Paikallisuutiset

Myyntipaikkojen pimeä kauppa huolena Juthbackan markkinoilla

Ruutu voi vaihtaa haltijaa jopa moninkertaisella hinnalla.

- Johan on markkinat, saa kansa huokaista kahden viikon päästä Juthbackassa.
- Johan on markkinat, saa kansa huokaista kahden viikon päästä Juthbackassa. Kuva: Arkisto/Ella Kiviniemi

Uusikaarlepyy

Juthbackan markkinoiden myyntipaikkoja kaupataan järjestäjien mukaan pimeästi. Myyntihinta voi olla jopa moninkertainen alkuperäiseen summaan verrattuna. Ilmiö ei ole uusi, mutta hankalasti valvottava.

– Käytäntönä on, että paikan haltija voi varata saman myyntipaikan maksamalla sen etukäteen, viimeistään maaliskuussa. Monet käyvät kuittaamassa saman ruudun seuraavaksi vuodeksi saman tien, jo markkinoiden aikana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pitkään on tullut ilmi tapauksia, ettei etukäteen myyntipaikan lunastanut jostain syystä käytäkään sitä itse, vaan onkin myynyt sen toiselle. Eikä tieto myyntipaikan haltijan vaihtumisesta yleensä kantaudu meille asti. Tapahtuman järjestäjänä haluamme tietää ketkä ovat alueella myymässä ja mm. tullaanko paikalle tilaa vievän asuntovaunun tai -auton kanssa. Pelkästään myyjien osalta on kyse valtavasta liikennevirrasta, huomauttaa Krister Sundell markkinat järjestävästä Jakobstadsnejdens Veteranbilssällskap -yhdistyksestä.

– Olemme kuulleet, että paikka on myyty eteenpäin kalliimmalla hinnalla ja että pyydetty hinta voi olla jopa moninkertainen.

– Järjestäjinä haluamme toivottaa niin myyjät kuin kävijät nauttimaan suurten rompemarkkinoiden tunnelmasta, tekemään hyviä kauppoja ja löytöjä, tapaamaan tuttuja ja viihtymään kaikin puolin. Myyntipaikkojen pimeä kauppa on kuitenkin ikävä lieveilmiö, harmittelee Krister Sundell.

Kaikki 2018 paikat myyty. Yksi myyntiruutu maksaa 45 euroa, ensi vuonna hinta on 50 euroa. Ruudun koko on yleensä 5,5 x 5 metriä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uudenkaarlepyyn yli viikon mittainen kaupunkifestivaali huipentuu Juthbackan markkinoille, joita vietetään 17.-18. elokuuta, perjantaiaamusta lauantaihin kello 16. Myyntiä ei saa aloittaa torstaina illalla.

Tapahtuman tausta ulottuu kauas 1970-luvulle kun pieni joukko autoharrastajia kokoontui vaihtamaan ja myymään autonosia. Jättisuureksi paisuneen ulkoilmakirppiksen kävijämäärä riittänee tänäkin vuonna vähintään triplaamaan Uudenkaarlepyyn asukasluvun, joka liikkuu 7500:ssa. Suomen suurimmat rompemarkkinat saavat osakseen myös valtakunnallista huomiota kun Ylen kuvausryhmä saapuu paikalle tekemään ohjelmaa perjantaina.

Pirkko Högkulla

Juthbackan markkinat

17.-18. elokuuta Uudessakaarlepyyssä, yön yli perjantaiaamusta lauantaihin kello 16. Myyntiä ei saa aloittaa torstaina.

Suomen suurin ulkoilmakirppis. Myyjiä 720, kävijöitä keskimäärin 25 000.

Yle TV:n kuvausryhmä tekee markkinoilta ohjelmaa perjantaina.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä