Paikallisuutiset

Nuorten liikkuva kohtaamispaikka aloittaa Pietarsaaressa – Aseman Lapset lainaa Pantteri-auton, aikuiset menevät nuorison pariin

Matkailuautosta liikkuvaksi nuorten kohtaamispaikaksi muunnettu Walkers-auto eli Wauto aloittaa työnsä Pietarsaaressa. 

Pantteriksi nimetty auto on yksi viidestä eri puolilla Suomea toimivasta Wautosta. 

Pantterin ensimmäinen työilta on lauantaina 23. tammikuuta, ja wauto viihtyy Pietarsaaressa huhtikuuhun saakka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Walkers-auton omistaa Aseman Lapset -järjestö, ja se on lainattu täksi ajaksi Pietarsaaren kaupungin nuorisotoimelle.

Liikkuvan nuorisotyön ajatuksena on mennä sinne, missä nuoret viettävät aikaansa. Samalla halutaan tuoda turvallisia aikuisia ja ajanviettopaikka lähemmäksi nuoria. 

HankekoordinaattoriKaisa Lähteenmäki Aseman Lapsista on kouluttanut pietarsaarelaisia toimintailtoihin loppuviikosta.

– Tosi paljon porukkaa oli mukana, mikä on ihana juttu. Olemme käyneet Walkers-toimintaa ja periaatteita läpi, ja tietysti kouluttaneet ihmisiä auton käyttöön, Lähteenmäki sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Normaalisti tarjolla on kahvia, pelejä ja juttuseuraa sekä tarvittaessa kohdennettua tukea ja ohjausta, mutta korona-ajan poikkeusoloissa toiminta aloitetaan pelkästään nuorten ulkokohtaamisilla turvavälit ja hygienia muistaen. 

– Olemme tosi innoissamme Pantterin tulosta Pietarsaareen. Kiinnostus on ollut yllättävän suurta, ja olemme saaneet mukavasti mukaan myös vapaaehtoisia aikuisia eli wapareita, kertoo nuoriso-ohjaajaSaija Tastula Pietarsaaren kaupungilta.

Autosta löytyy esimerkiksi nuorisotoimiston, koulujen ja seurakunnan väkeä sekä muita vapaaehtoisia toimijoita.

Kaikkiaan ringissä on parikymmentä paikallista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ensimmäinen harjoittelukierros on perjantaina, ja lauantai-iltana nuoretkin pääsevät meitä tapaamaan. Kierrämme kyselemässä nuorilta, millaista aktiviteettia he toivoisivat meiltä. Liikumme pääsääntöisesti Pietarsaaren alueella, Tastula sanoo.

Toimintaa on suunniteltu tehtävän kahtena iltana viikossa.

Lisäksi wauto vierailee muutamina päivinä lukioilla, Optimassa sekä Etelänummen ja Oxhamnin yläkouluissa.

Pietarsaaressa halutaan erityisesti tavoittaa nuoret, jotka eivät käy nuorisotiloissa tai osallistu muuhun harrastustoimintaan. Kiinteissä tiloissa tapahtuva toiminta tavoittaa ja palvelee vain osaa nuorista, mutta moni jää tämän ulkopuolle, sanoo Aseman Lapset ry:n Walkers-toimintavastaavaMinna Lahtela.

– Auto on siitä hyvä työkalu, että sillä voidaan tehdä keskusta-alueilla ja taajamissa työtä varsinkin viikonlopun aikaan, kun nuoret eniten liikkuvat ja kokoontuvat, mutta sillä voidaan myös mennä syrjäisemmille seuduille, Lahtela toteaa.

Toiminta Pietarsaaressa on täysin kaksikielistä.

– Samaa äidinkieltä puhuvat nuoret kokoontuvat helposti keskenään. Ikuinen ajatus on, että voi kun saisimme kaikki saman katon alle. Nuorillehan nämä rajat eivät ole niin tiukkoja kuin vanhemmille sukupolville.

Aseman lapset koordinoi toimintaa ja omistaa autot, jotka ovat käytössä tietyn ajan eri puolilla Suomea. Minna Lahtelan mukaan kysyntä on ollut suurta.

Järjestö kouluttaa paikallisia toimijoita kenttätyöhön.

– Emme tule tekemään nuorisotyötä Pietarsaaren puolesta, koska siellä on paras ammattitaito ja paikallisten nuorten tuntemus.

Aseman Lapset koostaa raportteja toiminnasta, nuorten tarpeista, huolista ja kehittämisnäkymistä paikkakunnittain.

– Niitä voi esitellä esimerkiksi kaupungin luottamushenkilöille, jotta he tietävät, millaisiin asioihin jatkossa voi kiinnittää huomiota, Lahtela sanoo.

Yhteistyöhankkeessa ei liiku rahaa. Pietarsaaren kaupunki saa auton veloituksetta käyttöön ja maksaa vain kuluttamansa polttoaineet.

Wauto-toiminta on osa Aseman Lapset ry:n Walkers On Wheels 2 -hanketta. Hanke on rahoitettu veikkausvoittovaroin sekä opetus- ja kulttuuriministeriön, Brita Maria Renlundin säätiön, Eevi ja Emil Tannisen säätiön ja Suomen Lions-liiton avustuksilla.

Huhtikuussa Walkers-auto siirtyy Pietarsaaresta Vaasaan.

Juttua on päivitetty 22.1. klo 9.09, lisätty mm. Kaisa Lähteenmäen kommentit ja kuva.

Aseman Lasten nuorisotyö

Aseman Lapset ry on vuonna 1990 perustettu poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton valtakunnallinen järjestö.

Yhdistyksen perustehtävänä on edistää lasten, nuorten, perheiden ja koko yhteiskunnan hyvinvointia sekä ehkäistä syrjäytymistä. 

Walkers-toiminta on Aseman Lapset ry:ssä kehitettyä ennaltaehkäisevää nuorisotyötä, joka perustuu vapaaehtoisten aikuisten antamaan aikaan ja läsnäoloon. 

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä