Paikallisuutiset

Pedersöressä iloitaan Unicefin tunnustuksesta - ”Osallisuus on avainsana”

Esikoululaiset Noel, Arvid, Oscar, Enya, Adina, Elise, Hoppetossan ja Sandskutan päiväkodinjohtaja Ann-Sofi Grönhage, Pedersören kunnanjohtaja Stefan Svenfors, kunnanhallituksen puheenjohtaja ja Lapsiystävällinen kunta -aloitteen tekijä Johanna Holmäng, Pedersören kunnan tiedottaja Malin Henricson sekä Pedersören kehittämistyön koordinaattori Catarina Herrmans. Kuva: Pirkko Högkulla

Pedersöre sai Suomen Unicefin tunnustuksen nyt ensimmäistä kertaa ja se on voimassa seuraavat kaksi vuotta.

Taustalla on lähes neljän vuoden työ. Kunta sitoutuu jatkamaan lapsiystävällisyyden kehittämistä edelleen ja lapsiystävällistä kuntatyötä on tarkoitus jatkossakin toteuttaa laajasti koko organisaatiossa.

Tunnustusta myöntäessään Unicef on arvioinut Pedersören Lapsiystävällinen kunta -toimintasuunnitelmaan sisältyviä tavoitteita ja toimenpiteitä sekä niiden tuloksia. Kaikkea lapsiin ja lasten oikeuksiin liittyvää toimintaa kunnassa ei ole arvioitu.

Lapsiystävällinen kunta -malli on Unicefin kunnille tarjoama työkalu, joka auttaa turvaamaan hyvän lapsuuden erityisesti haavoittuvimmassa asemassa oleville lapsille. Mallissa mukana on tällä hetkellä  59  kuntaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tässä kyse ei ole keinuista ja karuselleista, vaan tavasta ajatella, tiivistää kunnanjohtaja Stefan Svenfors.

Kiitosta Pedersöre saa useista kohdista, kuten siitä miten kunta on luonut kattavat, rakenteisiin ankkuroidut perehdytys- ja toimintamallit lapsen oikeuksista tiedottamiseen.

Kuntastrategiaan on sisällytetty lapsen oikeudet ja lapsiystävällisyys. On lisätty tiedottamista mm. sillä myönteisellä vaikutuksella, että henkilökunnan lapsikeskeinen lähestymistapa on lisääntynyt ja lapsen oikeudet on huomioitu paremmin koko organisaatiossa. Lapsiystävällisen kuntatyön eri vaiheista kerrotaan säännöllisesti myös kuntalaisille ja lapsille.

Unicef katsoo myös, että tehdyissä toimenpiteissä on toteutunut lasten osallisuus.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Osallisuus on avainsana, toteaa kunnan tiedottaja Malin Henricson.

Käytännössä Pedersöre on muun muassa luonut perustietopaketin lapsen oikeuksista kunnan henkilöstölle, luottamushenkilöille ja asukkaille. Henricson kertoo, että kunnan työntekijöitä ja päättäjiä kannustetaan suorittamaan E-Oppivan koulutus "Johdatus lapsen oikeuksiin – Turvaa lapsen oikeuksien toteutuminen”.

Lapsen oikeuksia on tuotu säännöllisesti esiin kunnan tiedotuskanavissa ja kunta on kehittänyt erityisen mallin lapsivaikutusten arvioimiseksi päätöksenteossaan, jossa lähtökohtana on lapsen etu.

Päiväkoti Hoppetossan Sandsundissa on osallistunut valtakunnalliseen Unik och värdefull -hankkeeseen. Kaikki muutkin päiväkodit kunnassa soveltavat hankkeen puitteissa kehitettyjä lähestymistapoja ja toimintamalleja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nuorten vuorovaikutusta kunnan kanssa on kehitetty ”Ysien päivä kunnantalolla” -konseptin muodossa. Nuorisoneuvoston edustajalla on läsnäolo-oikeus lautakuntien kokouksissa. Kunnassa on lapsiparlamentti, joka kokoontuu kahdesti vuodessa keskustelemaan lasten arkeen liittyvistä asioista.

– Tietoisuus lasten oikeuksista on kasvanut prosessin aikana, iloitsee Malin Henricson.

"Lapsen kasvattamiseen tarvitaan koko kylä".

Pedersören kehittämistyön koordinaattori, varhaiskasvatuksen päällikkö Catarina Herrmans on tyytyväinen siihen, että lapsen oikeudet ovat tulleet näkyviksi kunnassa.

– Käytän mielelläni sanontaa "lapsen kasvattamiseen tarvitaan koko kylä". Kaikki lapselle läheiset ihmiset ovat osa kasvatusyhteisöä ja vastuussa lapsen turvallisuudesta ja hyvinvoinnista.

– Kaikilla lapsilla on oikeus tulla kuulluksi ja osallistua heitä koskeviin päätöksiin.

Lapsiystävällinen kunta -työ alkoi Pedersöressä 2020.

Lapsiystävällinen kunta -työnsä Pedersöre aloitti vuonna 2020. Työ käynnistyi nykyisen kunnanhallituksen puheenjohtajan Johanna Holmängin tekemästä aloitteesta joulukuussa 2018.

– Olen erityisen ylpeä siitä, että olemme onnistuneet osallistamaan lapsia ja nuoria sekä lisäämään heidän tietoisuutta omista oikeuksistaan kotona, koulussa, yhteiskunnassa, hän kuvaa.

Tunnustusta juhlistetaan jäätelötarjoilulla yhdessä lasten kanssa kunnan päiväkodeissa ja kouluissa loppuviikosta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä