Paikallisuutiset

Kokkolassa ja Pietarsaaressa ilma juuri nyt turhan paksua: Liikenne ja inversioilmiö aiheuttanevat jatkossakin raja-arvon ylityksiä

Liikenne, nastarengaskausi ja kylmä ja kuiva keli ovat yhdistelmä, joka voi aiheuttaa terveyshaittoja lapsille, vanhuksille sekä astmaa ja sydäntauteja sairastaville. Kuva: Clas-Olav Slotte

Ilman pölypitoisuus on tällä viikolla ollut paikoitellen joillain alueilla korkea Kokkolassa ja Pietarsaaressa.

Kokkolan kaupungin tiedote kertoo, että hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuudet tiistaina ja keskiviikkona ylittivät terveyden suojelemiseksi annetun raja-arvotason.

Myös Pietarsaaressa on tällä viikolla mitattu korkeita ilman hiukkaspitoisuuksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ennusteen mukaan vuorokausiraja-arvojen ylitykset ovat Pietarsaaressakin lähipäivinä mahdollisia, mikäli sää jatkuu kylmänä ja kuivana.

Korkeita tuntipitoisuuksia ja myös vuorokausipitoisuuksia on siis länsirannikolla paikoitellen ollut viime päivinä. Todennäköisin syy ilmanlaadun heikentymiseen aiheutuu inversion vaikutuksesta yhdistettynä liikenteeseen. Inversiossa ilman lämpötila kasvaa ilmakehässä ylemmäs mentäessä.

Korkeista pölypitoisuuksista voi seurata muun muassa nuhaa, yskää, kurkun ja silmien kutinaa. Raja-arvon ylittävät hengitettävien hiukkasten pitoisuudet voivat myös lisätä astmakohtauksia, heikentää keuhkojen toimintakykyä ja lisätä hengitystietulehduksia. Hiukkasten aiheuttamille terveyshaitoille ovat erityisen herkkiä lapset, vanhukset sekä astmaa ja sydäntauteja sairastavat.

Vähentääksesi altistumista ilman epäpuhtauksille on suositeltavaa välttää ylimääräistä liikkumista keskustassa päällystämättömien katujen läheisyydessä sekä vilkkaasti liikennöityjen katujen ja teiden varsilla, Kokkolan kaupungilta muistutetaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Asuntoon kulkeutuvaa katupölyä voi vähentää tehokkailla tuloilman suodattimilla. Ruuhkatilanteissa liikenteessä on suositeltavaa käyttää autossa ilmanvaihdon sisäkiertoa.

// Päivitetty kauttaaltaan 26.10.2023 klo 16.14

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä