Paikallisuutiset

Näyttelyssä paljastuu Vegasta uuttakin: Sotakorvauslaivan 70-vuotisbileet tuoksuvat Tupiksen pihalle saakka, menossa mukana myös laivarotta Reino

Vega-säätiön koordinaattori Monica Vuojärvi, Johanna Englund Novian kuvataidepuolelta sekä Vegan nykyiseksi äidiksikin luontevasti kutsuttava Maria Lunabba Tupakkamakasiinin näyttelysalissa.
Vega-säätiön koordinaattori Monica Vuojärvi, Johanna Englund Novian kuvataidepuolelta sekä Vegan nykyiseksi äidiksikin luontevasti kutsuttava Maria Lunabba Tupakkamakasiinin näyttelysalissa. Kuva: Kristian Sundqvist

Terva ja puu tai pikemminkin tervattu puu. Köydet ja ehkä merikin?

Tuollaisia tuoksuja tuli Pietarsaaren Tupakkamakasiinin sisäpihalle saakka vastaan sotakorvauskuunari Vegan 70-vuotisjuhlanäyttelyyn tutustuessa.

– Museon näyttelyaikatauluihin onneksi kävi, että voimme pitää näyttelymme täällä,Maria Lunabba Vega-säätiöstä kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vega-tietoa, -tavaraa ja pikkuesineistöä siis on marraskuun loppuun saakka nähtävillä Tupiksen pohjakerroksessa sijaitsevassa museon näyttelytilassa.

Ja millaista tavaraa ja esineistöä! Oskilloskoopista erilaisiin suuntimalaitteisiin ja alan vanhoista neuvostoliittolaisista aikakauslehdistä kapteenin hytin (joka on aitoa esineistöä käyttäen rekonstruoitu salin takananurkkaan) tilpehööreihin.

– Paljon enemmänkin sitä olisi, mutta johonkin pitää vetää raja, Lunabba hymyili viime viikon torstaina, kun tavaraa vielä tuotiin sisään.

Vegan tarina lienee pietarsaarelaisille ja muillekin aluksesta kiinnostuneille pääpiirteissään niin tuttu, ettei sitä ole tarvetta suuremmin lähteä kertaamaan. Täydellisille Vega-ummikoillekin tämä näyttely kuitenkin aukeaa, sen verran huolellisesti ja mietitysti se on rakennettu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Heti näyttelykierroksen aluksi otetaan mahdolliset perheen pienemmätkin mukaan, julisteesta kun kurkkaa Vegan vekkuli laivarotta Reino.

Reino ei ole pujahtanut näkyviin vain tätä näyttelyä varten, vaan siitä – anteeksi hänestä – on jo tullut vakiintunut lasten suosikki. Reino löytyy myös pehmoeläimenä ja hän seikkailee omassa Vega-aiheisessa askartelukirjassaan.

Vegasta onkin tullut eräänlainen pietarsaarelainen ikuisuusprojekti; laiva, joka ei koskaan enää purjehdi, mutta jolla voi kaikesta huolimatta vielä olla suuri tulevaisuus.

Laiva on asunut Vanhassa satamassa jo vuodesta 1997 ja on nyt monestakin syystä ajankohtainen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mahtava Vega on yksi peräti 91:stä puukuunarista, jotka Suomen oli pakko Neuvostoliitolle rakentaa. Vuonna 1952 valmistunut Vega oli viimeisiä neuvostovaltiolle luovutettuja sotakorvauksia.

Alus siis juhlii 70-vuotisiaan samana syksynä kun Suomessa huomataan viimeisestä sotakorvauserästä tulleen 70 vuotta. Ja samaan aikaan kun Neuvostoliiton perillinen Venäjä käy hyökkäys- ja valloitussotaa Euroopassa.

Vega-säätiön tavoittelema laivahalli olisi määrä rakentaa Vegan nykyisen kuivatelakkapaikan sijoille. Vaikka ytimessä olisi itse alus, löytyisi kunnianhimoisesta hankkeesta epäilemättä näyttelytiloja myös Vegan rikkaalle esineistölle.

Tätä odotellessa voi esineistöä käydä ihailemassa tänä syksynä Tupakkamakasiinilla.

Sotakorvausalus Vegan 70-vuotisjuhlanäyttely Pietarsaaren Tupakkamakasiinilla marraskuun loppuun saakka, avoinna ti-su 12-16 ja ke 12-18.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä