Paikallisuutiset

Pietarsaarelainen omakotitalo maksoi vuonna 2019 keskimäärin 97 500 euroa – Kokkolassa myydyt talot paljon arvokkaampia

Kilisaaressa on keskimääräistä uudempaa ja arvokkaampaa rakennuskantaa. Sellaisesta on Pietarsaaren asuntokaupassa välillä jopa enemmän kysyntää kuin tarjontaa.
Kilisaaressa on keskimääräistä uudempaa ja arvokkaampaa rakennuskantaa. Sellaisesta on Pietarsaaren asuntokaupassa välillä jopa enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Kuva: Kristian Sundqvist

Pietarsaaressa tehtiin viime vuonna 48 omakotitalokauppaa, joiden toteutuneiden myyntihintojen keskiarvoksi tuli 97 500 euroa. Asia käy ilmiYlen uutiseen liitetystä taulukosta, jossa ei ole huomioitu vuokratonteilla sijaitsevien talojen kauppaa.

Pietarsaaren talot ovat Kokkolaan verrattuna halpoja. Kokkolassa tehtiin 111 kauppaa ja ne syntyivät keskimäärin 163 500 eurolla.

Talokauppoja solmittiin asukaslukuun suhteutettuna Pietarsaaressa lähes kymmenen prosenttia enemmän kuin Kokkolassa. Eroa kaupunkien välillä ei siis voi selittää sillä, että markkinatilanne olisi ollut Pietarsaaressa hiljaisempi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

MyyntijohtajaBenny Herrmans Aktia Kiinteistönvälityksen Pietarsaaren toimistosta pohtii, että neliöhinnoissa ero ei välttämättä ole yhtä suuri.

– Jos lähden asialla spekuloimaan, niin Pietarsaaressa on ehkä syntynyt suhteessa enemmän kauppaa hieman vanhemmista ja pienemmistä kiinteistöistä esimerkiksi Länsinummella. Siis ihan kivoista taloista, mutta sellaisista, että niiden hinta ei ole niin korkea.

Kokkolassa sen sijaan liikkuu enemmän myös suurempia ja arvokkaampia asuntoja.

– Meillä saattaa asiakas kysyä uudempaa ja mahdollisesti meren lähellä sijaitsevaa taloa 200 000 - 250 000 euron hintaluokassa ja aika usein joudutaan sanomaan, että ei nyt ole.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Herrmans korostaa, että viime vuonna Pietarsaaressa myytyjen talojen taso oli kiinteistöjen kunnon puolesta korkea.

– Hyväkuntoisia taloja meillä lähinnä meni kaupaksi.

Koronatilanne ei Herrmansin mukaan ole ainakaan vielä vaikuttanut toteutuvien kauppojen määrään. Asiakaskunta on kuitenkin varovaisempaa sikäli, että isoja kauppoja ei haluta tehdä.

– Kauppa käy, mutta edullisemmista taloista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaren toteutuneiden kauppojen keskihinta häviää hieman Luodolle ja hieman enemmän Pedersörelle. Luodossa lukema oli 110 000 euroa ja Pedersöressä 128 000.

Toteutuneita kauppoja oli Luodossa sen verran vähän (kahdeksan), että yksittäinenkin kauppa saattoi vaikuttaa keskiarvoon merkittävästi. Pedersöressä kauppoja syntyi yhdeksäntoista.

Sekä Pedersöressä että Luodossa myytävät talot ovat usein suuria, joten neliöhinnoissa arvioiden Pietarsaari todennäköisesti olisi sijoittunut tilastossa ainakin Luodon yläpuolelle.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä