Kolumnit

Pia Forsmanin kolumni: Miksi keskustan elinvoima on tärkeää?

Kirjoittaja on yrittäjä ja koirankasvattaja, joka työskentelee päivisin Pietarsaaren Cityryhmässä.

Kuva: Yksityinen

Pietarsaaren keskustan elinvoima on viime vuosina ollut maamme huipputasoa ja olemme saaneet paljon kehuja viihtyisästä keskustasta. Miksi elinvoimaisen keskustan eteen kannattaa tehdä töitä? Mielestäni tärkein syy ovat ihmiset.

On tärkeää, että eri ikäiset asukkaat viihtyvät kaupungissa. Viihtyvyys luo onnellisuutta ja onnellisuus vaikuttaa elämän kaikkiin osa-alueisiin. Viihtyisä ja houkutteleva keskusta tarjoaa järkeviä virikkeitä nuorille. Nuorissa on kaupungin tulevaisuus ja työvoimapula ei ainakaan sillä ratkea, jos nuoret eivät viihdy kaupungissa, vaan muuttavat pois ja perustavat perheen muualla.

Myös varttuneempi väestö tarvitsee elinvoimaista keskustaa ja virikkeitä. Nykyisin työelämä ja istumatyö passivoittaa suurta osaa kansasta. Sen vuoksi on tärkeää, että keskustassa pääsee liikkumaan vaivattomasti jalan ja pyörällä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaari on tunnettu siitä, että joka paikkaan on lyhyt matka. Elinvoimainen keskusta voikin hyvin olla vetovoima, joka pistää väestön liikkumaan omaehtoisesti. Se vähentää terveydenhuollon resurssien tarvetta pitkällä tähtäimellä, sillä väitän, että liikkuva kansa on sekä fyysisesti että psyykkisesti terveempi kuin passiivinen. Autoilun vähentäminen on paitsi ekoteko, myös myös kukkaro kiittää, mitä useampi matka taittuu jalan tai pyörällä.

Pietarsaaren kaupunki onkin ilahduttavan hyvin parantanut kevyen liikenteen väyliä. Monessa paikassa näin ei ole ja esim. Yhdysvalloissa on yleisempää, että kaupunkisuunnittelu perustuu autoiluun. Se näivettää kaupunkikeskustoja ja vähentää paitsi liikuntaa, myös sosiaalista kanssakäymistä. On aivan pelottavaa, kuinka siellä kadut ovat tyhjiä ihmisistä, sillä kaikki liikenne tapahtuu autoillen.

Viihtyisä keskusta, jossa on myös kulttuuria tarjolla, edistää luovuutta ja innovaatioita ja siten luo uusia startup-yrityksiä.

Talous hyötyy elinvoimaisesta keskustasta paitsi työpaikkojen vuoksi, mutta myös osaavan työvoiman saannin vuoksi. Elinvoimainen keskusta luo kaupunkilaisten keskuuteen yhteenkuuluvuuden tunnetta, mikä sitouttaa asukkaita kaupunkiin. Elinvoimainen keskusta tukee paitsi kaupungin brändiä, myös sen yritysten työnantajabrändejä. Kuka haluaisi muuttaa työn perässä sellaiseen kaupunkiin, jonka keskusta on ankea ja kuoleva?

Viihtyisä keskusta, jossa on myös kulttuuria tarjolla, edistää luovuutta ja innovaatioita ja siten luo uusia startup-yrityksiä. Pietarsaaresta onkin ponnistanut useita mielenkiintoisia yrityksiä sekä kansalliseen että kansainväliseen maineeseen. Pietarsaaren keskustasta löytyy ketjujen lisäksi paljon kiinnostavia itsenäisiä yrityksiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskustan elinvoimaisuuden kehittäminen koetaan usein vahvasti kaupungin, yritysten ja kolmannen sektorin tehtäväksi. Minä heitän kuitenkin pallon kaikille kaupungin asukkaille.

Sen sijaan, että istuu kotona näpyttämässä kritiikkiä somekanaville, jokainen voisi miettiä, miten minä voisin omalta osaltani vaikuttaa oman kaupunkini viihtyvyyteen ja yhteishenkeen. Toki palaute ja keskustelu sekä siitä kumpuavat uudet ideat ovat tärkeitä, mutta myös tekijöitä ja osallistujia tarvitaan.

Etenkin yhdistysten kautta pääsee mukaan yhteisölliseen toimintaan, mikä edistää paitsi yhteenkuuluvuuden, mutta myös tarpeellisuuden tunnetta ja vähentää yksinäisyyttä.

Pietarsaaressa on paljon yhdistyksiä, joissa tarvitaan reipasta talkooväkeä. Vaikka kalenteri ei sallisikaan talkootyötä, voi osallistua keskustan elinvoiman ylläpitoon asioimalla paikallisissa yrityksissä, tykkäämällä, tilaamalla tai jakamalla heidän sosiaalisen median kanavia ja suosittelemalla hyväksi kokemiaan paikallisia yrityksiä kavereille ja tuttaville.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä