Paikallisuutiset

Näköistaide elää edelleen

Esa Tiaisen näyttely Raatihuonegalleriassa.

Uusikaarlepyy

Raatihuonegallerian uusin näyttely esittelee kokkolalaisenEsa Tiaisen tuotantoa pääasiassa viiden viime vuoden ajalta. Esa Tiainen maalaa erityisesti maisemia, ihmisiä ja asetelmia ja useimmiten vesiväreillä.

Yleisvaikutelma on jollain tavalla vanhanaikaisen oloinen. Ei näy "kokeiluja värin ja muodon mahdollisuuksilla".

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ns. klassinen maalaus alkaa olla poikkeus tavanomaisesta, Esa Tiainen toteaa.

– Suomessa klassista maalaustekniikkaa ei voi edes opiskella kuin Kotkan Repin-Instituutissa, jossa vierailee professoreja Pietarista. Venäjän puolella klassisuus on vielä arvossaan.

Pääosin Esa Tiainen on itseoppinut, mutta opiskellut myös etäopiskeluna Yhdysvalloissa ja tietysti Kotkassa. Hän on vetänyt taideleirejä vuodesta 1970, lisäksi muita taidekursseja. Öljyväreillä hän alkoi maalata 1965, akvarelleihin hän siirtyi 1988.

– Akvarelli on jännittävä ja haastava tekniikka, koska joutuu samalla kertaa sekä piirtämään että maalaamaan. Liityin ensimmäisten joukossa Suomen Akvarellitaiteen yhdistykseen. Ensi kesänä yhdistys lähettää parikymmentä teosta Italian Fabrianoon, jossa on maailmanlaajuinen akvarellinäyttely. 1000 teosta, yksi minun tekemäni siinä joukossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Fabriano tunnetaan taidemaailmassa siitä, että siellä valmistetaan laadukasta akvarellipaperia lumpusta.

Raatihuonegallerian näyttelyn maisemakuvat esittelevät oikeita näkymiä muun muassa Virosta, Kroatiasta ja Suomesta. Henkilökuvien malleina ovat usein muusikot.

Ihmiskuvauksissaan Esa Tiainen käyttää usein guassi- eli peiteväritekniikkaa, joka antaa kuvalle pehmeyttä. Näyttelyn venäläinen viulisti on maalattu mustavalkoisen valokuvan pohjalta, mitä ei tietämättä arvaisi. Värityksellä soittokuvaan tulee merkillistä vauhdikkuutta.

Vuonna 1999 ilmestyi Esa Tiaisen kirja "Tervan tuoksu, veden loiske", jossa on 48 akvarellia Kokkolasta. Hänen postikorteistaan on tullut keräilykohteita ,ja niitä on tarjolla myös Raatihuonegallerian näyttelyssä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esa Tiaisen töitä on julkisesti esillä muun muassa Kokkolan kaupungin ja Tasavallan Presidentin kokoelmissa, Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa, Kruunupyyn kunnantalolla, Kokkolan kouluissa, Pietarsaaren museossa sekä Uudenkaarlepyyn kaupunginkirjastossa.

Esa Tiaisen näyttely on Raatihuonegalleriassa maaliskuun loppuun.

Esa Tiainen

- syntynyt Kokkolassa 1952

- kuvataiteilija ja graafikko

- erikoistunut kuvittamiseen ja akvarellimaalaukseen

- aihepiirinä muotokuva, maisema ja asetelma

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä