Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus: Kotipesien laitossa luova tauko

Kirjoittaja on Pietarsaaren Sanomien päätoimittaja.

Omakotitalojen rakentaminen on tyssännyt kuin seinään Pietarsaaressa. Tälle vuodelle, jota on kulunut jo yli kolmannes, ei ole myönnetty ainuttakaan pientalon rakennuslupaa.

Kaukana takana ovat ajat, jolloin rakennusvalvonnassa ei paljon muuta ehdittykään kuin leimata lupia. Kutakuinkin puoli vuosisataa sitten, 1970-luvun alkuvuosina, Pietarsaareen rakennettiin parhaimmillaan toistasataa uutta omakotitaloa vuosittain.

Teollisuuden, etunenässä Wilh. Schaumanin investoinnit kasvattivat kaupungin väkilukua nykymittapuulla katsottuna huikeaa tahtia. Kun vuonna 1960 Pietarsaarta asutti vajaat 15 000 ihmistä, vuonna 1980 asukkaita oli jo lähes 21 000. Nyt viimeksi kuluneiden parinkymmenen vuoden aikana väkiluku on jämähtänyt vajaaseen 20 000:een.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhteiskunta on kokenut rajuja myllerryksiä muutenkin. Menneinä aikoina tehtaalle pääsy tarkoitti sieltä myös eläkkeelle lähtöä. Harva voi tänään kuvitella, että saatuaan vieraalta paikkakunnalta työpaikan rakentaisi sinne ensi töikseen talon. Työelämä etenee pätkissä, joten asuminen ratkaistaan alkajaisiksi huomattavasti joustavammin keinoin.

Kun alkaa helpottaa, paine purkautuu nopeasti.

Pietarsaaren nykyinen pesänrakennuslama ei kestä ikuisesti. Varmasti suurimpia syitä siihen ovat rakentamisen ja rahoituksen äkillinen kallistuminen ja maailmanmenon viime vuosien ennustamattomuus. Lukuisten perheiden suunnitelmia tuskin on haudattu, joten kun helpotusta alkaa näkyä, paine yleensä purkautuu nopeasti.

Lyhytjänteisintä olisi olla varautumatta tonttien tarpeeseen tämän päivän hiljaiseloon tuudittautuen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä