Paikallisuutiset

Muovi pois biojätteestä kesällä - ruoantähteet jatkossa paperipusseihin

Pohjanmaan jätelautakunta päätti toukokuun alussa, että tavallisia muovipusseja ei saa enää käyttää biojätteelle 19. heinäkuuta alkaen.

Jätehuoltoyhtiö Ekoroskin tiedotteen mukaan tämä tarkoittaa sekä ympäröivää muovipussia että mahdollisia pakkauksia, jotka ovat joutuneet biojätteeseen, kun sisältö on ollut homeista tai pilaantunutta.

Biojäte kuljetetaan biokaasulaitoksiin, missä siitä tehdään biokaasua ja kompostimultaa. Muovipusseihin lajiteltu biojäte tapaa sisältää enemmän väärinlajiteltua muovia kuin paperipussiin lajiteltu biojäte. Biojätteen esikäsittelystä huolimatta voi väärinlajiteltua muovia joutua prosessiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Väärinlajittelun tulee Ekoroskin mukaan vähentyä, jotta biokaasulaitokset suostuvat ottamaan biojätteet vastaan. Biokaasulaitokset haluavat myös eroon ympäröivästä muovipussista.

Biojätteiden pakkaaminen muovipusseihin on pian historiaa. Heinäkuussa Ekoroskin alueella ruoantähteet ja vastaavat on pakattava paperisiin pusseihin. Kuva: Markku Jokela

Biojäte tulee 19. heinäkuuta alkaen pakata paperipusseihin, mieluusti vahattuihin, sillä ne kestävät paremmin, kun ne tulevat kosteiksi. Paperipussi koostuu paperikuiduista, jotka ovat 100 % biologisesti hajoavia. Paperi on uusiutuva raaka-aine, joka sopii luonnollisesti biokaasutuotantoon.

Monissa ruokakaupoissa voi hedelmiä ja vihanneksia ostaa paperipussissa, joka kelpaa tarkoitukseen. Biojätettä voi laittaa myös kotoa löytyviin paperipakkauksiin kuten tyhjiin sokeri-, jauho- tai hiutalepusseihin.

Murojen ja perunoiden paperipakkaukset sopivat myös biojätteelle. Paperipusseja biojätteelle voi myös ostaa kaupoista, mistä ne löytyvät samasta hyllystä kuin roskapussit.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Fakta

Miten paperipussin saa kestämään paremmin?

Käytä pussin pohjalla jonkinlaista kosteussuojaa ennen kuin alat täyttämään sitä biojätteellä. Se voi olla esimerkiksi kaalinlehtiä, appelsiininkuoria, kuivaa leipää tai kartonginpaloja kananmunakennosta tai pizzalaatikosta.

Anna paperipussin seistä ilmavasti, jotta ilma pääsee kiertämään sen ympärillä. Näin kosteus haihtuu biojätteestä helpommin ja pussi kestää paremmin. Anna paperipussin seistä verkkokorissa tai astiassa, josta löytyy reikiä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä