Paikallisuutiset

Nuorisovaltuuston uusi ohjelma pursuaa energiaa - Tavoitteena petrata pietarsaarelaisnuorten elämää monesta eri vinkkelistä

Edvard Asplund, Alvin Englund, Ingrid Wester ja Maksim Polihas ovat nuorisovaltuutettuina olleet mukana laatimassa Pietarsaaren nuorisovaltuuston ohjelmaa kuluvalle kaksivuotiskaudelle. Yhtenä tavoitteena on lisätä nuorisovaltuuston näkyvyyttä sosiaalisissa medioissa. Kuva: Pirkko Högkulla

Nuorisovaltuuston julkaisema uusi ohjelma kuluvalle kaksivuotiskaudelle pursuaa energiaa; nuorisokahvila keskustaan, edustaja kaupunginvaltuustoon, suuri konsertti, kesäinfo, valmennuskurssi aikuisuuteen, kouluruokaan vaikuttaminen...

Pietarsaaren nuorisovaltuusto on koonnut ohjelman kaudelle 2024-2025. Kyse on ensimmäisestä ohjelmasta kautta aikain. Aiemmin ei Pietarsaaren nuorisovaltuustohistoriassa ole vastaavaa laadittu.

Ohjelma rakentuu viiden otsikon ympärille: vaikuttaminen, turvallisuus ja viihtyvyys, kouluruoka, tapahtumat ja näkyvyys. Listalle on poimittu mukaan kohtia opetus- ja kulttuuriministeriön hyväksymästä Vanuposta, valtakunnallisesta nuorisotyön ja -politiikan ohjelmasta.

– Tämä on meidän paikallinen hallitusohjelma siitä, mitä on tarkoitus tehdä kahden vuoden aikana Pietarsaaressa, sanoo nuorisovaltuuston puheenjohtaja Edvard Asplund.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Varapuheenjohtaja Ingrid Wester kuvailee, että juuri näiden asioiden kanssa halutaan tehdä töitä ja jäsen Alvin Englund lisää, että ohjelman kohdista on tavoitteena toteuttaa niin paljon kuin mahdollista ja, että suuri osa on jo työn alla.

”Aikataulutetaan ja katsotaan vuosikellossa mitä tulee mihinkin paikalle”.

– Tammikuusta asti on suunniteltu. Seuraavaksi aikataulutetaan ja katsotaan vuosikellossa mitä tulee mihinkin paikalle. Mukana on esimerkiksi suuri konsertti nuorille ja se toteutuu todennäköisesti kesällä 2025, sillä tarkoitus on hakea sen järjestämiseen apuja eli rahoitusta ulkopuolelta, kertoo nuorisopalvelupäällikkö Tiina Höylä-Männistö.

– Kesäinfo nuorille kesätyöntekijän oikeuksista ja vastuista on luvassa niin ikään ensi vuoden keväällä. Enemmän tekemistä nuorille kuten beachvolleyilta ja grilli-ilta Vanhassa satamassa voidaan järjestää tänä kesänä, hän huomauttaa.

Tapahtumatavoitteisiin sisältyy lisäksi valmennusta aikuisuuteen. Valmennuskurssilla aikuisuuteen pyrittäisiin opettamaan aikuisena tarvittavia taitoja kuten laskujen maksamista, tietoa verotuksesta ja asumisesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Edvard Asplund, Ingrid Wester, Alvin Englund ja Maksim Polihas haluavat nuorisovaltuutettuina työskennellä muun muassa sen eteen, että nuoret viihtyvät ja tuntevat olonsa turvalliseksi Pietarsaaressa. Kuva: Pirkko Högkulla

Vaikuttamisen osalta toimintaa ohjaa ajatus, että nuorten tulee saada tuntea tulevansa kuulluiksi ja, että heidän äänellä on myös merkitystä.

Pietarsaaren nuorisovaltuusto haluaa ohjelman mukaan työskennellä muun muassa sen eteen, että nuorille järjestetään matalan kynnyksen tilaisuuksia oman mielipiteen kertomiseen. Sellaisia olisivat esimerkiksi oppilaille suunnatut säännölliset kyselyt kaupungin kehittämisestä.

– Nuoret pitäisi saada innostumaan päätöksenteosta ja nuorisovaltuuston edustaja mukaan kaupunginvaltuustoon, Ingrid Wester sanoo.

Tiina Höylä-Männistö kertoo, että tarkoituksena on myös aktivoida oppilasneuvostoja sekä elvyttää nuorten ja päättäjien yhteiset keskustelutilaisuudet, joita järjestettiin vuosittain 2008-2018.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

”Kaupunki säästää sähköä katuvaloissa, mutta viikonloppuisin yöllä ne saavat olla päällä”.

Turvallisuudessa ja viihtyvyydessä esille nousevat oman nuorisokahvilan saaminen keskustaan, lisää tekemistä vapaa-ajalle sekä seepra-auton toiminnan jatkaminen ja edelleen kehittäminen.

Edvard Asplund kertoo yhden käytännön esimerkin turvallisuudesta.

– Kaupunki säästää sähköä katuvaloissa, mutta viikonloppuisin yöllä ne saavat olla päällä, hän kiittää.

Kouluruoka on ohjelmassa omana kohtanaan.

– Haluamme tehdä töitä sen eteen, että oppilaille lähetetään säännöllisesti kyselyitä kouluruuasta ja, että nuorten toiveet myös huomioidaan ruokalistojen suunnittelussa. Haluamme pienentää ruokahävikkiä ja, että nuoret syövät ravintopitoista ruokaa, listaa Ingrid Wester.

Edvard Asplund pohtii, että vaikka kouluruoka on Suomessa ilmaista, voi sitä silti kehittää.

Näkyvyyden osalta on petrattavaa, mikä on hyvin tiedossa.

– Kaikki eivät välttämättä edes tiedä, että Pietarsaaressa on nuorisovaltuusto, sanoo Alvin Englund.

Aikomuksena on lisätä nuorisovaltuuston somenäkyvyyttä ja jalkautua kouluille kertomaan toiminnasta.

Uusi nuorisovaltuusto uusiutui vahvasti, mukana on aiemmalta kaudelta vain neljä valtuutettua.

Nuorisovaltuusto on toiminut Pietarsaaressa vuodesta 2006 asti. Kokoonpanoon kaksivuotiskaudella 2024-2025 kuuluvat Edvard Asplund (pj.), Ingrid Wester (varapj.), Alvin Englund, Oskari Korkeamäki, Seela Kuittinen, Linus Källman, Jonne Lindén, Onni Nordström, Maksim Polihas, Diana Sosyedska, Tinja Stenmark, Adelajda Vozzhaieva, Matilda Åkerblom. Valtuusto uusiutui vahvasti, mukana on aiemmalta kaudelta vain neljä valtuutettua.

Paikka nuorisovaltuustossa kiinnostaa pietarsaarelaisnuoria. Ehdolla nykyiseen valtuustoon oli peräti 24 nuorta, joista neljätoista valittiin varsinaisiksi jäseniksi ja kahdeksan ehdokasta varalle.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä