Kolumnit

Pia Forsmanin kolumni: Kiireisen ihmisen opas juhannuksen viettoon

Kirjoittaja on yrittäjä ja koirankasvattaja, joka työskentelee päivisin Pietarsaaren Cityryhmässä.

Uusi kolumnisti esittäytyy! Työskentelen Pietarsaaren Cityryhmässä ja olen juuri viime viikolla saanut päätökseen tradenomin opiskelut, joita olen puurtanut iltaisin ja viikonloppuisin.

Koska elämääni kuuluvat vielä koirankasvatus, perhe, parisuhde, omakotitalo, ystäviä ja harrastuksia, voin myöntää, että aika on ollut usein kortilla. Sen vuoksi usein juhlapyhien suunnittelu on jäänyt opiskeluaikana vähempään arvoon. Olenkin ollut hyvä improvisoimaan ja löytämään tekemistä lyhyellä varoitusajalla.

Jos joulun viettoon rauhoitutaan, on juhannus perinteisesti hieman railakkaampi juhla, jota on hauska juhlia mökillä veden äärellä. Varsinkin, kun tänä vuonna on luvassa ihanan lämmintä kesäsäätä. Turhan useinhan sitä vietetään sellaisessa +10 asteisessa sadesäässä. Mutta mitä tehdä, jos ei omista mökkiä, ja suunnitelmat jäivät tekemättä, eikä kutsua kenenkään muun mökille tullut? Pitääkö kököttää kotona koko juhannus? Ei tietenkään!

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tietysti työnikin puolesta suosittelen suuntaamaan keskustaan. Mutta hetkinen, eiväthän kaupat ole auki juhannuksena! Ei toki olekaan, mutta tämä on erinomainen tilaisuus kävellä keskustassa kaikessa rauhassa tutkien kaikkea sellaista, mitä arkena ei ehdi huomata. Nyt on myös helppoa kuvata keskustan nähtävyyksiä ilman, että satunnaiset turistit tunkevat kuviin.

Kiireisen ihmisen on hyvä välillä pysähtyä puun varjoon puiston penkille istumaan ja olemaan tekemättä mitään.

Etelänummelta Skataan löytyy paljon mielenkiintoista koluttavaa, kun jättää suunnitelmat kotiin ja menee intuition mukaan sinne, minne nenä näyttää. Jo lukuisissa puistoissa on paljon näkemisen arvoista ja kiireisen ihmisen on hyvä välillä pysähtyä puun varjoon puiston penkille istumaan ja olemaan tekemättä mitään. Esimerkiksi Koulupuiston kalojen seuraaminen on parasta mindfulnessia.

Pietarsaaressa on helppo hakeutua veden äärelle viettämään juhannusta, meiltä löytyy useita rantoja niin mereltä, järveltä kuin hiekkakuopilta. Juhannuksen tavoite voisikin olla hiekkarantaralli, jossa valitulla kulkuneuvolla tulee kiertää mahdollisimman monta uimarantaa. Tietysti jokaisella rannalla täytyy käydä uimassa. Tästä olisi ainesta somehaasteeksi! Tyylipisteitä voisi kerätä kulkuvälineen ja uimakamppeiden valinnassa käytetyn luovuuden mukaan.

Yksi juhannuksen ja muidenkin arkipyhien vitsaus on kaupassakäynti. Markettien parkkipaikat ovat täynnä autoja ja sisällä tungoksessa kaikilla menee hermot, kun kaikki ryntäävät samaan aikaan ruokaostoksille ennen mökeille menoa. Mutta tässä on erinomainen tilaisuus meille, jotka emme ehtineet tehdä suunnitelmia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mehän voimme säästää kauppareissun myöhempään iltaan. Nykyisin ruokakaupat ovat lähes jatkuvasti auki, joten ei ole mitään syytä tunkea ruuhkaisimpaan aikaan ostoksille. Suosittelen myös lämpimästi testaamaan pienempiä lähikauppoja, niistä voi tehdä mainioita löytöjä.

Usein lähikauppojen valikoimissa on paikallisten tuottajien tuotteita. Ostamalla paikallisesti tuotettua tuet paikallista työllisyyttä ja hyvinvointia. Muistutan myös, että ruokaostoksissa ei kannata antaa mopon karata käsistä ja lapata varmuuden vuoksi ostoskärryjä täyteen. Ruokahävikki on hyvä pitää mielessä. Kukaan ei kuole nälkään, vaikka jotain jäisikin ostamatta, sillä kaupat ovat tosiaankin lähes jatkuvasti auki.

Juhannusviikonloppuna on hyvin aikaa tavata ystäviä, mutta jos suunnitelmat jäivät tekemättä, voi silti pirauttaa ja kysyä kuulumisia. Moni ystävä ilahtuu, jos heitä muistetaan puhelulla. Varsinkin iäkkäämmät perheenjäsenet, sukulaiset ja tuttavat ovat usein yksinäisiä ja puhelu voi piristää heidän päiväänsä.

Oikein hyvää juhannusta kaikille lukijoille!