Paikallisuutiset

Pietarsaaren kaupunki haluaa eroon Fäbodan asuntovaunuista – vaunuyhdistyksen mielestä perusteet eivät riitä alueen lakkauttamiseen

Fäbodan Pikkuhiekalla on asuttu vaunuissa kymmeniä vuosia. Nyt Pietarsaaren kaupunki kaavailee alueen tyhjentämistä 29ensi kevääseen mennessä.
Fäbodan Pikkuhiekalla on asuttu vaunuissa kymmeniä vuosia. Nyt Pietarsaaren kaupunki kaavailee alueen tyhjentämistä 29ensi kevääseen mennessä. Kuva: Fäboda asuntovaunualueen facebook-sivu

Pietarsaaren tekninen lautakunta käsittelee keskiviikkoiltana ehdotusta, jonka mukaan Fäbodan Pikkuhiekalla oleva asuntovaunualue lakkautetaan ensi kevääseen mennessä.

Kaupungingeodeetti Viljam Knifin laatimassa valmistelussa alueen sulkemista perustellaan muun muassa Fäbodan kaavoituksen helpottumisella. Nykyistä asemakaavaa ollaan päivittämässä.

Ehdotuksessa todetaan myös, että asuntovaunupaikan ylläpitoa ei voida pitää kunnan ydintoimintona, eikä se ole kaupungille taloudellisesti kannattavaa. Sen katsotaan lisäksi kilpailevan Pietarsaaressa olevien Joutsenen ja FantaSean leirintäalueiden kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pikkuhiekan asuntovaunualue on ollut käytössä kymmeniä vuosia. Tällä haavaa vaunupaikkoja on 56, ja kaikki ovat käytössä.

”Yhdistys pitää kunnossa aluetta, ja pitää samalla silmällä myös kaupungin omaisuutta. Grillikotia ja muita rakenteita ei päästä rikkomaan, kun paikalla on ihmisiä.” Paavo Hietala Fäboda asuntovaunut ry.

Fäbodan asuntovaunuyhdistys kritisoi esitystä, jonka se katsoo tulleen täydellisesti puskista.

– Asuntovaunuyhdistyksen hallitusta ei ole kuultu tässä mitenkään, sanoo yhdistyksen hallituksen varajäsenPaavo Hietala.

Hän esittää, että alueen tulevaisuutta suunnittelemaan perustetaan toimikunta, jossa on väkeä sekä yhdistyksestä että kaupungin viranhaltijoista ja päättäjistä. Hietala toivoo, että lautakunta ottaisi asiassa aikalisän.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhdistys ei niele purematta lakkautusehdotuksen perusteluja.

– Esitetään, että kaavoitus helpottuisi, jos me lähdemme sieltä. Eihän tällä ole mitään tekemistä kaavoittamisen kanssa. Sellainen valmistunee parin vuoden päästä, ja jos tulee valituksia, kestää useita vuosia ennen kuin asemakaava on voimassa.

Hietalan mukaan kaupunki saa vaunupaikkojen vuokrista yli 20 000 euroa vuodessa, mikä riittää kuluihin.

– Yhdistys pitää kunnossa aluetta, ja pitää samalla silmällä myös kaupungin omaisuutta. Grillikotia ja muita rakenteita ei päästä rikkomaan, kun paikalla on ihmisiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Monet vaunuasukkaat ovat olleet paikalla kymmeniä vuosia. Paavo Hietalan mukaan nyt olisi lähdettävä muutamassa kuukaudessa pois tietämättä, tuleeko mitään korvaavaa aluetta tilalle.

Ehdotuksen mukaan vuokralaisten tulisi viedä vaununsa ja muu omaisuutensa pois ensi huhtikuun loppuun mennessä. Kaupunki vastaisi puolesta kuljetuskustannuksista, jos siirto tapahtuu kaupungin rajojen sisällä.

– Aluehan on lumen peitossa huhtikuussa, sieltä on mahdotonta saada vaunuja pois. Monilla ei ole edes paikkaa vaunulle, Hietala sanoo.

Alueen paikkavuokrausta hoitaa Pietarsaaren kaupunki. Vaihtuvuus on Hietalan mukaan vähäistä, keskimäärin paikkaa joutuu jonottamaan 3–4 vuotta.

– Tavoitteenamme on ollut, että asuntovaunuyhdistys ottaisi vuokrauksen hoitaakseen. Näin kaupungille ei tulisi minkäänlaista vaivaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä