Paikallisuutiset

Paleface räppää Jaakon päiviin vauhtia

Pietarsaari

Paleface tai porvarillisemminKarri Miettinen muistelee olleensa Jeppiksessä - lempinimi tulee häneltä kuin apteekin hyllyltä - keikalla ennenkin, mutta edellisestä kerrasta on jo aikaa.

Tänä kesänä Paleface esiintyy pietarsaarelaisyleisölle Jaakon päivien tiistaina 19. heinäkuuta, paikkana on Black Sheep -pubi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Räppisettiä tietysti tulossa ja tarkoituksena buustata paikallista hip hop -aktivismia.

Pietarsaarelaisen skenen Paleface sanoo olleen jo pitkään väkevä ja aktiivinen.

– Alamaa [Pekka Koivisto]. Niin ja Mikrofonistit, joka teki läpimurtonsa 90-luvulla. Ja Eetee [Eetu Vanhatupa], joka pisti kokoon Yo! Karanteeni Rapsin, kun koronarajoitusten vuoksi ei voitu tehdä keikkaa.

Tuottaja-mc Eetee kokosi peräti noin kolmenkymmenen räppärin possen, jonka yhteisbiisin julkaisi Youtube-kanavallaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jeppisräppi voi vielä jollain tapaa olla siellä mistä touhu on alunperin ponnistanut eli marginaalissa. Valtakunnallisesti on tilanne toinen, suomirap rulettaa kaupallisestikin.

– Siitähän on tullut suomalaista musiikkia määrittelevä skene, valtavirtailmiö. Oikeastaan suurimmat artistit ovat Suomessa tällä hetkellä hip hop -artisteja, siinä on tapahtunut todella suuri muutos.

Paleface muistuttaa samalla siitä, että rapilla yhä on yhteiskunnallinen merkityksensä.

– Hip hop-kulttuuri, johon siis kuuluvat rap-ja dj-kulttuuri ja graffiti ja break-dance, sehän on syntynyt New Yorkissa 70-luvulla. Taustalla oli vähäosaisuutta ja näköalattomuutta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jeppiksessä ei ole sellaista sosioekonomista todellisuutta kuin Amerikassa, mutta hip hop voi silti olla syrjäytymistä ehkäisevää ja tarjota rakentavaa tekemistä nuorille, 44-vuotias helsinkiläisartisti näkee.

Jaakon Päivät pidetään tänä kesänä entisaikojen tapaan koronarajoitusten poistuttua. Kaupunkifestivaalia vietetään Pietarsaaressa 17.-24. heinäkuuta, sunnuntaista sunnuntaihin. Järjestäjänä on Finn Pietarsaari.

Juhlaviikko alkaa perinteisesti lasten päivällä sekä Laiska-Jaakon ja Ebban paljastamisella Koulupuistossa. Maanantaina torin täyttää suurkirppis, joka on lauantain Wanhanajantorin lisäksi yksi festivaaliviikon vetonauloista. Vuoden 2022 Jaakon maraton on ohjelmassa torstaina; maratonmatkan lisäksi on tarjolla Jaakon vitonen, Jaakon vartti sekä puolimaraton. Torstai-illalla pistetään jalalla koreasti torilla tansseissa perinteisen tanssimusiikin ja tuoreempien kappaleiden tahdissa.

Koulupuiston estradilla on viikon mittaan useita konsertteja, joissa paikalliset esiintyjät kuoroista bändeihin pääsevät ääneen.

– Made in Jeppis -konseptissa ovat tänä vuonna pääosassa lapset ja nuoret esiintyjät, kertoo toiminnanjohtajaIda-Marie Jungell.

Ohjelmaa pitkin viikkoa järjestävät mm. yhdistykset eri puolilla kaupunkia ja ravintoloiden terasseilla on artisteja esiintymässä.

Uusimmat ohjelmatiedot löytyvät Finn Pietarsaaren kotisivuilta. Ohjelma täydentyy vielä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä