Paikallisuutiset

Nada muutti vanhalle rautatieasemalle Pietarsaaressa: Kirppikselle tuplasti enemmän tilaa - uudessa kotoisassa ilmeessä ripaus luksusta

Nada Pohjoisen kirppis on muuttanut Pietarsaaren kaupungin keskustasta puutalosta keskustan tuntumaan vanhalle rautatieasemalle tiilikiinteistöön. Entisiin asemapäällikön ja junatoimiston tiloihin ovat siististi asettuneet avustusjärjestön lahjoituksena saamat vaatteet ja tavarat laidasta laitaan. Talkoovoimin toteutetussa muutossa meni kuukauden päivät, mutta nyt shopissa alkaa olla viimeistelyä vaille valmista.

Uudessa kotoisassa ilmeessä on myös pieni ripaus luksusta heti sisääntulossa. Tulijaa tervehtii tyylikäs kassatiski valaistuine vitriineineen sekä istumaan kutsuva kangassohva; tiski saatiin lahjoituksena pietarsaarelaiselta yritykseltä ja sohva on kirppislöytö.

– Haluamme luoda pienillä sisustusratkaisuillakin kotoisan, rakastavan ja lämpimän tunnelman. Viestinä on, että kaikki ovat tervetulleita ilman ostopakkoa, kuvaa puheenjohtajaGunilla Luther-Lindqvist.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän iloitsee koko avustusjärjestön väen kanssa valoisista ja avarista tiloista.

– Tuplasti suuremmat toimitilat ovat mahdollistaneet valikoiman selkeämmän ja ilmavamman esillepanon tuoteryhmittäin. Enää ei tarvitse niin ahtaa. On naisten, nuorten, miesten, lasten vaateosastot, lasitavaroille, liinavaatteille omansa kuten joka paikan tavaroillekin, Luther-Lindqvist ihastelee.

Myös kirjasto ja musiikki löysivät oman huoneensa.

– Työntekijöillä on puolestaan käytössään asianmukainen taukotila, jonka pöydän äärelle mahtuu istumaan isompikin porukka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Gunilla Luther-Lindqvist ja Eivor Haga osoittavat ikkunan tekstiä, joka kertoo kävijälle kiinteistön historiasta. Entinen asemapäällikön huone on muuttunut lasitavaroiden osastoksi ja seinän takaa vanhasta junatoimistosta löytyy nyt lasten vaatteita.
Gunilla Luther-Lindqvist ja Eivor Haga osoittavat ikkunan tekstiä, joka kertoo kävijälle kiinteistön historiasta. Entinen asemapäällikön huone on muuttunut lasitavaroiden osastoksi ja seinän takaa vanhasta junatoimistosta löytyy nyt lasten vaatteita. Kuva: Pirkko Högkulla

Sijainti Jaakonkadun ja Siikaluodon alikulun varrella saa vuokralaisen kiitokset.

– Vanha rautatieasema oli melkeinpä ainoa mitä kaupungilla oli tarjota meille vuokralle, mutta tiesimme heti, että paikka on superhyvä Nadalle. Kaupungin eri tavoin osoittama tuki toiminnalle ja myönteinen asenne tuntuvat muutoinkin oikein hyvältä. Olemme iloisia kun saimme muuttaa tänne, kiittelee Gunilla Luther-Lindqvist.

Paikka on keskustan tuntumassa ja pihaan pääsee autolla. Vieressä on Matkahuolto, sisustusalan kauppa ja bussiasema, mikä lisää luontaista liikkumista alueella.

– Monet ovat jo tulleet ovelle kysymään, että saako kohta tulla ostamaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Gunilla Luther-Lindqvist ja Eivor Haga iloitsevat koko Nadan väen kanssa uusista ja valoisista tiloista vanhalla rautatieasemalla avajaisia odotellessa.
Gunilla Luther-Lindqvist ja Eivor Haga iloitsevat koko Nadan väen kanssa uusista ja valoisista tiloista vanhalla rautatieasemalla avajaisia odotellessa. Kuva: Pirkko Högkulla

Muutto tuli eteen vanhassa paikassa kun seinän takana toimiva vuokranantaja Lundagården tarvitsee tilat omaan käyttöönsä.

– Ehdimme olla Etelänummikadulla kahdeksan vuotta. Sijainti oli hyvä ja keskeinen. Neliötä oli satakunta, mutta myyntiartikkeleiden määrään nähden ahdasta oli. Täällä neliötä on päälle kaksisataa eli pitäisi riittää ainakin vähäksi aikaa.

Uutta paikkaa Luther-Lindqvist kuvaa merkittäväksi uudistukseksi ja nostoksi Nadan toiminnassa.

– Kirppispuoli on kehittynyt vuosien mukana tasaista vauhtia alun kesästä 1993 asti.

Yhdestä huoneesta kahteensataan neliöön on pitkä matka.

– Aikoinaan kun oltiin Kolmosella oli toiminnassa mukana kuusi naista, nyt vapaaehtoistyössä on 36 naista jakamassa vuorot myynti- ja lajitteluryhmissä. Lisäksi on kahdeksan miestä auttamassa tarvittaessa remontissa, hyllyjen rakentamisessa, kuljetuksissa - kuten tässä muutossa, joka on ollut kaikille yhteinen voimainponnistus.

Avajaisten ajankohta on vielä hieman epävarma, mutta toiveissa on käynnistää myynti 9. maaliskuuta.

– Joissakin yksityiskohdissa on epäselvyyksiä ja odotamme kaupungilta vihreää valoa, Gunilla Luther-Lindqvist kertoo.

Tilat on sitten tarkoitus vihkiä käyttöön 12. maaliskuuta musiikin ja pienen tarjoilun siivittämänä.

Paikallisesti Nadan auttamistoiminta kohdentuu lähiseudulle, ulkomailla Kreikan Lesboksen saarelle pakolaisleireillä asuvien hyväksi sekä Viroon.

Auttajaa auttavat auttamaan kirppismyynnistä saatujen tulojen lisäksi lukuisat lahjoittajat yrityksistä yksityishenkilöihin.

Seudulla rahallista avustusta jaetaan muun muassa ostokorteiksi muutettuna diakoniatyön ja sosiaalitoimen kautta paikallisten perheiden ja vanhusten hyväksi; viime vuonna ostokortteina jaettiin ennätykselliset 35 000 euroa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä