Paikallisuutiset

Pietarsaaren jalkapallostadion toteutumassa: Valmista pitäisi olla 2025

Stadionin kaikki katsomopaikat sijaitsevat sivu- ja takaseinin suojatuissa katetuissa katsomoissa. Katsomoiden on määrä olla niin lähellä kenttää kuin säännöt sallivat. Kuva: Havainnekuva

Korkein hallinto-oikeus ei ottanut stadionin rakennusluvasta tehtyjä jatkovalituksia käsittelyyn. Valmista olisi määrä olla jo ensi vuonna.

Pietarsaareen rakennettaneen neljästä katetusta katsomosta koostuva noin 3700 katsomopaikan jalkapallostadion. Asia käytännössä varmistui korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisun myötä. KHO ei ota hankkeesta tehtyjä jatkovalituksia käsittelyynsä.

– Tällainen päätös on tullut, stadionyhtiön puheenjohtaja Björn Anderssén vahvistaa.

Eli stadion toteutuu?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Toivotaan näin, mutta paria asiaa pitää selvittää. Toinen on [lisä]rahoitus ja toinen on vuokrasopimus kaupungin kanssa, Anderssén jatkaa.

Jeppis Stadionina sekä nyttemmin Project Liv Arenana tunnettu hanke sai rakennusluvan jo 21. lokakuuta vuonna 2021.

Stadionin budjetoidut kustannukset ovat yleisen kustannustason nousun myötä kasvaneet, joten pienehkö lisärahoitus on tarpeen. Mutta jos määrittelemme stadionin toteutumisen nyt olevan hyvin todennäköistä, niin olemmeko oikeassa?

– Kyllä voi sanoa näin.

Jeppis Stadionina sekä nyttemmin Project Liv Arenana tunnettu hanke sai rakennusluvan jo 21. lokakuuta vuonna 2021. Naapurusto jätti luvasta kolme valitusta hallinto-oikeuteen, jolloin hanke jämähti paikoilleen. Tulevan stadionin tontti rajautuu länsipuolellaan kerrostaloon ja omakotitaloihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokonaisbudjetti on runsaat kahdeksan miljoonaa euroa.

Stadionyhtiön taustalla ovat paikalliset jalkapalloseurat, miesten toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaava FF Jaro etunenässä.

Kokonaisbudjetti on runsaat kahdeksan miljoonaa euroa ja stadionyhtiön lainoille on 4,9 miljoonan euron verran kaupungin takausta. Suomen Palloliitolta ja valtiolta hanke on saanut yhteensä 1,15 miljoonan euron tuet.

Pietarsaaren jalkapallostadionhanke tuli ensimmäistä kertaa julkisuuteen Pietarsaaren Sanomien ja Keskipohjanmaan uutisoimana 16. tammikuuta vuonna 2020.

FF Jaron neljä vuotta sitten valmistuneen pitkän tähtäimen strategian mukaan Jaro pelaisi vuonna 2025 liigaa uudella stadionilla.

Vuosia on siis kulunut, joten on paikallaan kysyä Anderssénilta, että miltä nyt tuntuu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ihan hyvältä tuntuu, mutta ei vielä maalissa olla, Anderssén topputtelee.

Koska olisi tarkoitus päästä rakentamaan?

– Tänä vuonna ja niin, että valmista olisi vuonna 2025.

FF Jaron neljä vuotta sitten valmistuneen pitkän tähtäimen strategian mukaan Jaro pelaisi vuonna 2025 liigaa uudella stadionilla.

– Kyllähän kaikki tajuavat, ettei [stadionia] ykkösen keskikastin seuralle kannattaisi rakentaa, vaan tämä sisältää pyrkimyksen paluusta liigaseuraksi, paalutti Jaron tuolloinen toimitusjohtaja Fredrik Haga Keskipohjanmaalle vuoden 2020 tammikuussa.

Jaron strategisen tavoitteen toteutuminen näyttää nyt olevan kaikkien mahdollisuuksien rajoissa.

”Se osoittaa, että olemme olleet vakavasti otettava projekti emmekä mitään pilipalia”.

Björn Anderssén muistuttaa kyseessä olevan suomalaisittain ainutlaatuisen hankkeen. Maassa ei tiettävästi aiemmin ole ollut stadioneita, jotka kantaisivat hyväntekeväisyysjärjestön nimeä.

Project Liv -yhdistys ei siis ole stadionin sponsori, vaan asia on päinvastoin. Yhdistyksen tarkoituksena on muun muassa luoda iloisempia sairaalaympäristöjä vakavasti sairaiden lasten parantumisprosessin nopeuttamiseksi.

Erityisen iloinen Anderssén tuntuu olevan siitä, että stadionhanke on saanut täysimääräiset tuet niin Suomen Palloliitolta kuin valtiolta.

– Se osoittaa, että olemme olleet vakavasti otettava projekti emmekä mitään pilipalia.

Anderssénin mukaan myös stadionyhtiön osakeanti herätetään henkiin. Sen uskottavuus oli koetuksella, kun lainvoimaista rakennuslupaa ei ollut.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä