Paikallisuutiset

Pietarsaaren kaupunginvaltuusto nuiji ensi vuoden budjetin kasaan sopuisasti

Pietarsaaren talousarvioesitystä käsiteltiin kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina.

Kokouksen aluksi valtuusto hiljentyi hetkeksi muistamaan ja kunnioittamaan edesmennyttä Eero Luomalaa (Pro), joka toimi valtuutettuna 46 vuoden ajan.

Kaupunginvaltuuston budjettikokous alkoi iltapäivällä kolmelta ja oli ohi jo kolmen tunnin kuluttua. Mitään kitkaa ei päätöksenteossa ollut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ryhmäpuheenvuoroissa kiiteltiin budjettia hyvin valmistelluksi, mistä kertoo päätöksenteon nopeus.

Pohjanmaan hyvinvointikuntayhtymä aloittaa vuoden vaihteessa, ja nyt ensimmäistä kertaa koko sosiaali- ja terveydenhoito sekä pelastuslaitos ovat kaupungin budjetin ulkopuolella.

Monessa ryhmäpuheenvuorossa tuotiin esille kasvun tarve. Yrityksiä ja asukkaita on saatava lisää.

Väkiluvun hienoinen lasku on viimeinkin saatu taittumaan, ja samalla tiellä on jatkettava.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suurimman valtuustoryhmän RKP:n Kenneth Holmgårdtervehti ilolla velkataakan pienenemistä ensi vuoden budjetissa.

SDP:nUlla Hellénin mukaan kaupungin on saatava nopeasti "rasittava" kouluverkkokeskustelu päätökseen.

– Suunnittelu on aloitettava mahdollisimman nopeasti, toivoi Hellén.

Kristillisdemokraattien Patrik Hellström otti esille nuorten mielenterveysongelmat. Vasemmistoliiton Jarmo Ittonen kiitti päättäjiä kaukonäköisyydestä energia-asioissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pietarsaari on yksi niistä kaupungeista, jotka ovat satsanneet energiahuoltoon ja tänä päivänä nähdään tulokset, sanoi Ittonen.

Pro Pietarsaaren Marita Salmu ei toistanut edellisiä puheenvuoroja vaan kiinnitti huomiota yksityiskohtiin. Esimerkiksi tenniskentistä on pulaa.

PerussuomalaistenSami Laurilan mukaan kaupungin työllisyystilanne on todella hyvä. Työntekijät on saatava myös asettumaan Pietarsaareen.

– Tulijoiden täytyy tuntea olonsa tervetulleeksi. Palvelujen tulee olla tasapuoliset, sanoi Laurila.

Vihreiden Anna Palovuoren korosti, että kohtelun on oltava tasapuolista myös maan rajojen ulkopuolelta tuleville ihmisille.

KeskustanSami Koskinen toi esille huolensa sataman kohtalosta, koska se on putoamassa pois EU:n satamaverkostosta.

– Sataman tilanteeseen on syytä vaikuttaa jollakin tavalla, toivoi Koskinen.

Kokoomuksen Ilmari Heinonen otti ryhmäpuheenvuorossaan esille kaupungin tonttitarpeen. Hän on jäänyt eläkkeelle kaupungin asemakaava-arkkitehdin virasta.

Asuntotontteja on riittävästi ja niitä on tehtävissä lisää esimerkiksi Maskenin ja Jakolosan alueille sekä Maria Malmin tontille, mutta kehittämisen esteeksi saattaa nousta yritystonttien puute.

– Aina joku piipittää, kun yrityksille avataan uusi alue, mutta olen ollut pari kertaa mukana sellaisessa kehitysvaiheessa, jossa ne loppuvat kesken, kertoi Heinonen.

Kokoomuksen Ilmari Heinonen nosti esille kaupungin tonttitilanteen. Asuntotontteja on riittävästi, mutta yritystontteja tarvitaan lisää.
Kokoomuksen Ilmari Heinonen nosti esille kaupungin tonttitilanteen. Asuntotontteja on riittävästi, mutta yritystontteja tarvitaan lisää. Kuva: Tapio Lehtinen

Sundin puutarhan takana on avautumassa uusi parin hehtaarin kokoinen alue, mutta muutaman vuoden kuluttua sekin on täyttynyt. Sen jälkeen on avattava keskustelu Pedersören kunnan kanssa Kuusisaaren ja Pedersin välisestä alueesta

– Pietarsaaren kaupungin kokemus ja taito tehdä yritystontteja on tällä seudulla täysin ylivoimainen. Yksikään toinen kunta ei pysty lähellekään samaa, vakuutti Heinonen.

Valtuusto hyväksyi talousarvioesityksen täydennettynä kristillisdemokraattien toivomusponnella, joka liittyy investointien suunnitteluun.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä