Kolumnit

Pia Forsmanin kolumni: Mitä on pietarsaarelaisuus - mikä tekee pietarsaarelaisista uniikkeja?

Kirjoittaja on yrittäjä ja koirankasvattaja, joka työskentelee päivisin Pietarsaaren Cityryhmässä.

Kuva: Yksityinen

Kirjoitan tätä kolumnia Tukholmasta käsin, jossa olen parhaillaan minilomalla. Aina, kun olen matkoilla, olipa se kotimaassa tai ulkomailla, pohdin omaa pietarsaarelaisuuttani. Mitä siihen kuuluu ja miksi me pietarsaarelaiset olemme tällaisia kuin olemme?

Voimme kaikki olla samaa mieltä siitä, että Pietarsaari on todellakin uniikki paikka Suomessa. Kun vieraspaikkakuntalaisia saapuu Pietarsaareen, kokevat he, että he ovat kuin ulkomailla. Suomenkielisiltä alueilta tulleille on kovin eksoottista, kun katukyltit ovat ensin ruotsiksi. Ehkä he ovat Helsigissä nähneet, että kyltit ovat kahdella kielellä, mutta tämä on jo ihmetystä aiheuttava asia.

Kielistä pääsenkin siihen, että pietarsaarelaisuuteen kuuluu suvaitsevaisuus. Olemmehan tottuneet täällä toimimaan kahdella kielellä siten, että ymmärrämme, jos toista kotimaista ei puhuta tai kirjoiteta täydellisesti. Kohautamme olkapäitämme, jos huomaamme tekstissä virheen. Mitä väliä sillä on, ymmärrämme silti, mitä tarkoitetaan. On tärkeämpää kohdistaa voimavaroja tehokkaammin kuin alkaa kitistä turhuuksista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nimittäin pietarsaarelaiset ovat ahkeraa kansaa. Pietarsaaressa työllisyys on korkealla ja yrittäjyys on arvostettua. Ei meillä ole aikaa miettiä, oliko pilkku oikeassa paikassa tai yhdyssana kirjoitettu erikseen. Ja koska emme ehkä ole itsekään täydellisiä siinä toisessa kotimaisessa kielessä, ymmärrämme myös muiden puutteet sekä suullisessa että kirjallisessa viestinnässä.

Tämän huomaa erityisesti silloin, kun viestii muualla Suomessa asuvien kanssa ja erityisesti täällä Tukholmassa, jossa paikalliset eivät ymmärrä suomenruotsalaista aksenttia ollenkaan. Pietarsaarelaiset ovat silti hyvin kielitaitoisia ja vaikka eivät itse puhuisikaan toista kotimaista tai vastapuoli puhuu vieraammalla murteella, ymmärtävät he yleensä vähintäänkin melko hyvin. Suvaitsevaisuus kieliasioissa tulee myös hyvin esille siinä, että työpaikkojen kahvihuoneissa usein puhutaan molempia kieliä sikinsokin ilman ongelmia.

Seudulta on viimeisen vuosikymmenen aikana ponnistanut kovasti uusiakin menestyjiä, joten väitän, että myös luovuus, innovaatio ja menestyksen ajattelutapa on olennaista pietarsaarelaisille.

Pietarsaari on kansainvälistynyt kovasti viimeisten 20 vuoden aikana ja olemme jo tottuneet elämään monikulttuurisessa ympäristössä. Meille tämä on normiarkea, johon emme kiinnitä huomiota, mutta eron voi huomata silloin, kun matkailee sisäsuomessa, jossa väestö on homogeenisempää.

Usein ihmisille uusi ja vieras voi tuntua pelottavalta ja uhkaavalta. Kun tutustumme ihmisiin ihmisinä, eikä kansallisuuksina, meidän on helpompi suhtautua heihin suvaitsevaisemmin. Pietarsaaressa on perinteisestikin ollut hyvin laaja kirjo erilaisia uskontoja, mikä tuo myös oman leimansa heterogeeniseen kansaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaarelaisuuteen ja pohjalaisuuteen kuuluu vahva kotiseuturakkaus ja ylpeys juuriinsa. Olemme ylpeitä oman pikkukaupungimme rikkaasta historiasta. Suurin osa (ei tieteellisesti tutkittu) tuntemistani muualla asuvista pietarsaarelaisista haaveilee paluumuutosta ja he kaikki vierailevat säännöllisesti entisessä kotikaupungissaan. Perhesiteet tuntuvat olevan tärkeämmässä roolissa pietarsaarelaisilla.

Vasa-laivaa tutkaillessani ajatukset palasivat luonnollisesti kotiseudulle ja mietin seudun historiallista laivanrakennusteollisuutta. Pietarsaarelaiset ovat hyvin ylpeitä oman historian lisäksi myös paikallisesta käsityötaidosta ja osaamisesta. Haikailemme myös vanhojen tuotemerkkien, kuten Sun Icen jäätelön perään ja nostalgia kuuluukin omalta osaltaan pietarsaarelaisuuteen. Se saattaa selittyä seudun ikäjakaumalla.

Silti seudulta on viimeisen vuosikymmenen aikana ponnistanut kovasti uusiakin menestyjiä, joten väitän, että myös luovuus, innovaatio ja menestyksen ajattelutapa on olennaista pietarsaarelaisille. Onhan meillä ulkomaankaupallakin monen vuosisadan perinteet, joten olemme tottuneet ajatukseen, että saamme tuotteemme ulos maailmalle.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä