Paikallisuutiset

Nuori taiteilija ripusti esille ensimmäisen oman näyttelyn

Pietarsaarelaistuneen Toni Lehtosen taidetta on esillä After Eightin kahvilassa. Kuva: Pirkko Högkulla

Toni Lehtonen kokosi piirustuksistaan näyttelyn After Eightiin ja antoi sille nimeksi ”Käsitys”.

After Eightin kahvilan seinillä on esillä Toni Lehtosen taidenäyttely ”Käsitys”. Kyse on 25-vuotiaan pietarsaarelaistaiteilijan ensimmäisestä omasta näyttelystä. Aiemmin hän on osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin.

Teeman "käsitys” Lehtonen kertoo valinneensa tehdäkseen näyttelystään sekä yksinkertaisen että samanaikaisesti eri tavoilla tulkittavan, aina katsojan mukaan. Hän kertoo, että tarinat piirustuksina kerrottuina sekä mustan ja valkoisen kontrastit ovat hänen juttunsa.

– Jo hyvin pienenä huomasin, että osaan kertoa tunteistani parhaiten kuvittamalla ne. Piirrän yleensä lyijykynällä, grafiitilla ja tussilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mukana olevat piirrokset ovat vuosilta 2020–2024.

– Kuvat eroavat suuresti toisistaan. Juuri nämä yhdeksäntoista kuvaa valikoituivat mukaan siksi, että niistä näkyy, miten taiteilijan arki voi muuttua. Arki kun voi olla erilaista riippuen hyvinvoinnista ja luovuudesta, vaikkapa tuottavuuden ja ympäristön mukaan, Toni Lehtonen pohdiskelee.

Alun harmoninen sävy näyttelyssä muuttuu loppua kohden tummaksi ja synkäksi. Viestinä on, että myös surulla, masennuksella ja ahdistuksella on osansa elämässä.

Monet näyttelyyn valikoituneista piirustuksista ovat syntyneet vaikkapa kantrimusiikkia samalla kuunnellen tai keskusteluihin osallistuen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tilanteet ovat joissakin tapauksissa suoraan inspiroineet itse teoksia, Lehtonen mainitsee.

Hän toivoo myös katsojan saavan näyttelystä vuorollaan inspiraatiota ja dialogeja sekä kokea, ehkä kaikkein tärkeimpänä, tunteiden heräämistä.

Taidetta Toni Lehtonen kertoo tehneensä enemmän tai vähemmän viimeiset kymmenkunta vuotta, 16-vuotiaasta lähtien. Hän on syntynyt Ruotsissa Smålannissa.

– Suomi on kotikieleni. Äiti on alkujaan kotoisin Keski-Suomesta ja isä Lapista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pietarsaareen tie toi vuonna 2018 opintojen perässä.

– Sain opiskelupaikan Noviasta ja täällä olen asunut siitä lähtien. Minulla on tyttöystävä ja työpaikka portsarina, Lehtonen kertoo.

Näyttely on esillä 1. maaliskuuta saakka.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä