Paikallisuutiset

Pietarsaaren kaupunki hakee valituslupaa KHO:een Mattssonin korttelin kaavamuutoksen mentyä hylkyyn

Vanhan Mattssonin kaksikerroksisen liiketalon paikalle suunnitellaan nelikerroksista asuintaloa. Asemakaavamuutos on juuttunut valitusprosessiin. Kuva: Pentti Höri

Pietarsaaren kaupunki hakee Korkeimmalta hallinto-oikeudelta valituslupaa niin sanotussa Mattssonin korttelin asemakaava-asiassa.

Vaasan hallinto-oikeus kumosi lokakuussa Pietarsaaren kaupunginvaltuuston päätöksen hyväksyä alueelle laadittu asemakaavan muutos. Kaupunki haluaa nyt valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä KHO:een.

Valituslupahakemuksen on laatinut asemakaava-arkkitehti Sören Öhberg. Perusteluissa esitetään, että asian ratkaisu KHO:ssa on tarpeen vastaavien tapausten laintulkinnan mahdollistamiseksi ja yhtenäisen oikeuskäytännön luomiseksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Edelleen Öhberg esittää, että asian käsittelyssä on tapahtunut ilmeinen virhe.

Nelikerroksisen asuintalon rakentamisen mahdollistavasta asemakaavamuutoksesta hallinto-oikeuteen valittivat Pohjanmaan museo ja tonttia vastapäätä sijaitseva Black Sheep Pub & Terrace Ab. Hallinto-oikeus ei ratkaisussaan ottanut kantaa viime mainittuun valitukseen.

Hallinto-oikeus asettui Pohjanmaan museon näkemyksen kannalle. Sen mukaan muun muassa alueen kulttuurihistoriallisia arvoja ja hankkeen vaikututuksia ympäristöön ei ollut selvitetty riittävästi ennen kaavan hyväksymistä.

Hallinto-oikeuden mukaan historiallinen inventointi ei myöskään ole ollut mukana kaavaehdotuksen lausuntokierroksella, vaan se on liitetty mukaan vasta nähtävilläolon ja saatujen lausuntojen jälkeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaren valitushakemuksessa KHO:ta pyydetään kiinnittämään huomiota siihen, kuinka syvälle yksityiskohtiin kaavatyössä on mentävä, että se täyttää lain vaatimukset.

Yksityiskohtana mainitaan esimerkiksi, että Pohjanmaan museon valituksessa kaavasta puuttuu näkymäselvitys suojeltujen rakennusten pihoilta kirkkoon päin. Sören Öhbergin mukaan kirkkoa ei näiltä pihoilta pysty näkemään muilta rakennuksilta, joten puuttuvan maiseman arviointi ei ole tarpeen.

Tontilla oleva entinen Mattssonin urheiluliikkeen talo aiotaan purkaa ja paikalle rakentaa suurempi, nelikerroksinen asuintalo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä