Paikallisuutiset

Nuoret hirvieläimet poukkoilevat liikenteessä: Tarkka tieto onnettomuuspaikasta on tärkeää

Kevään loppupuolella ja alkukesästä hirvieläimiä voi tavata epätavallisissa paikoissa. Eläimet saattavat käyttäytyä uteliaasti, liikkua asutuksen lähellä ja olla hölmistyneitä. Kuva: Jukka Lehojärvi

Nuoret hirvieläimet etsivät keväällä omia elinalueitaan. Kokemattomat eläimet eksyvät toisinaan taajamiin ja runsas liikenteisille teille. Ne voivat aiheuttaa arvaamattomalla käyttäytymisellään liikenneonnettomuuksia ja vaaratilanteita, Suomen riistakeskus tiedottaa.

Kevään loppupuolella ja alkukesästä hirvieläimiä voi tavata epätavallisissa paikoissa. Eläimet saattavat käyttäytyä uteliaasti, liikkua asutuksen lähellä ja olla hölmistyneitä.

– Usein poikkeuksellisesti käyttäytyvä eläin on nuori yksilö, jonka emo on vieroittanut, riistasuunnittelija Reima Laaja Suomen riistakeskuksesta kertoo tiedotteessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vasojen itsenäisen elämän opettelu saattaa johtaa yllättäviin kohtaamisiin taajamissa.

– Taajamaan eksyminen on yllätys eläimelle itselleenkin ja epämiellyttävä tilanne muuttuu helposti vauhkoksi pakenemiseksi, Laaja sanoo.

Taajamaan eksynyt hirvieläin pyritään ohjaamaan turvallisemmille alueille poliisin ja SRVA-toimijoiden yhteistyöllä. Etenkin hirvi isona eläimenä voi aiheuttaa rakennetussa ympäristössä liikkuessaan vaaratilanteita.

Fakta

Hirvieläinkolarin sattuessa:

1. Huolehdi loukkaantuneista

2. Estä lisäonnettomuudet ja varoita muuta liikennettä varoituskolmiolla

3. Soita 112

4. Merkitse onnettomuuspaikka

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tapahtuneesta hirvieläinonnettomuudesta pitää aina ilmoittaa hätäkeskukseen. Helpoiten se onnistuu puhelimeen ladattavalla 112 Suomi -mobiilisovelluksella.

Soitto hätäkeskukseen käynnistää tapahtumaketjun, jonka päätteeksi poliisin virka-apuna toimiva riistanhoitoyhdistyksen suurriistavirka-apu (SRVA) käy noutamassa kuolleen eläimen tai käynnistää loukkaantuneen eläimen jäljestyksen.

Tarkka tieto onnettomuuspaikasta on eläimen kohtalon selvittämisen kannalta tärkeää. Kolaripaikan voi merkitä riista.fi -sivuilta ladattavalla riistaonnettomuusmerkillä tai millä tahansa muulla autosta löytyvällä.

– Autosta löytyvä muovipussi tai muun vastaavan esineen kiinnittäminen tienlaitaan näkyvälle paikalle eläimen poistumissuunnan puolelle riittää, riistasuunnittelija Laaja kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toisinaan kolarista pienen hirvieläimen kanssa ei ilmoiteta. Syynä voi olla ajoneuvolle aiheutuneet vähäiset vahingot. Ehjä auto ei aina tarkoita eläimen selviytymistä vähillä vaurioilla. Ilman ilmoitusta eläintä ei osata etsiä ja pahimmillaan sen kohtalona on hidas kuolema.

SRVA-toimijat pyrkivät tarkastamaan onnettomuuksissa osallisena olleen eläimen kunnon. Käytännössä he jäljestävät hirvieläintä koirien avulla ja yrittävät saada havaintoja eläimen liikkeistä ja loukkaantumisasteesta. Pahoin loukkaantuneet eläimet joudutaan lopettamaan eläinsuojelullisista syistä.

– Joskus eläin selviää säikähdyksellä tai pienillä vammoilla isostakin törmäyksestä ja jäljestys saa onnellisen lopun, joskus taas pieninkin kopsahdus on sinetöinyt eläimen kohtalon, Laaja kertoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä