Paikallisuutiset

Pietarinpuistikolle etuajo-oikeus: kärkikolmiot risteäville kaduille

Kevyttä liikennettä korostava remontti lähdössä käyntiin syksyllä.

Pietarinpuistikon laajamittainen remontti käynnistyy, kunhan Pietarsaaren teknisen lautakunnan keskiviikkona hyväksymä katusuunnitelma saa lainvoiman. Tällä tietoa töihin päästäisiin alkusyksystä.

Tämän vuoden puolella on tarkoitus rakentaa lähes kilometrin mittaisen puistikon itä- eli kaupungin puoli. Työ jatkuu ensi vuonna länsipuolen rakentamisella.

Samalla Pietarinpuistikosta tulee etuajo-oikeutettu katu. Siihen risteäville kaduille tulee kärkikolmiot.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vielä toistaiseksi tasa-arvoiset risteykset ovat nauttineet kyseenalaista kunniaa olla kaupungin kolariherkimpien paikkojen kärkijoukossa. Erityisen tiuhaan pelti on kolissut Raatihuoneen- ja Skutnäsinkatujen risteyksissä.

Osa Pietarinpuistikon katusuunnitelmasta Raatihuoneenkadun risteyksen kohdalta. Kevyen liikenteen ehdoilla tehtävä uudistus poistaa myös tasa-arvoiset risteykset koko kadun matkalta. Kuva: Pietarsaaren kaupungin tekninen virasto

Pietarinpuistikko saa remontissa erilliset pyöräilyväylät ja jalkakäytävät molemmille puolilleen. Pyöräteistä tulee yksisuuntaiset niin, että itäpuolta ajetaan pohjoiseen ja länsipuolta etelään päin.

Kiviraidalla toisistaan erotetut jalkakäytävät ja pyörätiet ovat molemmat parisen metriä leveitä. Moottoriajoneuvoille tarkoitettuja kaistoja on molempiin suuntiin yksi.

Pysäköinti ei tule olemaan mahdollista koko kadun mitalta. Pysäköintiruutuja on eniten koulukorttelin ja uimahallin edustalla. Viimemainitun kohdalta häviää vinopysäköinti, mutta sen korvaamista on jo mietitty.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kun läntistä puolta [ensi vuonna] rakennetaan, pyydämme suunnittelijalta lisää pysäköintiruutuja uimahallin eteen, teknisen lautakunnan puheenjohtaja Christer Tonberg sanoo.

Paikat sijoittuisivat uimahallin ja kadun välissä olevalle viheralueelle. Siihen on Tonbergin mukaan mahdollista sijoittaa paikat niin, että niitä olisi enemmän kuin nykyään.

Myös uimahallin ja Tellushallin välistä aluetta tarkastellaan pysäköintiä silmälläpitäen. Autopaikoille olisi siinä tilaa.

– Odotamme niiden kanssa vähän aikaa, jotta näemme mitä uimahallille tulee tapahtumaan jatkossa. Se joko remontoidaan tai rakennetaan kokonaan toiseen paikkaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lähellä Pietarinpuistikon pohjoispäätä oleva Bodholminkadun pätkä rauhoitetaan läpiajoliikenteeltä. Pietarinpuistikolta ei enää jatkossa voi kääntyä Bodholminkadulle.

– Kadulla on neljä kiinteistöä, ja kaikki omistajat olivat yhtä mieltä siitä, että näin olisi parempi eikä kadusta tule läpiajoreittiä. Kiinteistöille pääsee Pinnonäsinkadun kautta, joten tämä voidaan järjestää, kaupungininsinööri Harri Kotimäki kertoo.

Pietarinpuistikon leveys hieman vaihtelee kohdasta riippuen, mutta kaikki on saatu mahtumaan suunnitelmaan. Ratkaisun on sanellut liikenne- ja viestintävirasto Traficom, joka myönsi talvella kavelyn ja pyöräilyn investointiohjelmasta 485 000 euron valtionavun hankkeelle.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä