Paikallisuutiset

Paakari pystytti pop-up puodin paviljonkiin

70-vuotias leipuri pitää Ullan Kotileipomon menestysreseptinä perinteisyyttä.

Pietarsaari

Ulla Sandlinilla pyörähti 25. vuosi käyntiin oman kotileipomon kaulimen varressa. Ullan Kotileipomon menestysreseptinä 70-vuotias paakari pitää pitkää kokemusta sekä itse kehiteltyihin ohjeisiin pohjautuvia leivonnaisia ja leipiä.

– Hyväksi havaittua ei kannata muuttaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kotona Kirkkorannalla kypsyy 45 neliön leipomon uuneissa niin vehnäset, kakut, keksit, piparit kuin reikäleivät ja Pietarsaaren limput.

– Sekaleipä ja limppu ovat omaa sekoitustani. Monet kehuvat niidenkin olevan paitsi suussasulavia myös vatsalle sopivia.

Yrityksensä Ulla Sandlin rekisteröi lokakuussa 1994 ja on siitä lähtien pyörittänyt muun muassa joulunaikaan katukuvassakin näkyvää kotileipomoa. Kesällä hän keskittyy enemmän myös possuihin, jotka nimestään huolimatta eivät hänen mielestään oikein sovi joulupöytään.

– Ja ajatella, kaikkien näiden vuosien jälkeen oman kotileipomon pitäminen on edelleen yhtä kivaa, hän iloitsee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Joulun alusaika on kiireistä sesonkia, jolloin työpäivä venähtää helposti kuusitoistatuntiseksi. Samaa menoa ei yrittäjä enää jaksaisi kuukaudesta toiseen.

– Käytännössä leivon marraskuun ja joulukuun, sitten taas saa levätä ennen kesän kiireitä. Vapaahetkinä maalaan tauluja ja kudon villasukkia myyntiin. Nautin kaikenlaisesta käsillä tekemisestä ja leipominen on sitä parhaasta päästä.

Torilla lasipaviljongissa Sandlin avasi puotinsa maanantaina.

– Täällä ollaan uuteenvuoteen asti. Startti on ollut lupaava.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Popup-myymälälle on aiemmin järjestynyt väliaikaiset tilat milloin mistäkin keskustan kiinteistöstä.

– Kaikki paikat ovat olleet hyviä. Minulla on vakiintunut valikoima ja vakioasiakkaat, jotka kyllä löytävät perille. Toria keskeisemmälle paikalle ei juuri pääse.

Luomuksistaan leipuri pitää työläimpänä Pietarsaaren limppua Se valmistuu taikinan sekoittamisesta valmiiksi leiväksi kolmessa tunnissa.

– Teen kerralla kolme limppua, sekoitan ainekset käsin. Taikina nousee vesihauteessa.

– Kakkuja teen yleensä noin 15 kappaletta kerralla.

Leipomuksia menee tasaisesti laidasta laitaan.

– Unelmakääretorttu on miesten suosikki. Myös erityisesti taatelikakut käyvät jouluksi kaupaksi, sillä ne koetaan liian hankaliksi tehdä itse kun taateleita pitää keittää vartti, minkä jälkeen pitää odottaa niiden jäähtymistä. Lisäksi valitellaan, että kakku tahtoo lässähtää. Silloin on yleensä avattu uunin luukku liian aikaisin. Kakku kuin kakku niin leivinjauhe asettuu puolessa tunnissa eikä luukkua kannata avata ainakaan ennen sitä, vinkkaa Ulla Sandlin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä