Kulttuuri

Pietarsaarelaiskirjailija Ellen Strömbergin nuortenromaani voitti arvostetun ruotsinkielisen kirjallisuuden palkinnon: "Toivottavasti monet nuoret tarttuvat tähän lukuelämykseen", suitsuttaa Expressen

Strömbergin kirja kertoo pyöräilevästä parivaljakosta, Mandasta ja Malinista.
Strömbergin kirja kertoo pyöräilevästä parivaljakosta, Mandasta ja Malinista. Kuva: Jennifer Granqvist

Ellen Strömbergin nuortenromaani Mehän vaan mennään siitä ohi (Vi ska ju bara cykla förbi, suom. Eva Laakso) on voittanut lasten- ja nuortenkirjallisuuden August-palkinnon. Strömberg on Pietarsaaresta.

Ruotsin merkittävin ruotsinkielisen kirjallisuuden palkinto jaettiin Tukholmassa August-gaalassa maanantai-iltana. Palkintosumma on 100 000 kruunua. Viimeksi August on jaettu suomalaiselle vuonna 2005, kun Monika Fagerholm voitti kaunokirjallisuuden palkinnon romaanillaan Den amerikanska flickan.

Näin ruotsinkielisissä medioissa arvioidaan kirjaa, suomennetut arviot ovat peräisin kustantamo S&S:n tiedotteesta:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Strömbergin kerronta on sekä nopeaa, hauskaa että vähäeleistä, ja se tekee kirjasta yhden kevään parhaista, kuvailee Dagens Nyheter.

– Tiedättekö tunteen, kun on vasta ensimmäisessä luvussa ja tajuaa, että on ihan sama, mitä lopussa tapahtuu, kirjan lukee varmasti loppuun ihan vain, jotta saisi olla sen maailmassa? Siitä on kyse. Toivottavasti monet nuoret tarttuvat tähän lukuelämykseen, toivoo Expressen.

– Kun nuortenkirja on näin kiinnostava ja koskettava, se toimii myös kohderyhmäänsä vanhemmille lukijoille, kirjoitetaan Svenska Ylellä.

Kirja kertoo ysiluokkalaisista Mandasta ja Malinista, jotka asuvat pienessä kylässä, jossa ei tapahdu juuri mitään. Parivaljakkoa kutsutaan pyöräilijöiksi, koska he niin usein pyöräilevät ympäriinsä jotakin jännää etsien.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Strömbergille, 35, marras-joulukuun taitteen viikko voi olla varsinainen jättipotti. August-gaalassa kunnostautunut nuortenromaani nimittäin on ehdolla lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi. Finlandia-palkinnot jaetaan keskiviikkona 30.11.

Finlandia-säätiön valintalautakunnan mielestä Strömbergin teos on uskottava nuortenromaani, joka näyttää, "miltä tuntuu haluta valtavan paljon, vaikkei ole aivan varma, mitä haluaa".

Muut ehdokkaat tämän vuoden lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoon ovat Myrornas rekordbok / Muurahaisten ennätyskirja: Katja Bargum, kuvitus Jenny Lucander (Förlaget / Teos), Giraffens hjärta är ovanligt stort / Kirahvin sydän on tavattoman suuri: Sofia Chanfreau, kuvitus Amanda Chanfreau (Schildts & Söderströms / S&S), Valpuri ja vaarallinen aamupuuro: Saara Kekäläinen, kuvitus Reetta Niemensivu (Tammi), Mustan Kuun majatalo: Reetta Niemelä, kuvitus Katri Kirkkopelto (Lasten Keskus) sekä Pudonneet: Marisha Rasi-Koskinen (WSOY).

Lue myös:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tylsät hetket inspiroivat pietarsaarelaiskirjailijaa – Ellen Strömberg sai idean lastenkirjaansa riisipuuroa keittäessään, ja nyt kirja on Runeberg Junior -ehdokas (julkaistu 5.1.2021)

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä