Ihmiset 

Monen taloyhtiön polttava kysymys: sukkaa vai ruiskuvalua putkeen?

Pietarsaari

Pietarsaaressakin on paljon kerrostaloja, jotka alkavat kaivata ns. putkiremonttia. Paraikaa on menossa keskustan asuin- ja liiketalon viemäriremontti, asialla ovat Relino Pipen asentajat. Viemärit kunnostetaan ruiskuvalulla.

Ruiskuvalu tarkoittaa, että viemäriputki puhdistetaan ruosteesta ja muusta vuosien mittaan kertyneestä aineesta. Sen jälkeen putkeen ruiskutetaan lasivahvisteista polyesterimuovia pariin kertaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Periaate on edetä asunto kerrallaan ennalta ilmoitetun aikataulun mukaan. Saman rapun asukkaille tämä tietää kaiken veden käytön katkoa arkisin aamukahdeksasta iltakuuteen.

– Jotta ihmiset pystyvät asumaan suht koht normaalisti, pyrimme tekemään työt tiiviisti päivän aikana, että aiheutuisi vähiten haittaa, Relino Pipen myyntijohtajaJorma Koivuniemi kertoo.

Hän piipahtaa työmaalla puoliltapäivin. Parhaillaan on meneillään asunnosta lähtevien viemäriputkien kuivatus.

– Ensin suojaamme asunnon ne alueet, joissa liikumme. Puramme vesikalusteet niiltä osin, että pääsemme viemäripisteisiin käsiksi. Sitten viemäri puhdistetaan mekaanisesti, huuhdotaan ja kuivataan, Koivuniemi selvittää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viemärit kuvataan videokameralla työn eri vaiheissa ja tulokset dokumentoidaan.

Uusi viemärin sisäpinta tehdään tässä tapauksessa ruiskuvalamalla. Materiaalikerta kuivuu 30–60 minuutissa, valu tehdään 2–3 kertaa.

– Kun kaikki on valmista, vesikalusteet asennetaan takaisin ja siivotaan jäljet.

Relino Pipen toimitusjohtajaPeter Strömbergin mukaan ruiskuvalu on edullinen tapa kunnostaa viemäriputki.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Edullisuus tulee siitä, ettei talon rakenteisiin tarvitse kajota. Toinen nopea tapa on sukitus.

Viemärin sukitus on menetelmä, jossa viemäri puhdistetaan mekaanisesti, huuhdellaan ja kuivataan, jonka jälkeen vanhan viemärin sisään asennetaan epoksihartsilla kyllästetty huopasukka. Kuivuttuaan muodostaa sukka kulutusta kestävän uuden putken vanhan sisään.

– Sukitusmenetelmä on hyvä vaihtoehto pitkissä linjoissa, joissa on vähän haaroja.

Perinteinen viemärin kunnostustapa on vaihtaa putki.

– Siinä tarvitaan aika paljon rakennusteknisiä töitä, mikä maksaa. Lisäksi se vaatii paljon aikaa, asukkaiden on etsittävä väliaikainen asunto, joka maksaa myös. Työ voi kestää puoli vuotta, me selviämme 3–4 viikossa. Tuo keskustan iso asuin- ja liikekiinteistö on hankala, mutta esimerkiksi kahden porraskäytävän kolmikerroksinen talo hoituu nopeasti. Ja saa asua.

Sukitus ja ruiskuvalo ovat siis päivän sana?

– Ei Pietarsaaressa. Täällä ollaan aika konservatiivisia ja luotetaan vanhaan tekniikkaan eli vaihdatetaan vanhat putket.

Hyvä ja halpa ehkä epäilyttää perinnetietoisia ihmisiä, mutta onko uusi tapa oikeasti halvempi?

– Pietarsaaren seudulta saattaa löytää vanhan kerrostaloasunnon 800 eurolla neliö. Putkien vaihto kaksinkertaistaisi hinnan, mutta ruiskuvalu tai sukitus maksaisi ehkä neljäsosan siitä mitä putkien vaihto.

Relinolla on toimipiste myös Helsingissä.

– Siellä perinteinen putkien vaihto on harvinaista. Enemmän sukitetaan. Ruiskuvalu sai vähän huonon maineen 10 vuotta sitten, kun se oli uusi asia. Alalle tuli monenlaista toimijaa ahnehtimaan. Työn jälki oli joskus huonoa, mutta se ei ollut teknologian vika.

Onko tietoa ruiskuvalun kestävyydestä?

– Meillä on kokemusta toistakymmentä vuotta ja hyvin ovat viemärit kestäneet. Laboratoriotestien mukaan ruiskuvalun pitäisi kestää vähintään 50 vuotta.

Relino Pipe perustettiin vuonna 2011. Nyt Pietarsaaren toimipiste työllistää kolme konttoristia ja vajaat parikymmentä asentajaa.

Helsingissä yrityksellä on konttoristi ja kuusi asentajaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä