Paikallisuutiset

Parikymmentä uutta valmentajaa seudun salibandyyn

Jeppis ja Blue Fox yhdistivät voimansa ja kouluttivat tukun junioriluotseja.

Salibandyseurat Jeppis Floorball Club ja uusikaarlepyyläinen Blue Fox ovat yhdistäneet voimansa jo useammalla rintamalla. Viimeksi saatettiin hiljattain päätökseen huhti- ja toukokuun ajan kestänyt SBV-1-valmentajakoulutus.

Siihen osallistui kaikkiaan 21 henkilöä. Kurssin käytyään omaa juniorivalmentajan pätevyyden.

– Tämä on ensimmäinen valmentajuuden taso, ja se on enimmäkseen suunnattu juniori-ikäisille. Mutta kurssilla oli myös aikuisten valmentajia. Kaikki saavat siitä jotain irti, Jonne Isomaa, Jeppis FBC:n valmennuskoordinaattori kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Monilla koulutetuilla on toki omaa peli- ja lajikokemusta, mutta välttämätöntä se ei ole. Kenttien laidalla on esimerkiksi paljon vanhempia, jotka voivat kouluttautumalla ottaa isompaa roolia lasten ja nuorten harrastuksissa.

– Tarvitaan Innokkuutta tätä lajia kohtaan, halua tehdä nuorten kanssa töitä ja tukea heitä, salibandyliiton Pohjanmaan kouluttaja Teemu Kuusisaari sanoo.

Sofi Grankull (toinen vas.), Elli Hakula, Janek Ahlvik ja Jhonny Fredriksson ovat päättelemässä salibandyn alkeisvalmentajakurssiaan. Maalitolppia pystyssä pitävät valmennuskoordinaattori Jonne Isomaa (vas.) ja liiton kouluttaja Teemu Kuusisaari. Kuva: Pentti Höri

Junnuvalmentajat Elli Hakula ja Sofi Grankull ovat tyytyväisiä tutkinnon antiin.

– Täältä on saanut paljon sellaista, mitä pitää ottaa huomioon kun suunnittelee harjoituksia. Ja kuinka ollaan kannustava valmentaja, he kertovat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Peruskurssi on antanut uusia eväitä ja näkökulmia valmentamiseen myös Jhonny Fredrikssonille, jolla on takanaan ehkäpä kolmisensataa ottelua 1-divisioonassa ja Suomisarjassa.

– Uutta on tullut psykologisella puolella ja siinä, kuinka rakennetaan harjoitusohjelmaa.

Valmentajan tehtävä on tukea pelaajia. On tosi tärkeää, että mekin saamme tukea jostain.

Salibandya voi pitää isona lajina alueella. Jeppis FBC:llä esimerkiksi on noin 200 juniori- ja aikuispelaajaa.

Satsaaminen salibandyliiton valmentajakoulutukseen nähdään seuroissa myös laajemmin kasvatuksellisena asiana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Me valmentajat olemme lasten ja nuorten kanssa viikoittain, ja samalla yritämme kasvattaa heitä. Koulutuksemme pitää sisällään hyvin paljon vuorovaikutustaitoa lasten kohtaamisessa. Ja ryhmälajit antavat paljon lapsille, Teemu Kuusisaari toteaa.

Koronavuodet kokoontumisrajoituksineen näkyivät harrastajamäärien laskuna, mutta Jonne Isomaan mukaan tästä on jo päästy rakentamaan eteenpäin.

Liiton koulutusmateriaali on saatu, hämmästyttävää kyllä, vasta nyt käännettyä ruotsin kielelle. Työn ovat tehneet Ruotsissa pelaavat suomalaiset pelaajat.

– Myös ruotsinkielisten kynnys lähteä koulutukseen mukaan helpottuu nyt huomattavasti, Jonne Isomaa huomioi.

Jeppis FBC ja Blue Fox aloittivat seurojen yhteistyön pari vuotta sitten junioreiden yhteisjoukkueilla. Siitä lähtien yhteydet ovat tiivistyneet lapsille suunnatun Säbäkipinän, farmisopimuksen ja maalivahtikoulutuksen myötä.

Kahden seuran yhteispeli on Teemu Kuusisaaren mielestä enemmän kuin tervetullutta.

– Kaikkein tärkeintä tässä on verkostoituminen, vuorovaikutus ja ajatusten vaihto. Pelaamme kuitenkin samaa lajia, ja pyrimme kasvattamaan niin junioreita kuin aikuispelaajiakin tähän meidän juttuun.

Myös valmentajista huolta pitäminen on tärkeää, Isomaa tietää.

– He tekevät tärkeää työtä arjessa valmentamalla monena iltana junioreita ja vanhempia pelaajia ja saavat näin työkaluja.

Kuusisaaren mukaan itseään kehittämään halukas valmentaja säteilee kannustavuutta myös pelaajien suuntaan.

– Valmentajan tehtävä on tukea pelaajia. On tosi tärkeää, että mekin saamme tukea jostain. Meitä ei kuitenkaan joka oksalla kasva, ja tämä perustuu aika pitkälle vapaaehtoistyöhön, Teemu Kuusisaari sanoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä