Paikallisuutiset

Oma budjetti senioreille? Pietarsaaren seudulla etsitään uuteen kokeiluun haluavia 29asiakkaita

Kotiapu on yksi palveluista, joiden rahoitusta henkilökohtaisella budjetilla aiotaan kokeilla.
Kotiapu on yksi palveluista, joiden rahoitusta henkilökohtaisella budjetilla aiotaan kokeilla. Kuva: Jukka Lehojärvi

HEIMO RIIHIMÄKI

Sosiaali- ja terveysvirasto osallistuu ikäihmisten henkilökohtaisen budjetin testaukseen. Viraston neljän kunnan alueelta mukaan mahtuu 15 senioria. Kiinnostuneita etsitään paraikaa, kokeilun asiakasvaiheen pitäisi alkaa elokuussa.

15 asiakkaan kokeilu kuulostaa pieneltä hankkeelta, mutta vanhushuollon päällikkö Pirjo Knif vakuuttaa, että kyseessä on varsin laaja ja tärkeä testi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kenelläkään ei ole tietoa siitä, miten monia palveluja tarvitsevan ikäihmisen henkilökohtainen budjetti toimii käytännössä. Se on eri asia kuin palveluseteli., jolla voi ostaa yhtä palvelua. Paljonko ammattiapua henkilökohtaisen budjetin laatiminen vaatii? Millaista apua?

” Kenelläkään ei ole tietoa siitä, miten monia palveluja tarvitsevan ikäihmisen henkilökohtainen budjetti toimii käytännössä.”

Kokeilun kohderyhmänä ovat kotona asuvat, paljon palveluja käyttävät ikäihmiset. Kokeiluun sisältyvät omaishoitajien vapaat, kuljetuspalvelut, kotikuntoutus, kotipalvelu ja kotisairaanhoito, päivätoiminta sekä tukipalvelut.

– Vaasassa ja Närpiössä kokeiluun osallistuvat asiakkaat on jo löydetty, projektipäällikköPirjo Wadén kertoo.

– Kokeilun menettelyohjeisiin on lisätty, että sote-palvelujen lisäksi henkilökohtaista budjettia voi käyttää toimintakykyä ylläpitäviin kulttuuripalveluihin tai digitaalipalveluihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pirjo Knif huomauttaa, että henkilökohtaista budjettia ei tarjota jatkossakaan kaikille palveluja tarvitseville.

– Se vaatii asiakkaalta paljon... ehkä esimerkiksi joku nuori vammainen voisi hyötyä siitä.

Tiistaina järjestettiin Pietarsaaressa tiedotustilaisuus palvelujen tuottajille.

– Paikalle tuli kymmenkunta yritystä, mihin voi olla tyytyväinen, Pirjo Wadén kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pohjanmaalla ei ylipäätään ole hirveän paljon yksityisiä tai kolmannen sektorin sote -palveluntuottajia. Siis sellaisia, jotka ovat jo rekisteröityneet palvelusetelituotannossa.

Palveluntuottajiksi haetaan pieniä ja keskisuuria yrityksiä sekä kolmannen sektorin toimijoita.

Henkilökohtaisen budjetin kokeilussa tarjotaan iäkkäille mahdollisuus järjestää palvelunsa uudella tavalla. Asiakas voi valita itselleen sopivan palvelun henkilökohtaisen budjettinsa rajoissa, todettuun palveluntarpeeseen perustuen. Palvelut on ostettava rekisteröidyiltä palveluntuottajilta.

– Kokoamme Pohjanmaalla 40 henkilön kokeilija-asiakasryhmän. Heille ei enää ”myönnetä” palveluita, vaan heitä autetaan tekemään itselleen henkilökohtainen budjetti asiakassuunnitelman mukaisesti, Pirjo Wadén sanoo.

– Budjetin puitteissa he voivat hankkia palvelunsa niin kuin haluavat. Se tietysti edellyttää, että seudulla on yrityksiä tai kolmannen sektorin toimijoita, joilta palvelut voi ostaa.

Pohjanmaan kokeilun tarkoituksena on testata henkilökohtaisen budjetoinnin toimivuutta vanhustenpalveluissa ja laatia toimintamalli, joka soveltuu yleiseenkin käyttöön, siis muillekin kohderyhmille.

Kokeilusta päätettiin viime vuoden lopulla, mukana ovat Vaasa, Närpiö ja Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirasto. Tavoitteena on muun muassa lisätä väestön valinnanmahdollisuuksia sekä kehittää palvelujen toimintamalleja ja kehittää sähköisiä tietojärjestelmiä.

Kokeilun oli määrä kestää vuoden loppuun.

– Toukokuussa ministeriöstä kyseltiin, että halutaanko kokeilulle jatkoaikaa. Sekä Vaasa, Närpiö että Pietarsaaren seutu ovat vastanneet myöntävästi. Lähetän anomuksen tarkennuksen elokuussa.

Kokeilussa sovelletaan voimassa olevia sosiaali- ja terveydenhuollon lakeja. Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut kokeilun tavoitteeksi tuottaa tietoa tulevan valinnanvapausmallin ja lainsäädännön valmistelun tueksi.

Tällä hetkellä sosiaali- ja terveysvirasto on jakanut joitakin kymmeniä palveluseteleitä, tehostettuun palveluasumisen niitä on osoitettu parikymmentä, lisä palveluseteleitä voidaan käyttää omaishoitajien lomitukseen ja kotihoitoon. Elokuussa palveluseteleitä aletaan käyttää dementikkojen asumispalveluihin.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä