Paikallisuutiset

Pekka Haavisto Pietarsaaressa: Koko itäraja rauhoitettava ja pyrittävä neuvotteluratkaisuun

Presidenttiehdokas Pekka Haaviston kiertue ulottui tiistaina Pietarsaareen. Haavisto olisi nopeuttanut koko itärajan sulkemista. Kuva: Pirkko Högkulla

Valitsijayhdistyksen presidenttiehdokas Pekka Haavisto (vihr) moitti tiistaiaamuna Ilta-Sanomissa hallitusta liiasta optimismista, kun se on sulkenut vain osan Venäjän vastaisesta rajasta rajoittaakseen Venäjältä tulevien turvapaikanhakijoiden määrää.

Tiistaina iltapäivällä Pietarsaaressa kampanjansa merkeissä vieraillut entinen ulkoministeri myönsi oikeaksi tulkinnan, että hänen mielestään koko raja olisi pitänyt sulkea jo aiemmin.

– Venäjä siirtää raja-asemalta raja-asemalle nyt tätä väkeä ja pyrkii työntämään sitä yli. Nyt tarvitaan sellainen hetki, jolloin koko raja rauhoitetaan ja sitten mahdollisesti päästään neuvotteluteitse siihen, että Venäjä lopettaa tämän toiminnan, Haavisto sanoi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Uskon, että Venäjällekin on merkitystä sillä, että rajat länteen ovat auki. Tästä tulee haittaa tavallisille venäläisille, jotka käyvät työssä ja opiskelevat täällä.

Yleisötilaisuudessa Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisuuden omaava nainen käytti tunteisiin menevän puheenvuoron kertomalla, etteivät hänen neljä lastaan pääse nyt tapaamaan mummoaan rajan toisella puolella.

– Syynä on tietenkin Venäjän aggressio Ukrainaa kohtaan. Suomi on valinnut Ukrainan tukemisen. Monet täällä asuvat venäläiset eivät kannata Putinia. Ratkaisu löytyy, kun Ukrainan kriisi ratkeaa, Pekka Haavisto vastasi.

Häneltä kysyttiin myös, mitä tapahtuu niille tulijoille, jotka mahdollisesti jäävät rajapuomien väliin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Haaviston mukaan Suomen rajaviranomaiset noudattavat tarkkaan lakeja ja kansainvälisiä sopimuksia, eikä ketään jätetä pakkaseen kuolemaan.

– Kun yksittäisten ihmisten hädänalaisesta tilasta on kysymys, velvollisuutemme on auttaa.

Haavisto houkutteli pietarsaarelaisen kahvila Fiikan tupaten täyteen yleisöä. Kuva: Pirkko Högkulla

Tänään ollaan tilanteessa, jossa myös Pekka Haaviston tuella Suomi on sulkemassa valtavan pitkää rajaa turvapaikanhakijoilta.

Olisitko vihreänä poliitikkona pari vuotta sitten voinut kuvitella käyttäväsi tällaisia puheenvuoroja?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kun viime hallituskaudella alettiin rakentamaan tätä [raja-]aitaa pohjaten Valko-Venäjän ja Puolan välisiin kokemuksiin, kyllähän silloin tuli epäuskoinen tunne, että tarvitaanko todellakin tällaisia toimenpiteitä. Ja nythän näyttää, että valitettavasti joudumme tällaisiin turvautumaan.

– Venäjän täytyy tuntea vastuunsa. Hehän toimivat tässä tilanteessa kuin ihmiskauppias, Haavisto sanoi.

Viime päivien uutiset presidentinvaalikentiltä ovat olleet pitkään gallupeita johtaneen Haaviston kannalta hieman haastavia. Alexander Stubb on joissain mittauksissa kiilannut jo kärkipaikalle. Sdp:n Jutta Urpilainen ilmoittautui vihdoin virallisesti kisaan, jossa hänen arvellaan pyytelevän ääniä Haaviston kanssa osin samoilta apajilta.

Haavisto ei myönnä puntin tutisevan.

– En ole kauhean huolissani sen takia, että jokainen tekee omaa kampanjaansa. Gallupeissakin on ollut eroja. Senkin takia on vain tärkeää keskittyä omaan kampanjaan. Uskon, että ulkopoliittinen kokemus on sellainen, johon näinä aikoina nojataan.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä