Mielipiteet

Peter Östmanin mielipide: Miten saamme ruokaa pöytään tänään ja tulevaisuudessa?

Suomalaisella maataloudella oli suuria kannattavuusongelmia jo kauan ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Sodan vuoksi kustannukset ovat kuitenkin nousseet jyrkästi. Kylmästä ilmastosta johtuen suomalaisilla viljelijöillä on myös korkeimmat tuotantokustannukset EU:n alueella.

Meillä on akuutti ruokakriisi useassa osassa maapalloa. Ruokapula ja nälänhätä – yhdessä sodan, konfliktien ja rahan puutteen kanssa – vaikuttavat useisiin satoihin miljooniin ihmisiin.

Täällä kotimaassa useat maatilat joutuvat lopettamaan toimintansa huonon kannattavuuden vuoksi ja vielä useammat tilat ovat maksuvaikeuksissa. Kannattamattomuuden vuoksi lopetettu toiminta johtaa samalla elintarviketuotannon menetykseen. Ei ole myöskään selvää, että talvikuukausina sulkemaan joutunut kasvihuoneviljelijä pystyy aloittamaan tuotannon uudestaan taas kesällä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomi on tähän mennessä onnistunut olemaan 80-prosenttisesti omavarainen ruuantuotannon suhteen. Sen sijaan Ruotsi tuo puolet syömästään ruoasta ulkomailta ja tilanteessa, jossa rajat olisivat kiinni, kauppojen hyllyt olisivat naapurimaassamme tyhjiä muutamassa päivässä.

Kriisitilanteessa, jossa häiriöitä olisi esimerkiksi Itämeren liikenteen kanssa, emme voisi Suomessa odottaa ulkopuolista apua. Siksi on kohtuutonta harjoittaa politiikkaa, joka johtaa kotimaisen elintarviketuotannon vähenemiseen. Suomen on kyettävä elättämään omat kansalaisensa. Kannattava suomalainen maatalous ja kasvihuoneviljely ovat omavaraisuudellemme ja kriisivalmiudellemme välttämättömiä.

Sen sijaan, että syytetään maataloutta ilmastopäästöistä epäoikeudenmukaisilla kuntakohtaisilla vertailuilla, on päätettävä tarvittavista toimenpiteistä sekä byrokratian vähentämisestä alan kannattavuuden varmistamiseksi.

Kunnalla, jolla on maataloutta, on enemmän päästöjä kuin kunnalla, jolla maataloutta ei ole. Mutta molemmissa kunnissa asukkaat tarvitsevat ruokaa. Joka päivä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirjoittaja on kristillisdemokraattien kansanedustaja ja -ehdokas.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä