Urheilu

Pakkanen nousi peikoksi – Mikäli sääennusteet pitävät paikkansa, maakuntaviestiä ei voida hiihtää Kaustisella loppiaisena

Sääennusteet näyttävät kirjaimellisesti kylmääviä lukuja Kaustiselle loppiaiseksi, jolloin on tarkoitus hiihtää 71. Keski-Pohjanmaan maakuntaviesti. Viestin järjestäjät sekä Keski-Pohjanmaan liiton maakuntaviestityöryhmä kokoontuu alkuviikosta ratkaisemaan, siirretäänkö viesti varapäivälle, joka on lauantai 14. tammikuuta.

– Ennusteet näyttävät pahalta. Keskustelemme järjestäjien kanssa tänään (maanantaina) ja edelleen alkuviikolla. Ennusteiden perusteella teemme hyvissä ajoin ratkaisun siitä, voidaanko viesti hiihtää loppiaisena. Tällä tietoa päätös tehdään viimeistään torstaina, mutta aikaisemminkin se on mahdollista tehdä, jos saamme luotettavia ennusteita loppiaisen pakkaslukemista, kertoo Keski-Pohjanmaan liiton maakuntaviestityöryhmän puheenjohtajaHeikki Haapala.

Ilmatieteen laitos ennustaa perjantaista viikon kylmintä päivää ja -24 asteen lukemia. Forecan ennusteet liikkuvat -17 – -22 asteen lukemissa. Viestin virallinen pakkasraja on -15 astetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tuosta lukemasta ei tingitä, koska viestissä on mukana 16-vuotiaita hiihtäjiä. Siihenkään emme lähde, että 16-vuotiaiden osuudet pudotettaisiin pois, Haapala kertoo.

Päättäjät pyrkivät tekemään ratkaisun hyvissä ajoin myös sen vuoksi, että järjestäjät ehtivät varautua tilanteeseen mm. ruokailun suhteen. Myös kilpailijoita tai katsojia ei haluta turhaan ajattaa loppiaisena kisapaikalle.

Maakuntaviestityöryhmän puheenjohtaja Heikki Haapala sanoo, että päätös maakuntaviestin mahdollisesta siirrosta tehdään viimeistään torstaina.
Maakuntaviestityöryhmän puheenjohtaja Heikki Haapala sanoo, että päätös maakuntaviestin mahdollisesta siirrosta tehdään viimeistään torstaina. Kuva: Jukka Lehojärvi

Hiihdettiin Kaustisella loppiaisena tai myöhemmin, 71. kerran järjestettävä maakuntaviesti kokee nyt pari uutta sääntömuutosta. A-sarjan joukkuemäärä vähenee seuraavaan viestiin nykyisestä kahdella: ensi vuonna Kalajoella A-sarjaan pääsee 13 tämän vuoden parasta ykkösjoukkuetta. Eli vähintään kaksi ykkösjoukkuetta putoaa tänä vuonna B-sarjaan.

– Halusimme tällä tavoin saada viestiin lisää mielenkiintoa myös kamppailuihin jälkipään sijoituksista, Haapala perustelee viime keväänä tehtyä päätöstä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toinen merkittävä sääntömuutos koskee osuusjakoa. Kaustisen viestiin tuli naisten osuus 18-vuotiaiden miesten osuuden tilalle.

– Palautetta on toistaiseksi tullut vähän. Vain yksi kunta on kritisoinut. Jotkut ovat myös kiittäneet, mutta pääasiassa on ollut muutoksen suhteen hiljaista, Haapala kertoo.

Viestissä on nyt kaksi naisten, yksi 16-vuotiaiden tyttöjen, neljä miesten ja yksi 16-vuotiaiden poikien osuutta.

– Keräämme nyt asiasta palautetta, mutta tällä jaolla menemme toistaiseksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toistaiseksi on ollut voimassa myös vuoden 2000 kuntajako, jonka perusteella tuolloin itsenäisinä olleet kunnat ovat voineet osallistua omilla joukkueillaan viestiin. Tulevassa viestissä tuota oikeutta käyttää enää Himanka. Esimerkiksi Kälviä, Lohtaja ja Ullava ovat sulautuneet Kokkolan joukkueeseen.

– Uskon, että kuntajakoasiakin nousee ensi kevään aikana keskusteluihin, Haapala ennakoi.

Kaustisen jälkeen maakuntaviestin järjestämisoikeudet ovat seuraavaksi Kalajoella 2024 ja Reisjärvellä 2025.

Katso tästä millä mielellä kilpailun johtaja Asko Huntus odotteli tapahtumaa viime viikon tiedotustilaisuuden jälkeen.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

///klo 15.25 täydennetty videolla, jossa kilpailun johtaja Asko Huntus kertoi viime viikolla odotuksistaan///