Paikallisuutiset

Mustan vyön haltijoiden kaarti kasvaa – Pietarsaaren Ju-jutsu valittiin jo toistamiseen vuoden seuraksi Suomessa

Pietarsaaren Ju-jutsu sai viime viikonloppuna lisää sulkia hattuunsa, kun seuran kolme aktiiviharrastajaa selvittivät ensimmäisen danin mustan vyön kokeen Helsingissä.

Mia-Monica Segervall,Ilkka Rintala jaThomas Björklund onnistuivat kokeessa, joka seuran puheenjohtajan ja valmentajanMikael Gebalan mukaan ei ole mikään itsestäänselvyys tekijälleen.

LisäksiRonny Forsman selvitti toisen danin musta vyö -kokeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaikkiaan Pietarsaaren Ju-jutsulla on nyt 11 mustan vyön haltijaa, mikä Gebalan mukaan merkitsee hyvän luokan menestystä seuratasolla.

– Mustan vyön prosentti on meillä nyt aika korkea. Aktiivitreenaajia on aikuispuolella 45–50 ja junnuissa ehkä nelisenkymmentä.

Segervall, Rintala, Björklund ja Forsman ovat harjoitelleet mustaa vyön tasolle kukin vuosikausia.

– Minimiaika on ehkä sellaiset reilut seitsemän vuotta. Ruskeasta vyöstä mustaan kuluu 2,5–3 vuotta. Danien välissä treenataan sitten viitisen vuotta kerrallaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ensimmäisen danin mustaa vyötä kisaaja lähtee anomaan seuransa kautta. Ylempiin daneihin johtaviin näyttöihin puolestaan kutsutaan, kun ju-jutsukan taitojen arvioidaan olevan kohdallaan.

Mustaa vyötä tavoiteltaessa kokelas tuntee myös jännitystä ja hermopainetta.

– Siinä voi paketti myös hajota. Täytyy olla sen verran hyvä, että on varaa olla pikkuisen huonompi, Gebala kuvailee.

– Kaikki jotka haluavat, eivät välttämättä selviydy kokeesta. Pitää olla taipumuksia oikeaan suuntaan ja treenata oikeita asioita oikealla tavalla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokeessa asioiden on jo tultava selkäytimestä. Perusosaamisen on oltava vahvaa, ja hienosäätöä koetta varten tehdään kuukausia ylimääräisillä harjoituksilla.

Mikael Gebala vertaa testiä yleisurheilun 10-otteluun.

– On pystyttävä puolustautumaan erilaisia aseita, lyöntejä ja potkuja vastaan tietämättä, mitä sieltä on tulossa. Tempo on niin kova, että siinä ei ehdi enää ajattelemaan.

Pietarsaaren Ju-jutsu nimettiin viikonloppuna myös vuoden 2018 seuraksi valtakunnassa. Kysymys on eräänlaisesta aktiviteettipalkinnosta.

– Meillä oli viime vuonna hyvät edustukset sekä kotimaisissa että kansainvälisissä kilpailuissa. EM-kisoissa Suomen 12 edustajasta kolme tuli Pietarsaaresta, ja kaikki sijoittuivat myös mitaleille.

Seura voitti tittelin nyt toisen kerran. Edellinen palkinto tuli vuonna 2012.

Keskustassa olevassa treenisalissa alkaa olla ahdasta. Tämän huomaa Gebalan mukaan esimerkiksi siitä, että junioriharjoituksiin ei tahdo riittää aikoja siinä määrin, kuin tarvetta olisi.

– Matolla ei voi olla toimintaa yhtäaikaa kovin paljon, sillä vahinkoriski kasvaa liian suureksi.

Tuoreet mustan vyön haltijat

1 dan: Mia-Monica Segervall, Ilkka Rintala, Thomas Björklund.

2 dan: Ronny Forsman

Pietarsaaren Ju-Jutsun riveissä on 11 eriasteista mustan vyön haltijaa.

Valittiin vuoden ju-jutsuseuraksi 2018.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä