Paikallisuutiset

Pietarsaaren kaupunki ottaa käyttöön vapaaehtoisen hiihtomaksun – vielä ei tiedetä, miten se peritään

Muun muassa Vestersundinkylässä kaupunki hoitaa hiihtolatuja, jotka ovatkin perinteisesti ahkerassa käytössä. Tulevana talvena voi hiihtää hyvällä omallatunnolla, jos maksaa 25 euron vapaaehtoisen kausimaksun.
Muun muassa Vestersundinkylässä kaupunki hoitaa hiihtolatuja, jotka ovatkin perinteisesti ahkerassa käytössä. Tulevana talvena voi hiihtää hyvällä omallatunnolla, jos maksaa 25 euron vapaaehtoisen kausimaksun. Kuva: Arkisto

Pietarsaaren kaupunki alkaa periä latujen käyttäjiltä hiihtomaksua – tosin maksaminen on vapaaehtoista.

Asia ajankohtaistuu sitä mukaa, kun talvi alkaa tarjota edellytyksiä ladunmuodostukselle. Miten ja mihin 25 euron kausimaksu suoritetaan, on kuitenkin vielä pohdinnan alla.

– Vapaaehtoinen maksuhan tämä on. Pakolliseksi emme ole sitä ajatelleetkaan, eihän sellaista voi mitenkään kontrolloida. Emme ole oikeastaan vielä miettineet, miten se suoritetaan. Vuosi sitten, kun tätä suunniteltiin, pohdittiin, voisiko sen hoitaa esimerkiksi puhelimella, liikuntatoimenjohtajaTove Jansson kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sivistyslautakunnalla on ensi viikolla kokous, jossa hiihtomaksun veloitustapaa Janssonin mukaan mietitään.

Maksusta päätettiin jo tämän vuoden helmikuussa, kun liikuntatoimen piti löytää 50 000 euron verran lisää tuloja kustannusten katteeksi. Silloin liikuntapaikkojen maksuja korotettiin kautta linjan, ja pahnanpohjimmaisena päätettiin vapaaehtoisen hiihtomaksun käyttöönotosta.

– Oli tarkoitus ottaa uusi hinnasto käyttöön jo maaliskuussa, mutta sitten tuli korona. Uudet hinnat tulivat voimaan vasta kesäkuun alusta tänä vuonna.

Mutta kyllä, hiihtomaksun voi halutessaan maksaa tänäänkin uimahallin kassalle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kukaan ei ole sitä vielä tehnyt, Tove Jansson paljastaa. Miksipä olisi, kun laduistakaan ei ole vielä tietoa.

Minkäänlaista tuotto-odotusta hiihtomaksusta ei liikuntatoimella ole. Tove Janssonin mukaan maksu ei ole mitenkään tavaton lajissaan.

– Näitä on ollut monissa kunnissa jo pitkään, Etelä-Suomessa esimerkiksi jo 90-luvulla ja markka-aikaan.

Pietarsaaressa on kolme valaistua, kaupungin hoidossa olevaa hiihtolatua. Lisäksi Fäbodan luontopolkua hoidetaan säätilanteen mukaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensi vuoden talousarviossa Pietarsaari säästää vähän sieltä täältä. Muun muassa latujen kunnossapidon on mainittu kärsivän.

Janssonin mukaan tämä tulee näkymään etupäässä siten, että ylläpito heikkenee hiihtokauden alusta ja lopusta. Parhaalla hiihtosesongilla hän uskoo latujen olevan entisenlaisessa kunnossa.

Liikuntapaikkojen käyttömaksuja ei ensi vuonna koroteta, koska edellisen kerran hinnat nousivat viime kesänä. Koronavuoden aikana tulot ovat kuitenkin romahtaneet hinnoista riippumatta.

– Uimahalli ja liikuntasalit ovat olleet kiinni, eikä normaalikäyttöön ole vielä päästy oikeastaan missään. Nyt syksyllä uimahallin käyttö on ollut puolet normaalista, ja se on jo paljon meidän tuloissa.

Omantunnon mukaista hiihtomaksua ei vielä näy kaupungin sivuilla olevassa liikuntamaksujen hinnastossa.

Tuleeko latujen varsiin asiasta kertovia tiedotteita?

– Kyllä me varmaan tätäkin ensi kokouksessa pohditaan, Jansson sanoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä