Paikallisuutiset

Pedersören seutumuseo hellii talonpoikaisesta kulttuurista kiinnostunutta

Ikivanhan kivimyllyn ja modernin pulsaattorikoneen väliin mahtuu noin neljän tuhannen esineen kokoelma.

Pietarsaari

Pedersören seutumuseon kokoelma Rosenlundissa edustaa kattavasti ja pitkältä ajalta pedersöreläistä arjen ja juhlan historiaa. Kotiseutumuseo toimii yhtenä paikallisena käyntikohteena Rosenlundin pappilan kartanolla Aspegrenin puutarhan kupeessa 1770-luvun kivinavetassa. Komea kivinavetta on jo itsessään nähtävyys heinäparven nostosiltoineen ja restauroituine sisäkaivoineen.

Vanhin esine sijoittuu 1600-luvulle, uusin 1960-luvulle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kivimyllyn ja pulsaattoripesukoneen väliin mahtuu kaikkiaan nelisen tuhatta esinettä, joista enemmistö on saatu lahjoituksena eri puolilta Pedersörtä.

On lukematon määrä työkaluja, vanhoja käyttötavaroita ja talonpoikaiskalusteita laidasta laitaan sekä tekstiilejä joka lähtöön.

Onpa joukossa 112 kiloinen rippikoulukivikin, joka oli ennen seudun nuorten poikien miehuuskoe Pedersören kirkon vieressä.

Kokoelma on ryhmitelty mm. maanviljelys- ja metsätyökaluihin, timpurin ja suutarin työvälineisiin. Oma huoneensa löytyy pietarsaarelaisen Sikströmin peltisepänverstaalle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Navetan ylisillä kävijä voi tutustua mm. metsästykseen ja kalastukseen liittyvään esineistöön. Entäs miten pellavaa muinoin käsiteltiin, sekin selviää.

On kärryä, kehtoa ja Amerikan arkkua vieri vieressä.

Entinen talli on puolestaan kokenut muodonmuutoksen vanhan ajan maalaistuvaksi kalusteineen, leluineen ja talonpitoon liittyvine esineistöineen, joihin kuuluu mm. jättimäinen taikinakaukalo vuodelta 1768.

– Tekstiilejäkin on laaja kokoelma, kertooMarianne Nybäck, yksi museota pyörittävän Pedersörenejdens hembygdssällskap r.y.:n aktiiveista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Arkistojen kätköissä on niin ikään pedersöreläisten tilojen, kylien ja yksittäisten henkilöiden asiakirjoja. Lisäksi säilössä on Pietarsaaren suojeluskunnan ja Pietarsaaren Lotta Svärdin arkistoa.

– Valokuvia ja kirjoja riittää, Nybäck toteaa.

Kotiseutuyhdistys on onnistunut tehtävässään kerätä ja säilyttää vanhaa maatalousesineistöä. Lattia- ja paikoittain seinätilakin on nimittäin käynyt koviin vähiin vuosikymmenten työn tuloksena.

Vuonna 1929 perustettu Pedersörenejdens hembygdssällskap r.y teki aikoinaan mittavan kunnostustyön huonoon kuntoon päässeessä kivinavetassa, mm. peltikatto uusittiin ja välikattoa vahvistettiin. Kotiseutumuseon avajaisia Rosenlundin kivinavetassa voitiin viettää 1954.

Puheenjohtaja Guy Björkgren huomauttaa, ettei yhdistys omista itse rakennusta, mutta yhdistyksellä on oikeus käyttää sitä, mistä mainitaan vanhoissa asiakirjoissa.

– Ahtaaksi ovat paikat käyneet, mutta emme voi sanoa ei-kiitoskaan uusille esinelahjoituksille. Äskettäin saimme kokoelmaan yhden vanhan urkuharmonin lisää, hän iloitsee.

– Toisaalta esineiden runsas määrä tekee sen, että vain pieni osa kokoelmasta pääsee oikeuksiinsa ja esille kunnolla. Käytännössähän meidän on pakko sijoittaa uudet lahjoitukset sinne, missä mahdollisesti löytyy vielä tyhjää tilaa.

Björkgren toteaa että rakennus on päällisin puolin katsottuna ruhtinaallisen iso.

– Rakennuksen pinta-ala on ulkoseinistä mitattuna noin 700 neliötä, mutta 1,30 - 1,60 metriset seinät vievät oman osansa käytettävissä olevasta lattiatilasta sisällä.

Tulevaisuuden yhtenä haasteena on arkistojen digitointi.

– Kokoelma on luetteloitu vain paperisesti. Jossain vaiheessa tiedot pitää siirtää sähköiseen arkistoon, Guy Björkgren sanoo.

Toisena haasteena on nuorempien houkutteleminen mukaan toimintaan.

– Yhdistyksessä on noin 160 jäsentä, aktiiveja on 15. Tämä on oikein mukavaa vapaaehtoistyötä; meistä on tärkeää, että myös nuorempi sukupolvi saa mahdollisuuden nähdä, miten ennen eleltiin.

Kesän aikana auki ollaan heinäkuu ja elokuun puoliväliin.

– Sesonkina pidetään auki tiistaista sunnuntaihin. Opastusta tarjotaan kahdeksana sunnuntaina.

Syksymmällä ohjelmassa odottaa puintipäivä. Katseet ovat osittain myös jo ensi vuoden kesässä, jolloin suunnitelmiin kuuluu esitellä yleisölle näyttely Taiwanista asti.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä