Paikallisuutiset

Perussopimus hyväksyttiin - Pietarsaari mukaan Pohjanmaan hyvinvointialueeseen

Pohjanmaan hyvinvointialueen perussopimus hyväksyttiin, mutta ei ilman soraääniä.
Pohjanmaan hyvinvointialueen perussopimus hyväksyttiin, mutta ei ilman soraääniä. Kuva: Heimo Riihimäki

Kaupunginvaltuusto hyväksyi äänin 39-4 Pohjanmaan hyvinvointialueen perussopimuksen. Sopimusta vastaan äänestivät Eero Luomala, Marita Salmu ja Tuomo Palojärvi (pro) sekä Mervi Rantala (sdp).

Sopimus astuu voimaan vuoden 2021 alussa. Pietarsaari haluaa osallistua hyvinvointialueen valmisteluun.

Ulla Hellen (sdp) luonnehti päätöstä valtuuston kenties suurimmaksi kautta aikojen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kansallinen sote kaatui keväällä, muta kaikki valmistelutyö ei mennyt hukkaan. Tässä ratkaisussa on hyvää sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integroiminen. On järkevää keskittää esimerkiksi digitalisaation ja kilpailuttamisen tapaiset isot järjestelyt.

Mervi Rantala (sdp) sen sijaan oli epäilevämpi.

– Pietarsaaren sote-menot ovat korkeammat kuin maassa keskimäärin, mutta rahalla on saatu paljon palveluja. Kuka ja missä päättää aikanaan, mistä leikataan? Esimerkiksi vanhushoidon kriteerit eivät voi olla samanlaiset koko Pohjanmaalla.

MyösMarita Salmu (pro) epäili pietarsaarelaisten mahdollisuuksia vaikuttaa tulevan hyvinvointialueen palveluratkaisuihin. Kaupunki ei määrää asioista edes nykyisessä neljän kunnan sosiaalivirastossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pietarsaaren sote-virasto on edennyt eri palvelujen integroinnissa. Onko nyt edessä takapakki? Ainakaan sote-viraston henkilökunta ei tiedä, missä mennään. Esitän, että perussopimusta ei hyväksytä.

Mervi Rantala kannatti hylkäysesitystä.

Pentti Silvennoinen (kesk) katsoi, että maakunnan laajuinen hoitoalue olisi pitänyt muodostaa jo vuosia sitten. Seudun väki vähenee eikä pärjää enää yksin.

– Vielä isompi huoli on pula tekijöistä, lääkäreistä ja hoitajista. Olisivatko maahanmuuttajat ratkaisu?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pentti Silvennoinen arveli, että pietarsaarelaiset ovat vuosien mittaan tottuneet terveyspalveluiden tasoon, joka on korkeampi kuin kaupungin ja seudun kantokyky sallisi.

Kari Koskela (sdp) arveli, että käytännössä perussopimusta tärkeämpiä asiakirjoja tulevat olemaan hyvinvointialueen hallintosääntö ja palvelutasopäätökset. Niihin pitää Pietarsaaren pyrkiä vaikuttamaan.

– Totta kai uuteen organisaatioon liittyy uhkakuvia, mutta myös uusia mahdollisuuksia. Ja siksi toiseksi, mikä on Pietarsaaren vaihtoehto, jos naapurikunnat lähtevät mukaan?

Myös Kurt Hellstrand (kd) katsoi, että liittyminen maakunnan hyvinvointialueeseen on ainoa realistinen vaihtoehto Pietarsaarelle.

Kim Ylipelkola (rkp) sanoi odottavansa innolla, että Pietarsaari voi vihdoinkin olla mukana kehittämässä jotain Pohjanmaalle.

– Pietarsaaren seudulla on kehitelty sosiaali- ja terveysalan integraatiota kohta kymmenen vuotta. Ehkäpä käy niin, että täkäläinen malli viedään Vaasan seudulle!

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä