan yleisiä ja Pietarsaaressa havaittavia erityisiä trendejä tutkinut työryhmä on päätynyt esittämään muun muassa, että kaupunkikeskustaa tiivistettäisiin ja elävöitettäisiin vuokra-asumisen lisäämisellä.

Keskusta-alueelle on mahdollista rakentaa 70–100 uutta vuokra-asuntoa, mitkä vastaisivat yhtäältä nuorten ja toisaalta ikääntyneiden tarpeisiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ydinkeskustassa ei ole lainkaan kunnallisia vuokra-asuntoja, mitä asuntopoliittinen työryhmä pitää puutteena.

Kotitalouksien määrä kasvaa, vaikka asukasmäärä vähenisi. Eniten kasvussa ovat yhden hengen kotitaloudet.

Uudistuotannossa painopiste on ohjattava pieniin asuntoihin, ja on myös tutkittava, voidaanko olemassaolevia, liian suuria asuntoja jakaa pienemmiksi, työryhmä ehdottaa.

Pietarsaaren päivän ongelmia ovat laskeva väestökehitys ja väestön ikääntyminen. Tilastotiedon valossa suuntaukset jatkuvat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaupungin asukasluku laskee seuraavan 20 vuoden aikana parilla tuhannella eli reiluun 17 000 asukkaaseen, ellei suuntaa saada muutettua. Tilastokeskuksen ennustetta on laskettu reippaasti muutaman viime vuoden aikana.

Samalla ajanjaksolla yli 80-vuotiaiden asukkaiden määrän ennustetaan kasvavan noin 800 henkilöllä. Nuoremmissa ikäryhmissä tapahtuu laskua, mikä heikentää Pietarsaaren huoltosuhdetta.

Lasten ja eläkeläisten määrä verrattuna työikäisten määrään nousee ennusteiden mukaan 74 prosenttiin vuoteen 2040 mennessä.

Pietarsaaren seudulla eli kaupungissa, Kruunupyyssä, Luodossa, Pedersöressä ja Uudessakaarlepyyssä väestökehitys arvioidaan kokonaisuutena varovaisen positiiviseksi myös jatkossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Seudun sisäinen muuttoliike on suunnilleen tasapainossa. Muuttajissa on kuitenkin eroja.

Pietarsaareen naapurikunnista muuttaa nuoria aikuisia ja eläkeläisiä, Pietarsaaresta naapurikuntiin taas enemmän lapsiperheitä.

Pietarsaaresta pois muuttajilla on keskimäärin korkeammat tulot kuin Pietarsaareen muuttajilla.

Ilmiö näkyy myös kaupungin kotitalouksien profiilissa. Pietarsaaren kotitalouksien määrä on kasvanut noin 10 vuodessa 200:lla. Yhden hengen taloudet ovat yleistyneet eniten, noin 320:lla. Reilussa 40 prosentissa Pietarsaaren kotitaloksista asuu vain yksi henkilö.

Kahden hengen talouksia kaupungissa on noin 35 prosenttia kaikista osoitteista.

Kolmen tai useamman hengen talouksien määrä on laskenut. Nykyisin tällaisia on enää joka neljäs Pietarsaaren kotitalouksista.

Asuntopoliittista ohjelmaehdotusta ei koronarajoitusten vuoksi esitellä yleisötilaisuudessa. Asukkaat ja sidosryhmät voivat tutustua siihen Pietarsaaren kaupungin sivujen kautta.

Voit tutkia sitä myös tästä linkistä.

Kirjallista palautetta voi antaa 24. toukokuuta asti. Sen jälkeen ohjelma menee kaupungin päättävien elinten käsittelyyn.

Teknisen lautakunnan asettaman asuntopoliittisen työryhmän puheenjohtajana on toiminut kaupungingeodeetti Anders Blomqvist. Jäseninä on ollut kaavoituksen, teknisen toimen ja sosiaalipalvelujen viranhaltijoita, Ebba Kiinteistö Oy:n edustajia sekä poliittisia luottamushenkilöitä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä