Ajankohtaista

Outo aines taivaalta oli Saharan hiekkaa: ”Vaatii hyvin sopivat olosuhteet eli virtaukset”

Virtaukset kuljettivat ilmaa Saharasta ja kaikkea sitä mitä ilman mukana mahdollisesti liikkuu, kuten hiekkapölyä, muun muassa Pietarsaareeen alkuviikosta. Kuva: Marja Tiala

– Laaja matalapaine läntisen Euroopan yllä on omiaan auttamaan tällaisia virtauksia, kuvaa päivystävä meteorologi Heikki Sinisalo Ilmatieteenlaitokselta.

Monin paikoin myös Pohjanmaalla lumessa ja muun muassa autojen päällä alkuviikosta havaittu aines oli tiettävästi Saharan hiekkaa.

– Kyse on kevyestä aineesta ja se vaatii hyvin sopivat olosuhteet eli virtaukset lähteä aina Afrikasta ja yltää myös Eurooopan päälle. Ilmavirtojen mukana voi pitkälle kulkeutua pientä pölyä niin kuin on aikaisemminkin nähty, kuvaa päivystävä meteorologi Heikki Sinisalo Ilmatieteenlaitokselta.

Jos läntisen Euroopan yllä on laaja matalapaine, niin kuin oli viime viikolla, on se omiaan auttamaan tällaisia virtauksia eli kuljettamaan etelästä pohjoiseen sitä ilmaa ja kaikkea sitä mitä ilman mukana mahdollisesti liikkkuu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vesi ottaa hiekkapölyn helposti mukaan alas maahan, mutta voi se tulla alas myös ilman sadetta.

– Kun aines putoilee valkoisen lumihangen päälle sen huomaavat kaikki, kun taas kesällä ei niin kiinnitetä huomiota, Sinisalo kuvailee.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä