Paikallisuutiset

Pienyrittäjien ahdinko näkyy ja kuuluu – Pietarsaaren seudun kehittämisyhtiö Concordian neuvonnassa ollaan välillä kriisipuhelintunnelmissa

Suomalainen yhteiskunta elää niin ennennäkemätöntä myllerrystä, että on vaikea määritellä, mikä ihmisryhmä on pahiten tulilinjalla.

Pienyrittäjät ja etenkin yksinyrittäjät saattavat sijoittua kärkipäähän, monilta kun meni yhtäkkiä jopa koko toimeentulo eikä minkäänlaista työttömyysturvaa ole ollut.

– Tärkeintä tällä hetkellä on, että yrittäjät pääsivät työttömyysturvan piiriin, sanoo yritysneuvoja Sanna Kankaanpää Pietarsaaren seudun kehittämisyhtiö Concordiasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yrittäjän ei siis enää tarvitse lopettaa yrityksen toimintaa ollakseen oikeutettu työttömyysetuuteen.

Koronapandemia ja poikkeustila ovat tuntuneet Concordian puhelinneuvontatyössä dramaattisesti.

– Sellaiset 40-80 puhelua päivässä koronasta johtuen pelkästään minulle. Toki yhä soitetaan muistakin asioista, mutta pääasiassa tästä, kuvailee Kankaanpää.

Soittajien tilanne ja huolenaiheet vaihtelevat, mutta päällimmäisenä tunteena on epävarmuus.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Hätä on monilla tosi suuri, aika lailla kriisipuhelintoimintaa tämä on ollut. Ihmiset ovat aivan uuden tilanteen edessä eivätkä tiedä, missä mennään.

Työllistävä pienyrittäjä saattaa huolehtia siitäkin, että tulee kohdelleeksi työntekijöitään oikein.

– Nämä ovat uusia asioita monille pienyrittäjille, lomautukset ja sellaiset.

Yritysneuvoja on nyt tarkassa paikassa joka kerta, kun puhelimeen vastaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Meiltä saatavan informaation pitää olla oikein.

Yrittäjien tarpeet koskettavat ja sivuavat monia tahoja.

– Teemme yhteistyötä esimerkiksi kirjanpitotoimistojen, pankkien ja verottajan kanssa.

Työttömyysturva-asioissa ollaan yhteydessä TE-toimistoon ja Kelaan, joihin molempiin toimii yhteistyö Kankaanpään mukaan loistavasti.

Uutena valtionhallinnon toimena on yksinyrittäjien suuntaan luvassa räätälöity erikoistuki. Torstaina 9. huhtikuuta voimaan astuneen valtioneuvoston asetuksen mukaan yksinyrittäjät voivat hakea kunnista 2000 euron koronatukea.

– Tiettyjen kriteerien on toteuduttava. Yrittämisen on oltava päätoimista ja yrittäjätuloa on pitänyt vuodessa olla vähintään 20 000 euroa, kertoo Concordian toimitusjohtajaJarl Sundqvist.

Tuen saamiseen edellytyksiin kuuluu myös, että yritystoiminta on merkittävästi kärsinyt 16. maaliskuuta jälkeen ja syynä on ollut koronaviruksen aiheuttama tilanne. Toiminnan on sitä ennen pitänyt olla tuloksellista.

Kriteerejä riittää, joten läheskään kaikki seudun 1690:sta tilastoihin päätyneistä yksinyrittäjistä eivät ole tukeen oikeutettuja. Tavallaan hyvä näin, sillä valtion Pietarsaaren seudulle jyvittämä 840 000 euron summa piisaa vain noin joka neljännen yksinyrittäjän tukemiseen.

– Omana mielipiteenäni sanon, että raha ei välttämättä tule riittämään, puntaroi Sundqvist.

Yksinyrittäjätuki avautuu Sundqvistin mukaan haettavaksi mahdollisimman pian pääsiäisen jälkeen. Kuntien ja Concordian verkkosivuille tulee asiaa koskeva linkki. Lisätietoja tuesta löytyy työ- ja elinkeinoministeriön sivuilta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä