Paikallisuutiset

Peter Boström Pietarsaaren valtuuston johtoon – kysymys kalankasvattamosta johti harvinaiseen liikkeeseen: valtuutettujen valiokunta tutkimaan kaupunginhallituksen toimia

Pitkän linjan kunnallispoliitikkoPeter Boström (rkp) valittiin maanantai-iltana Pietarsaaren kaupunginvaltuuston uudeksi puheenjohtajaksi. Hän seuraa tehtävässäAnna-Maja Henrikssonia, joka erosi tehtävästä ministeri- ja puoluejohtajan kiireiden takia.

Boström teki pitkän rupeaman Pietarsaaren kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Hän itse jätti tämän paikan viime kesänä.

– Oikeastaan tämä on jatke tästä edellisestä työstä. On hieno tehtävä olla valtuuston puheenjohtaja myös kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden jälkeen, Boström sanoi kokouksen päätteeksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ajatuksensa roolistaan tulevan vajaan kahden vuoden aikana hän lupasi kertoa myöhemmin.

– Tänä iltana en ole ajatellut linjata mitään, mutta katsotaan seuraavan kokouksen aikana. Pidetään jonkinlainen linjapuhe sitten.

Eroava puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kertasi puheessaan Pietarsaaren vahvuuksia ja haastoi kaikkia työhön väkiluvun kääntämiseksi jälleen nousuun.

Hän viittasi parin viikon takaiseen henkirikokseen Pietarsaaren keskustassa ja vetosi erityisesti jokaisen yhteiskunnan toimijan ja asukkaan vastuuseen siitä, että huumeidenkäyttö saadaan kuriin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sormella osoittaminen ei johda mihinkään. Kaikki joita asia koskettaa tarvitsevat tukea. Toimikaamme kaikki yhdessä niin, että tämä olisi käännekohta johonkin parempaan. Olen vakuuttunut siitä, että kaikki tässä salissa ja naapurikunnissamme ovat tietoisia siitä, että on löydettävä parannuskeinoja pahoinvointiin, ulkopuolisuuteen ja huumeriippuvuuteen, Henriksson sanoi.

Kalankasvatuksesta muodostui illan puheenaihe, ja siihen myös Henriksson otti kantaa.

– Ymmärrän hyvin, että kysymys herättää huolta ja tunteita. Vetemme ovat jo kuormitetut. Kaupunginvaltuustolla ei kuitenkaan ole päätäntävaltaa itse asiakysymyksessä, vaan koko asia ratkaistaan aluehallintovirastossa.

– Henkilökohtaisesti kysyn kuitenkin, olisiko Suomessa aika katsoa lainsäädäntöä niin, että merellä tapahtuvan kasvatuksen sijaan alamme edistää kalanviljelyä maalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaaren edustalle merelle suunniteltu kalankasvattamo ja Pietarsaaren Satama Oy solmivat taannoin vuokrasopimuksen, jolla Ekofishin kalankasvatuslaitos saa tilaa satamasta kalan verkkokassisäilytykseen ja käsittelyyn.

Asia ja sopimus on herättänyt voimakasta vastustusta. Vihreiden valtuutettuAnna-Maija Lyyra antoi kovaa kritiikkiä vastaukselle, jonka kaupunginhallitus oli antanut hänen kirjalliseen kysymykseensä.

Vastauksessaan kaupunginhallitus toteaa muun muassa, että vuokrasopimus on satamayhtiön tavanomaista toimintaa, josta ei tarvitse tiedottaa konsernijohdolle eikä kysyä sen kantaa, eikä vuokrasopimuksia julkaista niiden sisältämien liikesalaisuuksien vuoksi.

– Vastaus on keskittynyt vuokrasopimuksen teko-oikeuteen, eikä huomioi minkä alan yritysten kanssa sopimuksia tehdään. Kalanviljelylaitos teurastamoineen keskellä kaupallista satamaa matalalla rannikkoalueella, jossa veden laatu jo ennestään on huono, ei pitäisi olla kaupunginhallitukselle peruskauraa, ihan normijuttu, Lyyra sanoi.

Hänen mielestään on käsittämätöntä, ellei kaupunginhallitus ole huomannut laitoksen ympärillä käytyä vilkasta keskustelua ja kaupunkilaisten huolta ja reagoinut siihen.

Koska asiaa ei ollut mahdollista palauttaa, Anna-Maija Lyyra esitti Helinä Sipisen (pro) kannattamana tilapäisen valiokunnan asettamista tutkimaan kaupunginhallituksen toimintaa kyseisessä asiassa.

Reilun puolen tunnin neuvottelupaussin jälkeen valtuusto päätti lopulta yksimielisesti valiokunnan asettamisesta. Siihen tullaan nimeämään edustaja jokaisesta valtuustoryhmästä. Valiokuntaan ei voi nimetä kaupunginhallituksen jäseniä eikä varajäseniä.

Menettely on erittäin poikkeuksellinen. Pietarsaarelaisvaltuutettujen muisti ei riittänyt löytämään toimenpiteelle vastinetta ainakaan läheisestä paikallishistoriasta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä