Paikallisuutiset

Pietarsaaren kaupungilla kiinnostusta Ristikarin koulun korjaamiseksi päiväkodiksi: ”Portaat eivät ole ongelma”

Pietarsaaren sivistys- ja hyvinvointilautakunnan varhaiskasvatusjaosto näyttää vihreää valoa ajatukselle entisen Ristikarin koulun remontoimisesta päiväkodiksi.

Ristikarin koulun juhlasalista on mukavat näkymät. Kuva: Kiinteistö Oy Ebba

– Meillä oli pitkä ja mielenkiintoinen keskustelu Ristikarista. Jaosto suhtautui yksimielisen myönteisesti tähän. Lähetämme asian eteenpäin sivistys- ja hyvinvointilautakunnalle positiivisin mielin, varhaiskasvatusjohtaja Matilda Engström kertoo.

Jaosto kuitenkin painottaa, että tarvittavat tutkimukset tehdään rakennuksen kunnon ja päiväkotikäyttöön soveltuvuuden varmistamiseksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– On otettava huomioon käytännön asiat ja se, mitä kaikki tulee maksamaan.

Engströmin mukaan jaoston päätös koski vain sitä, lähdetäänkö prosessin toteuttamista ylipäänsä miettimään.

Viimeksi kielikylpykouluna toiminut liki 100-vuotias rakennus poistettiin käytöstä sisäilmaongelmien takia vuonna 2015. Kuva: Eva-Stina Kjellman

Kaupungin kiinteistöyhtiö Ebba teki asiasta aloitteen varhaiskasvatusjaostolle. Sen mukaan Ebba harkitsee ottavansa vanhan koulurakennuksen hallintaansa, peruskorjaavansa sen 10 - 14 osaston päiväkodiksi ja vuokraavansa sen kaupungille.

Asian tultua alkuviikosta julki, some-keskusteluissa on myös epäilty monikerroksisen ja portaikoilla varustetun rakennuksen soveltuvuutta päiväkodiksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ensin mietin tätä itsekin. Mutta nyt olen käynyt Helsingissä muutamassa 3- ja 6-kerroksisessa päiväkodissa. Portaat eivät olleet missään ongelma, Matilda Engströn sanoo.

Hänen mukaansa päiväkodin arkeen kuului, että lapset opettelivat portaiden käyttöä. Pienimmät lapset olivat alakerroksissa tai käyttivät hissiä kerrosten välillä.

– Portaat eivät ole vaarallisia, kun niissä liikutaan hallitusti.

Monikerroksisessa koulurakennuksessa on useita portaikkoja. Kuva: Kiinteistö Oy Ebba

Ristikarin tapauksessa suunnittelu ei ole vielä alkuideaa pitemmällä, mutta Engströmin mukaan alimpaan kerrokseen voisi esimerkiksi järjestää kaikkien lasten pukeutumistilat ja ulkovaatesäilytykset. Näin kenenkään ei tarvitsisi liikkua kurahaalareissa portaissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kiinteistöyhtiö Ebban toimitusjohtaja Åsa Björkman toteaa tiedotteessa, että nyt on tilaisuus lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

– Rakennus tarvitsee uuden elämän ja käyttötarkoituksen, ja varhaiskasvatus tarvitsee lisää pysyviä tiloja.

– Rakennuksen muuttaminen varhaiskasvatuksen käyttöön luo hyvät edellytykset myös Pietarsaaren tulevaisuudelle. Kiinteistö sijaitsee maantieteellisesti hyvällä paikalla useiden asuinalueiden ja työpaikkojen keskellä. Kun otetaan huomioon lähialueen tontit ja asemakaavat, sekä olemassa olevat että tulevat, alueella on erinomaiset mahdollisuudet kehittyä asuinalueena. Hyvät tilat ja toimivat, strategisesti sijoitetut päiväkodit ovat tärkeitä, kun ajatellaan kaupungin mahdollisuuksia houkutella lapsiperheitä ja uutta työvoimaa. Ristikarin koulun onnistuneesta korjauksesta olisi epäilemättä hyötyä asuinalueen kasvun kannalta, Björkman kirjoittaa.

Hän korostaa, että varhaiskasvatuksen tilanpuute on sinänsä erittäin myönteinen haaste, erityisesti aikana, jolloin maan väestönkehitystä ja syntyvyyden laskua pidetään huolestuttavina.

Tyhjillään ollut Ristikarin koulu kärsi vakavasta vesivahingosta talvella 2019. Kuva: Pirkko Högkulla

– Haluamme, että päiväkodit nähdään suurena plussana, kun ihmiset harkitsevat muuttoa Pietarsaareen, Björkman sanoo.

Ristikarin koulu toimi viimeksi kielikylpykouluna, mutta on ollut tyhjillään vuodesta 2015. Koulurakennus on suojeltu asemakaavalla.

Ebba edellyttää rakennuksen huolellista tutkimista puolueettomien asiantuntijoiden avulla ennen päätösten tekoa.

Björkman ja Engström esiintyvät molemmat hankkeen esittelyvideolla. Sen lopussa he heittävät ilmoille myös mahdollisen uuden päiväkodin nimiehdotuksen: päiväkoti Otto.

– Se on vain työnimi, joka voi prosessin aikana vielä muuttua. Meillä on jo ennestään päiväkoti Alma. Ajattelimme, että olisi kivaa saada miespuolinen nimi, joka toimii suomeksi ja ruotsiksi, Matilda Engström selvittää.

1800-luvulla elänyt laivanvarustaja, kauppaneuvos Otto Malm oli Pietarsaaren vahva mies ja merkittävä yhteiskunnallinen lahjoittaja.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä