Paikallisuutiset

OX2:n merituulivoimahanke Kokkolan ja Pietarsaaren edustalle tuottaisi yhtiön mukaan yli 7 miljardin euron verotulot

Yhtiö lupaa paikallisille toimijoille tuhansia henkilötyövuosia voimaloiden elinkaaren aikana.

Havainnekuva esittää merituulivoimaloita Pietarsaaren Fäbodan rannalta katsottuna. OX2:n Laine-hankkeessa niiden lukumäärä olisi noin 150 kappaletta. Kuva: Laaja Arkkitehdit / Sirpa Luoma

Energiajätti OX2:n suunnitteleman Laine-merituulivoimapuiston verotulot kunnille ja valtiolle ovat koko hankkeen elinkaaren aikana noin 7,3 miljardia euroa, kertoo OX2 tiedotteessaan.

Laine-hanke sijoittuisi Suomen talousvyöhykkeelle Pohjanlahdelle noin 30 kilometrin päähän Kokkolasta, Pietarsaaresta ja Uudestakaarlepyystä.

Hankkeen suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa sekä käyttöaikana työllisyysvaikutus olisi noin 13 000 henkilötyövuotta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hankkeen työllisyysvaikutuksesta 34 % kohdistuu yhtiön mukaan Kokkolan, Pietarsaaren sekä Uusikaarlepyyn alueelle. Yli kaksi kolmasosaa eli 70 % työllisyysvaikutuksesta syntyy merituulivoimapuisto Laineen 35 vuotta kestävän tuotantovaiheen aikana, OX2 kertoo tiedotteessaan.

Yhtiön mukaan Laine-hankkeen koko investointikustannus on noin 5,5 miljardia euroa, ja sen koko elinkaaren aikaisten käyttökustannusten arvioidaan olevan noin 2,8 miljardia euroa. Investointien ja käytön suurin paikallinen vaikutus syntyy huollosta, asennuksista ja varaosista, ja se on noin 18 % kokonaiskustannuksista.

Selvitystyön on OX2:n toimeksiannosta tehnyt Gaia Consulting. Selvitystyössä on huomioitu merituulivoimapuistojen koko elinkaari.

– Selvitys osoittaa, että merituulivoimapuistot tulevat olemaan merkittäviä suoria ja välillisiä työllistäjiä niin merituulivoimapuistojen suunnittelu-, rakennus- kuin niiden käyttövaiheissa. Suorat ja välilliset verotulot tulevat olemaan kunnille ja valtiolle huomattavia ja pitkäaikaisia, toteaa liiketoimintajohtaja Janne Lamberg OX2:lta tiedotteessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

OX2 suunnittelee kolmea Suomen talousvyöhykkeelle sijoittuvaa merituulivoimapuistoa. Laineen lisäksi valmistelupöydällä ovat Kaskisten ja Vaasan välille sijoittuva Tyrsky sekä Oulun ja Raahen edustalle sijoittuva Halla.

Laine-hankkeessa noin 370 metriä korkeita merituulivoimaloita olisi 150 kappaletta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä