Paikallisuutiset

Pääkirjoitus: Kun koulussa on muutakin uutta kuin seinät

Keskiviikkoillan yleisötilaisuudessa esiteltiin tuota pikaa rakenteille tulevaa Kielikylpykoulua, jonka toteutumista onkin odoteltu lähes 30 vuotta.

Tulevaisuuden koulun suunnittelijoiden visiot saivat osakseen ihastusta, mutta osa nykyisten ja tulevien oppilaiden vanhemmista haukkoi myös henkeään. Kielikylpykoulusta tuntuvat puuttuvan kokonaan pulpetit ja perinteiset luokkahuoneet.

Tilaisuudessa puhuttiin oppimisympäristöistä, hiljentymistiloista, toiminnallisuudesta, oppilaskeskeisyydestä ja yhdessä tekemisestä. Erilaiset rajat loistivat poissaolollaan, kun Kielikylpykoulun ideaa valotettiin yleisölle. Kävi selväksi, että jotain uutta ja erilaista ollaan luomassa ainakin pietarsaarelaiseen koulutoimeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vanhemmilla oli ja tulee olemaan lukuisia kysymyksiä siitä, miten näinkin totutusta poikkeava koulu oikein toimii, onko lapsilla siellä turvallista ja miten se oppiminen oikein mahtaakaan tapahtua. Toistaiseksi voidaan katsella piirustuksia, jotka elävät edelleen, ja kuunnella pedagogien näkemyksiä tulevaisuudesta, jotka nekin ovat enemmän tai vähemmän jatkuvassa kehitysvaiheessa. Konkretian ja selkeän esimerkin puute haittaa vielä kaiken hahmottamista.

Seinät eivät ainakaan rajoita, jos ja kun Kielikylpykoulu toteuttaa päämääräänsä kehittyä ja jalostua oppimisen ahjona vielä senkin jälkeen, kun uusi koulu seisoo valmiina.

Rehtori Kristiina Hellstrand lupasi ottaa oppilaat ja vanhemmat mukaan yhteiseen kehitystyöhön. Kodeilla onkin huomattava rooli, sillä kielikylpy valitaan tietoisesti lasten ensimmäiseksi kouluksi. Näkökulmista ei tule pulaa. Työtä helpottaa se, että kaikki haluavat varmasti lasten parasta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä