Paikallisuutiset

Mirkan Jepuan tehtaalle sähkökattila ja aurinkovoimala - tuotannon päästöt alenevat kolmanneksella

Hiomatarvikkeita ja -koneita Uudenkaarlepyyn Jepualla valmistava Mirka alkaa korvata poltettavaa nestekaasua fossiilivapaalla sähköllä. Energiakonserni Adven toimittaa Mirkalle höyryä tuottavan 10 megawatin sähkökattilan tänä syksynä käynnistyvän hankkeen myötä.

Laitoksen viereen rakentuu lisäksi Advenin toimittama aurinkovoimala. Se tuottaa vuositasolla noin 2000 MWh aurinkosähköä tehtaan tarpeisiin.

Mirkan tehdasalueelle Jepualle nousee uusi höyryä tuottava sähkökattila ja erillinen aurinkovoimala. Tehtaan hiilidioksidipäästöjen kerrotaan vähentyvän tämän myötä kolmanneksella. Kuva: Mirka

Yritykset kertovat tiedotteessaan, että Mirka on sitoutunut kestävään kehitykseen tuotantolaitoksillaan. Tuotannon hiilidioksidipäästöt laskivat 56 prosentilla vuosina 2021 - 2022.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Siirryimme Mirkalla pois raskaan polttoöljyn käytöstä vuonna 2012, jonka jälkeen olemme jatkuvasti parantaneet tuotantomme energiatehokkuutta ja vähentäneet sen ympäristövaikutuksia. Nyt käynnistyvä hanke tulee edelleen vähentämään hiilidioksidipäästöjämme noin kolmanneksella nykytasoon verrattuna, sanoo Jari Lemberg, Mirkan Project Office Manager tiedotteessa.

Hankkeen aikana Adven kehittää myös älykkään toiminnanohjaus- ja raportointijärjestelmän. Se tuottaa jalostettua kulutusdatatietoa, josta Mirka voi nähdä jokaisen tuotantolinjansa ja osastonsa tarkan energiankulutuksen sekä ympäristövaikutuksen reaaliajassa.

Järjestelmä seuraa myös sähkön tuntikohtaisia hintoja sekä osallistuu Suomen reservi- ja säätösähkömarkkinaan.

– Yhteistyössä kumppanin kanssa kehittämämme järjestelmä antaa online-dataa asiakkaan energiankulutuksesta ja ympäristövaikutuksista. Tämän datan asiakas voi kohdistaa tuotteensa valmistusmääriin linja- tai osastokohtaisesti. Uskomme tiedon tuovan paljon lisäarvoa, sillä se lisää läpinäkyvyyttä ja auttaa laskemaan teollisesti valmistettujen tuotteiden hiilijalanjälkeä, sanoo Jani Moisanen, Advenin asiakkuuspäällikkö tiedotteessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Projekti valmistuu kahdessa osassa. Työ- ja elinkeinoministeriö tukee sitä noin 0,96 miljoonalla eurolla.

Aurinkovoimalan on suunniteltu olevan toiminnassa keväällä 2024 ja laitos on täysin valmis loppuvuoden 2024 aikana.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä